Η πρόκληση της προστασίας της φύσης σε έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό
Οι πρώτες γενιές εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ από όλο τον κόσμο βίωσαν το πώς έμοιαζαν οι παραλίες ωοτοκίας της Καρέτα στη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία, τον Λακωνικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, τη Μεσσαρά στη δεκαετία του '80 και του '90. Οι εθελοντές των επόμενων ετών, κι ανάμεσά τους τα παιδιά των πρώτων εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, άκουσαν τις ιστορίες τους και είδαν τον τουρισμό να εξελίσσεται σε αυτές τις περιοχές. Αλλά, γιατί είναι σημαντικό το μέλλον του τουρισμού για τις θαλάσσιες χελώνες;
Ο Θωμάς Αράπης, ο Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ, φέρνει το ζήτημα στο προσκήνιο: «Τα διεθνή επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν εδώ και καιρό την άποψη ότι τα θηλυκά χελωνάκια Καρέττα θα επιστρέψουν ως ενήλικες για να φωλιάσουν στις ίδιες παραλίες που γεννήθηκαν. Ως εκ τούτου, το ερώτημα που καθοδηγεί τις προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι το εξής: πώς θα είναι αυτή η παραλία σε 15-20 χρόνια από τώρα, όταν αυτά τα νεογέννητα χελωνάκια θα επιστρέψουν να φωλιάσουν εδώ;»
Το ερώτημα είναι ακόμα επίκαιρο το 2021 και θα συνεχίσει να είναι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του πλανήτη. Επί του παρόντος, τα περισσότερα από τα 74 χιλιόμετρα των παραλιών που παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ για αναπαραγωγική δραστηριότητα φωλιάσματος θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα επηρεάζονται από τον τουρισμό. Ανάμεσά τους υπάρχουν η Κρήτη και η Ζάκυνθος που είναι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί, ήδη πολύ ανεπτυγμένοι. Αυτές οι δύο περιοχές, καθως και άλλοι κορυφαίοι προορισμοί στην Ελλάδα, θα επηρεαστούν πολύ από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΔΙΑΝΕΩΣΙΣ και του Πανεπιστημίου Αθηνών (2021).
Η μελέτη καταλήγει στο ότι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι τοπικές αρχές και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν τη ροή των επισκεπτών και τους φυσικούς/ πολιτιστικούς πόρους στις περιοχές αυτές, προκειμένου να περιορίσουν οποιαδήποτε περαιτέρω συγκέντρωση της τουριστικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αναδιάρθρωση όσο το δυνατόν περισσότερων τομέων παραγωγής σε αυτούς τους προορισμούς, καθώς και της υπάρχουσας κτιριακής υποδομής.
Πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι ο βιώσιμος τουρισμός είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε και είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν λύσεις για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε τουριστικούς προορισμούς. "Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για τον βιώσιμο τουρισμό, αλλά με όποιον και νε επιλέξουμε, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα είδη και τα ενδιαιτήματα της άγριας ζωής δεν θα υποβαθμιστούν κι άλλο", συνεχίζει ο Θωμάς. «Κάθε τομέας, κάθε οργανισμός, καθένας από εμάς, καλείται να συνεισφέρει στο βιώσιμο τουρισμό γιατί, σύμφωνα με τα εμπνευσμένα λόγια του EUROPARC: Ο βιώσιμος τουρισμός είναι μια απόφαση, μια συνειδητή προσπάθεια να εργαστούμε, να ζήσουμε και να κάνουμε διακοπές με διαφορετικό τρόπο».
Ξεκινώντας από αυτό το καλοκαίρι, ο ARCHELON καλεί όλους τους εθελοντές του 2021 να συμμετάσχουν σε μια σχετική έρευνα και να συμπληρώσουν ένα Ερωτηματολόγιο Βιωσιμότητας σχετικά με την περιοχή του προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο γύρω στο τέλος του έτους.
Ο Θωμάς Αράπης συμμετείχε εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Blue Panda Lab με θέμα: Τουρισμός και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μετά την Covid εποχή. Παρουσίασε απόψεις σχετικά με την πρόκληση της προστασίας της φύσης σε έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Η διοργάνωση έγινε από το WWF-Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021, στη Ζάκυνθο. . Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο YouTube την παρουσίαση (στα Αγγλικά).