ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης την άνοιξη

Η μια γενιά ακολουθεί την άλλη και τώρα οι μαθητές που πρωτοάκουσαν για τη θαλάσσια χελώνα στην Κρήτη τη δεκαετία του ’80, έγιναν κι αυτοί γονείς. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Οδυσσέας Παξινός, και η Παναγιώτα Θεοδώρου από τον ΑΡΧΕΛΩΝ έκαναν παρουσιάσεις στους μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου Χανίων και του 5ου Δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου. Σ’ αυτές, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις θαλάσσιες χελώνες, την προστασία τους και τη σημασία τους στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Γνώρισαν επίσης τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ και το τι συμβαίνει στην παραλία της περιοχής τους το καλοκαίρι.

Την ίδια χρονική περίοδο, τα δύο στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, συμμετείχαν σε Ημερίδες Ενημέρωσης στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, με θέμα την εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης των παραλιών ωοτοκίας. Τα μέτρα είναι η απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης (ξαπλώστρες, κανώ, ποδήλατα) το βράδυ από την παραλία, η μείωση της φωτορύπανσης από ιδιωτικά και δημόσια φώτα το βράδυ, η αποφυγή της παρουσίας ανθρώπων στην παραλία τη νύχτα και η αποφυγή χρήσης οχημάτων πάνω στην παραλία.

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη, κατά την περίοδο ωοτοκίας 2018 εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν 446 φωλιές στους τρεις κύριους βιοτόπους του είδους στο νησί, δηλαδή την παραλία δυτικά του Ρεθύμνου, την παραλία των Χανίων και την παραλία στον κόλπο της Μεσσαράς.

Στα Χανιά, η Ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΠΕ Χανίων, το Δήμο Πλατανιά και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και Δυτικής Κρήτης. Στο Ρέθυμνο, η Ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΠΕ Ρεθύμνου, το Λιμενικό Σώμα Ρεθύμνης, το Δήμου Ρεθύμνου και συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την ένωση επιχειρηματιών που δρουν στην παραλία Ρεθύμνου και στη Μεσσαρά. Στο Ηράκλειο, η Ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΠΕ Ηρακλείου και στην Ημερίδα συμμετείχαν λιμενικοί από τον Σταθμό Κόκκινου Πύργου καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο Καλαμάκι του Κόλπου Μεσσαράς.

Η αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου πλησιάζει και εκατοντάδες χιλιάδων επισκεπτών θα φθάσουν στην Κρήτη. Στις παραλίες όμως του Ρεθύμνου, των Χανίων και του κόλπου Μεσσαράς θα φθάσουν και οι θαλάσσιες χελώνες να γεννήσουν. Η TUI CARE FOUNDATION, που είναι ίδρυμα κοινωφελούς σκοπού της διεθνούς τουριστικής εταιρείας TUI, συγχρηματοδοτεί και φέτος δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης επισκεπτών και σχολείων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Κάθε χρόνο, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει προγράμματα καταγραφής, προστασίας και ευαισθητοποίησης στις παραλίες ωοτοκίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών από όλο τον κόσμο, χωρίς τη βοήθεια των οποίων το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Navigation

Social Media