ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Νέα για τους εθελοντές στα προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ - Ενημέρωση 30/4/2020

Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, μένουμε σταθεροί στην επιλογή μας να συνεχιστεί η δράση μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο Κέντρο Διάσωσης αλλά και στις παραλίες ωοτοκίας.

Μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, είμαστε περισσότερο έτοιμοι να ανακοινώσουμε νεότερα για τα προγράμματά μας. Υπάρχουν όμως πολλά σημαντικά θέματα για τα οποία αναμένονται ακόμα αποφάσεις και οδηγίες των αρμόδιων αρχών, όπως οι διεθνείς αερομεταφορές, η λειτουργία χώρων αναψυχής και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Στο Κέντρο Διάσωσης, που λειτουργεί αδιάλειπτα, περιθάλπονται αυτή τη στιγμή 20 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες από το προσωπικό και λίγους εθελοντές που είχαν έρθει στην Ελλάδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Το Κέντρο θα αρχίσει να δέχεται επισκέπτες ξανά σε λίγες εβδομάδες. Η διαμονή των εθελοντών και η οργάνωση των επισκέψεων χρειάζεται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες μετά την πανδημία και θα εκπονηθεί νέο σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Από τις 16 Μαΐου και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με τους εθελοντές που έχουν γίνει δεκτοί στο Κέντρο Διάσωσης για τον Ιούνιο και να προγραμματίσουμε εκ νέου τη συμμετοχή τους, αν χρειαστεί. Αν όλα πάνε καλά, τον Ιούλιο θα έχει αποκατασταθεί η ροή των εθελοντών από το εξωτερικό στο Κέντρο Διάσωσης.

Νέα για τους εθελοντές στα προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ - Ενημέρωση 30/4/2020

Για τις παραλίες ωοτοκίας έχουν ληφθεί ήδη οι πρώτες αποφάσεις. Οι δράσεις καταγραφής και προστασίας θα ξεκινήσουν από το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ και ολιγάριθμες ομάδες εθελοντών που ήδη βρίσκονται ή μένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Τα μέλη των ομάδων αυτών θα παραμείνουν σταθερά στις παραλίες ωοτοκίας όλο το διάστημα από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο και θα πλαισιώνονται σταδιακά, όπου είναι δυνατόν, και με άλλους εθελοντές.

Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα γίνει δυνατή η συμμετοχή εθελοντών από το εξωτερικό στις παραλίες ωοτοκίας και στον Αμβρακικό κόλπο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα ισχύσουν για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες αρχές το επόμενο διάστημα. Πρωταρχική μας μέριμνα είναι η διαφύλαξη της υγείας του προσωπικού και των εθελοντών αλλά και η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ενδεχόμενη προσβολή των ομάδων από τον ιό.

Σε ότι αφορά τους εθελοντές από το εξωτερικό που έχουν γίνει δεκτοί, οι αποφάσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας και τον Αμβρακικό θα έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν μέχρι τις 30 Μαΐου. Αν οι εξελίξεις είναι θετικές, τον Ιούλιο είναι πιθανό να αρχίσει η συμμετοχή εθελοντών από το εξωτερικό στα προγράμματα. Από τις 30 Μαΐου και μετά θα επικοινωνήσουμε με τους εθελοντές που είχαν γίνει δεκτοί για τον Μάιο και τον Ιούνιο δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τον εκ νέου προγραμματισμό της συμμετοχής τους. Θα επικοινωνήσουμε επίσης με τους εθελοντές που είχαν γίνει δεκτοί και για τους επόμενους μήνες ενημερώνοντας τους για πιθανές αλλαγές και ζητώντας νέα επιβεβαίωση της συμμετοχής τους.

Νέα για τους εθελοντές στα προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ - Ενημέρωση 30/4/2020

Θυμίζουμε ότι η υποβολή νέων αιτήσεων συμμετοχής και αιτήσεων ακύρωσης συμμετοχής παραμένουν ανοιχτές και θα ανταποκριθούμε σ’ αυτές από τις 16 Μαΐου και μετά. Δείτε σχετικά και τις συχνές ερωτήσεις (FAQ) που δημοσιεύθηκαν στις 13 Μαρτίου στην ιστοσελίδα μας https://bit.ly/2UMYbsE

Από την 1η Απριλίου έως τις 15 Μαΐου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί με περιορισμένο προσωπικό. Πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις δράσεις διάσωσης και προστασίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούμε την υποστήριξή σας σε αυτό το δύσκολο καιρό. Μπορείτε να κάνετε δωρεά on –line στο σύνδεσμο http://bit.ly/2lJFlF7 .

Στον ΑΡΧΕΛΩΝ ελέγχουμε συνεχώς και προσαρμοζόμαστε με τους επιβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19. Μέχρι να συναντηθούμε μένουμε ασφαλείς, βοηθούμε όσους έχουν ανάγκη, παραμένουμε συντονισμένοι.  

 

Navigation

Social Media