Η μεγαλύτερη γνωστή απόσταση που διάνυσε Καρέττα για την αναπαραγωγή της στην Ελλάδα μέχρι σήμερα
Η ακόλουθη εντυπωσιακή ιστορία μετανάστευσης αποκαλύφθηκε στο Δημήτρη Μαργαριτούλη και τον Alan Rees, μέσω ενός συνδυασμού δορυφορικού πομπού και ταγκ στο πτερύγιο.
Μία θηλυκή Καρέττα που πιάστηκε από τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ έξω από τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου τον Ιούλιο του 2013 μαρκαρίστηκε με ταγκ στο πτερύγιο, εφοδιάστηκε με δορυφορικό πομπό και ονομάστηκε ‘Ρεγγίνα’.
Οι λήψεις σημάτων από το δορυφορικό πομπό έδειξαν ότι η Ρεγγίνα μπήκε στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου, τριγύρισε για σημαντικό χρονικό διάστημα έξω από την Αλγερινή ακτή και έκανε επίσης ένα κύκλο προς το βορρά φθάνοντας στις Βαλεαρίδες νήσους της Ισπανίας. Ο πομπός της σταμάτησε να εκπέμπει στις 24/02/2014, όταν ήταν πάλι κοντά στην Αλγερινή ακτογραμμή.
Μετά από περίπου δύο χρόνια, η Ρεγγίνα παρατηρήθηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να κάνει φωλιά στην παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο. Ταυτοποιήθηκε από το ταγκ στο πτερύγιό της που βρίσκονταν στη θέση του, ενώ ο δορυφορικός πομπός είχε φύγει από το καβούκι της. Σημειώνουμε ότι οι δορυφορικοί πομποί πέφτουν από το καβούκι των χελωνών μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος λειτουργίας τους, έτσι ώστε να αποφεύγεται ενόχληση των χελωνών.
Συνήθως οι Καρέττα που ωοτοκούν στην Ελλάδα, μεταναστεύουν σε δύο μεγάλα γνωστά διατροφικά πεδία, τον κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία και τη Βόρεια Αδριατική, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1000χλμ από την περιοχή ωοτοκίας. Το ταξίδι της Ρεγγίνας από τις Βαλεαρίδες νήσους στη Ζάκυνθο, που είναι περίπου 1800 χλμ. σε ευθεία γραμμή, δείχνει τη μεγαλύτερη γνωστή απόσταση που διάνυσε Καρέττα για την αναπαραγωγή της στην Ελλάδα.
Μία ακόμη μεγάλη απόσταση μετανάστευσης θηλυκής χελώνας από την Ελλάδα ξεχωρίζει. Πρόκειται για την Λουάρ, που μαρκαρίστηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό κόλπο τον Μάιο του 2003. Η Λουάρ, αφού έμεινε για 7 εβδομάδες μετά τη σήμανσή της στον Αμβρακικό κόλπο, πήγε κατευθείαν προς την Λεβαντινή ακτή και έφθασε στη Συρία τον Αύγουστο. Πέρασε το χειμώνα τριγυρίζοντας στις νότιες ακτές της Τουρκίας και το καλοκαίρι του 2004 έφθασε πολύ κοντά στις παραλίες ωοτοκίας εκεί. Επειδή όμως δεν είναι 100% βέβαιο ότι πράγματι έκανε φωλιά εκεί, το ταξίδι της , που σε ευθεία γραμμή είναι περίπου 1700χλμ., δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μετανάστευση για αναπαραγωγή.
Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μαρκάρισμα της Ρεγγίνας έγινε κατά την εφαρμογή του έργου INTERREG - PRO ACT NATURA 2000 και της Λουάρ κατά την εφαρμογή του έργου LIFE99NAT/6475.