ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Εθελοντές σώζουν θαλάσσιες χελώνες μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, κοντά στην Αθήνα, δέχεται και περιθάλπει τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες όλο το χρόνο. Οι χελώνες επιστρέφουν στη θάλασσα όταν έχουν πλήρως συνέλθει. Το Κέντρο λειτουργεί με έμπειρο προσωπικό και τη βοήθεια εθελοντών από όλον τον κόσμο. Τρεις εθελοντές μέσω του ΕΣΑ μοιράζονται την εμπειρία τους και τις προσπάθειες να προστατευθεί η θάλασσα και η θαλάσσια ζωή.

Aurelie Schroeder, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, Λουξεμβούργο

(Σεπτέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021)

Aurelie Schroeder, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, Λουξεμβούργο

Η Aurelie ήταν πάντα σε ετοιμότητα και εξέπληξε τους πάντες στο Κέντρο Διάσωσης με τον επαγγελματισμό της. Της άρεσε πολύ ο χρόνος που πέρασε με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ΕΣΑ) στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και επανήλθε ξανά ως εθελόντρια λίγους μήνες αργότερα. Δείτε παρακάτω τις σκέψεις της για τον εθελοντισμό και τη φροντίδα και αποθεραπεία των θαλάσσιων χελωνών:

«Το όνομά μου είναι Aurélie, είμαι 20 ετών και είμαι από το Λουξεμβούργο. Έμεινα εδώ στην Ελλάδα για 6 μήνες και βοήθησα στην φροντίδα και περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών. Επέλεξα το πρόγραμμα ΕΣΑ γιατί με την οικονομική του υποστήριξη κατάφερα να μείνω τόσο καιρό εδώ. Επίσης, γιόρτασα τα γενέθλιά μου στο Κέντρο Διάσωσης, και ενώ βρισκόμουν μακριά από το σπίτι μου, ήμουν μαζί με τους νέους μου φίλους, από όλο τον κόσμο! Υπήρξα επίσης τυχερή που πέρασα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά παρέα με αυτούς τους καταπληκτικούς ανθρώπους.

Πάντα ήθελα να κάνω κάτι σχετικό με τα ζώα και δεν είχα ξαναδεί θαλάσσια χελώνα στη ζωή μου, οπότε αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αλληλοεπιδράσω μαζί τους. Αυτή η δραστηριότητα με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο απίστευτα όμορφα και δυνατά πλάσματα είναι. Έμαθα τόσα πολλά από το έργο που κάνουμε εδώ καθημερινά στο Κέντρο Διάσωσης και πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις εθελοντικά, να βοηθάς όσο καλύτερα μπορείς και να δίνεις την υποστήριξή σου σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Aurelie Schroeder, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, ΛουξεμβούργοΤα καθημερινά μας καθήκοντα αφορούσαν τον καθαρισμό τραυματισμένων ή άρρωστων θαλάσσιων χελωνών και των δεξαμενών τους, ώστε οι χελώνες να διατηρούνται σε καθαρό περιβάλλον. Ήμουν επίσης υπεύθυνη για το καθημερινό τάισμα των χελωνών, που είναι μία από τις πιο σημαντικές πλευρές της θεραπείας τους και της πορείας τους προς την απελευθέρωση. Ένιωσα επίσης τυχερή που είδα πολλές απελευθερώσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής μου. Αυτό ήταν θαυμάσιο, γιατί μπόρεσα να δω τις χελώνες που φροντίζαμε όλους τους προηγούμενους μήνες να επιστρέφουν στη θάλασσα. Είναι απίστευτες οι δυνάμεις των χελωνών και εκπληκτικό να βλέπουμε πόσο αντέχουν σε κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς.

Πέρασα τέλεια στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να το υποστηρίξουν και να το βοηθήσουν. Θα περάσουν καταπληκτικά με τις χελώνες, τους εθελοντές καθώς και τον Μιχάλη με την Ειρήνη».

 

 

Victor Boulanger, ADICE, Γαλλία

(Μάρτιος - Απρίλιος 2021)

Victor Boulanger, ADICE, Γαλλία

Ο Βίκτωρ, ένας πολύ καλός νέος εθελοντής, πάντα πρόθυμος να μάθει κάτι καινούργιο, μας λέει την ιστορία από τη δίμηνη εμπειρία του στο Κέντρο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ:

«Γεια σας είμαι ο Βίκτωρ, είμαι 20 χρονών και κατάγομαι από τη Γαλλία.

Αφού τελείωσα το πρώτο μέρος των σπουδών μου, ήθελα να ζήσω μια εμπειρία διαφορετική από τα συνηθισμένα. Έτσι, ανακάλυψα το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ΕΣΑ) που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη ανακαλύψεις και νέες συναντήσεις.

Ήθελα να συμμετέχω σε ένα περιβαλλοντικό έργο και τα θαλάσσια ζώα είναι το πάθος μου, οπότε όταν ο οργανισμός μου μου πρότεινε να πάω στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, δεν μπορούσα να αρνηθώ. Ανακάλυψα και έμαθα τόσα πολλά για τις θαλάσσιες χελώνες μέσω του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το να φροντίζεις καθημερινά τις θαλάσσιες χελώνες είναι μια απίστευτη ευκαιρία. Ανταποκρινόμασταν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χελώνας, πράγμα που έκανε το πρόγραμμα να αλλάζει κάθε μέρα. Επομένως, κάθε μέρα ήταν μια διαφορετική εμπειρία για όλους μας.

Η παραμονή μου εμπλουτίστηκε μέσω της συνεργασίας με άλλους παθιασμένους εθελοντές από διαφορετικές χώρες. Για μένα, αυτή η εμπειρία σημαδεύτηκε από πολύ όμορφες συναντήσεις.

Γύρισα από αυτούς τους δύο μήνες εθελοντισμού γοητευμένος από τις θαλάσσιες χελώνες και τον θαλάσσιο κόσμο και ήταν μια μεγάλη πηγή προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Εύχομαι να επιστρέψω ξανά ως εθελοντής σε αυτό το πρόγραμμα».

 

Fiona Muller, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, Λουξεμβούργο

(Φεβρουάριος 2021 – Μάιος 2021)

Fiona Muller, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, Λουξεμβούργο

Η Φιόνα, 20 ετών, έγινε η ίδια ένας αξιόπιστος άνθρωπος και σημαντικό μέρος της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ για 4 μήνες. Αυτή είναι η ιστορία της για τον εθελοντισμό μέσω του ΕΣΑ:

«Μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο, αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα γιατί δεν ήθελα να πάω στο πανεπιστήμιο αμέσως. Ήθελα να επικεντρωθώ στον εαυτό μου, να κάνω πράγματα για τα οποία δεν είχα ποτέ χρόνο και να ταξιδέψω. Ένα άλλο πράγμα που ήθελα πολύ να κάνω ήταν ο εθελοντισμός κάπου στο εξωτερικό γιατί είχα νιώσει ότι ήρθε η ώρα να προσφέρω κάτι από τον εαυτό μου.

Ήθελα πολύ να προσφέρω εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με τη διάσωση του περιβάλλοντος και της φύσης, οπότε όταν έμαθα για τον ΑΡΧΕΛΩΝ χάρηκα απίστευτα!

Όχι μόνο θα ασχολούμουν με θαλάσσιες χελώνες που δεν είχα ξαναδεί στη ζωή μου, αλλά θα ταξίδευα και στην Αθήνα (Γλυφάδα), και δεν είχα πάει ποτέ στην Ελλάδα, οπότε ήμουν πολύ ενθουσιασμένη.

Fiona Muller, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, ΛουξεμβούργοΗ εργασία στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν πραγματικά μια καταπληκτική εμπειρία! Το Κέντρο βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία, τα ηλιοβασιλέματα είναι πανέμορφα και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα ήταν όλοι τόσο καλοί. Έμαθα επίσης πως οι Έλληνες, γενικά, είναι πολύ ωραίοι άνθρωποι!

Σε καθημερινή βάση καθαρίζαμε τις χελώνες καθώς και τις δεξαμενές τους, περιποιούμασταν τις πληγές τους, τους κάναμε ενέσεις, δίναμε και άλλα φάρμακα, ετοιμάζαμε το φαγητό τους, τις ταΐζαμε και καταγράφαμε δεδομένα για την εξέλιξη της υγείας τους. Όσο σκληρό και αν ήταν, βλέποντας ότι οι περισσότερες χελώνες έκαναν πρόοδο, ήταν άξιο της προσπάθειας που κάναμε και συνολικά, πέρασα καταπληκτικά συμμετέχοντας στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Είμαι πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία από το ΕΣΑ, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για την οικονομική υποστήριξη που μου δόθηκε, η οποία μου επέτρεψε να μείνω στην Ελλάδα για 4 μήνες!

Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να κάνετε ένα διάλειμμα από ό, τι κάνετε στη ζωή σας αυτή τη στιγμή και να πάτε εθελοντικά κάπου με τη βοήθεια του ΕΣΑ, κατά προτίμηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ! ;-) ”

 

Διαβάστε για τα αποτελέσματα του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2020 εδώ

Aurelie Schroeder, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, Luxembourg

 

 

Navigation

Social Media