ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Τα 9 προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020

Οι ακτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές περιοχές για τη φύση και τον άνθρωπο και βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων και της κλιματικής αλλαγής. Στις ακτές συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, επεκτείνονται τα λιμάνια αλλά και εκατομμύρια ανθρώπων αναζητούν τρόπους αναψυχής. Στη Μεσόγειο, οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα αφήνουν τα αυγά τους κάθε καλοκαίρι σε συγκεκριμένες αμμώδεις παραλίες. Σε λιγότερα από 100 χιλιόμετρα ακτής στην Ελλάδα, γίνονται περίπου οι μισές φωλιές της Καρέττα στη Μεσόγειο. Όμως η τύχη των αυγών και των φωλιών επαφίεται στην ανθρώπινη εγρήγορση. Αν δεν προστατευτούν, ο πληθυσμός της Καρέττα στη Μεσόγειο θα μειωθεί δραστικά μέσα σε λίγα χρόνια.

Τα 9 προγράμματα για τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα που οργανώνονται κάθε χρόνο από τον ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την συστηματική καταγραφή και συλλογή στοιχείων για τις θαλάσσιες χελώνες. Στα προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν εθελοντές 18-65 ετών και δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία.

Τα 9 προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020

Πάνω από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο δίνουν χρόνο και ενέργεια σε 7 παραλίες ωοτοκίας κάθε χρόνο. Αν θέλεις να βοηθήσεις τη φύση στην ακτή, τις μεγάλες χελώνες να αφήσουν τα αυγά τους και τα μικρά χελωνάκια να εκκολαφθούν, τα προγράμματα στη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία, την Κορώνη, τον Λακωνικό, το Ρέθυμνο , τα Χανιά και τον κόλπο Μεσσαράς σε περιμένουν. Κάθε πρόγραμμα έχει διαφορετική ημερομηνία έναρξης και λήξης κατά την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου.

Η συμμετοχή εθελοντών από προηγούμενα χρόνια, αυτών που ονομάζονται «επιστρέφοντες», μαζί με ανθρώπους που έρχονται για πρώτη φορά εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια των δράσεων. Ιδιαίτερο ρόλο στα προγράμματα των παραλιών ωοτοκίας έχουν βέβαια οι υπεύθυνοι πεδίου, που επιλέγονται μετά από ειδική αίτηση και διαδικασία εκπαίδευσης. Επιδιώκεται επίσης η συμμετοχή ενός ικανού αριθμού ελληνοφώνων εθελοντών για την ενίσχυση των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Η εκπόνηση πρακτικής άσκησης με συμφωνία μεταξύ του ΑΡΧΕΛΩΝ και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δυνατή σε όλα τα προγράμματα. «Το 2019 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 70 πρακτικές ασκήσεις, οι περισσότερες με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού», εξηγεί η Ρεγγίνα Στεφανάτου, συντονίστρια των προγραμμάτων πεδίου. «Το 2020 η πρακτική άσκηση μπορεί να αφορά καθήκοντα εθελοντών αλλά και, για πρώτη φορά, καθήκοντα υπεύθυνων πεδίου. Τα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης πρακτικών γνώσεων και εμπειρίας σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής, βιολογίας, οικολογίας, κτηνιατρικής φροντίδας αλλά και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και επικοινωνίας» συνεχίζει.

Τα 9 προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020

Στη Γλυφάδα Αττικής βρίσκεται και λειτουργεί το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πάνω από 60 εθελοντές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τη λειτουργία του κάθε χρόνο. Αν θέλεις να βοηθήσεις στη διάσωση θαλάσσιων χελωνών που είναι τραυματισμένες ή άρρωστες από ρύπανση, πλαστικά και από την ανθρώπινη σκληρότητα, δώσε την ενέργειά σου στο 8ο πρόγραμμα, στο Κέντρο Διάσωσης.

«Το Κέντρο Διάσωσης δέχεται χελώνες, άρα και εθελοντές, όλο το χρόνο» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, συντονιστής του Κέντρου. Και συνεχίζει: « Η βοήθεια των εθελοντών στην περίθαλψη, τις εργασίες συντήρησης και στην ενημέρωση των επισκεπτών του Κέντρου είναι πολύτιμη. Η ανταμοιβή τους είναι η επιστροφή 30 αποθεραπευμένων χελωνών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Δεχόμαστε επίσης αιτήσεις συμμετοχής και πρακτικής άσκησης από φοιτητές Κτηνιατρικών σχολών και σχολών κτηνιατρικής νοσηλευτικής».

Το 9ο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020 είναι το Πρόγραμμα του Αμβρακικού που διεξάγεται στον Αμβρακικό κόλπο και τη Δυτική Ελλάδα από Ιούνιο μέχρι τέλος Αυγούστου. Αν θέλεις να βοηθήσεις στη συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την οικολογία και τα χαρακτηριστικά των πληθυσμών θαλάσσιας χελώνας στο διατροφικό αυτό πεδίο καθώς και στην ανίχνευση νέων περιοχών αναπαραγωγής, είναι η καταλληλότερη επιλογή.

Τα 9 προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020

«Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος σε μια κρίσιμη στιγμή για όλο τον πλανήτη» λέει η Χαρά Παπαηλιού, υπεύθυνη εθελοντών. «Η παρουσία τους έχει κρίσιμο βάρος για τις τοπικές κοινωνίες, τους επισκέπτες στις παραλίες ωοτοκίας και στο Κέντρο Διάσωσης. Πρόκειται για μια ενεργή στάση που βοηθάει στην αποκατάσταση της σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση, τη ζωή στην ακτή και τη θάλασσα».

 Οι πληροφορίες για τα 9 εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020 με αντικείμενο την προστασία της θαλάσσιας χελώνας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ΕΔΩ.


 

Navigation

Social Media