ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Τι ισχύει φέτος στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ σχετικά με την πρόληψη εξάπλωσης του COVID-19 - Μάιος 2021

Μόλις έγιναν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τους όρους εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα, που θα ισχύσουν από τις 15 Μαΐου 2021. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνει ότι τα μέτρα προστασίας για τον COVID -19 που αφορούν τη συμμετοχή στα φετινά προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας και στο Κέντρο Διάσωσης παραμένουν τα ίδια για όλους, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους και το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Τι ισχύει φέτος στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ σχετικά με την πρόληψη εξάπλωσης του COVID-19 - Μάιος 2021

  • Όλοι όσοι φθάνουν στις κατασκηνώσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ ή στο Κέντρο Διάσωσης, είτε από το εξωτερικό, είτε από την Ελλάδα, πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ ανίχνευσης του COVID-19, που θα έχει γίνει μέσα σε 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Τα αποτελέσματα του τεστ πρέπει να προωθούνται με e-mail στον Υπεύθυνο Εθελοντών, πριν φθάσει ο εθελοντής. Κανείς δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αν δεν τηρηθούν τα παραπάνω.

  • Μόλις οι εθελοντές φθάσουν στην κατασκήνωση ή στο Κέντρο Διάσωσης, θα πρέπει να μείνουν σε αυτο-απομόνωση για 7 ημέρες, χρησιμοποιώντας τους καθορισμένους χώρους με ιδιαίτερη προσοχή. Άλλα μέλη των ομάδων θα φροντίσουν για τις προμήθειες, το φαγητό τους κλπ.

  • Στις κατασκηνώσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και στο Κέντρο Διάσωσης είναι υποχρεωτική η εφαρμογή κοινωνικής αποστασιοποίησης και απολύμανσης χώρων και χεριών και η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται κάθε φορά από τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

  • Αν, παρ’ ελπίδα, το τεστ προ της άφιξης είναι θετικό, ο εθελοντής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Υπεύθυνο Εθελοντών έτσι ώστε να προγραμματιστεί εκ νέου η συμμετοχή του ή να ζητήσει την ακύρωσή της.

Παρόλο που όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αναμένεται να νοσήσουν από κορωνοϊό, είναι γνωστό ότι μπορεί να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους. Η 7ήμερη καραντίνα, μόλις φτάσει κάποιος στο πρόγραμμα, αποτελεί ένα ουσιαστικό μέτρο προφύλαξης των ομάδων, που διαβιούν μαζί και κάνουν μαζί εργασία πεδίου ή περίθαλψη.

Τι ισχύει φέτος στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ σχετικά με την πρόληψη εξάπλωσης του COVID-19 - Μάιος 2021Οι εθελοντές έρχονται για την καταγραφή της ωοτοκίας και στην προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας από το Μάϊο έως τα μέσα Οκτωβρίου. «Αν νοσήσει ένας από την ομάδα, με ή χωρίς συμπτώματα, ρισκάρουμε να αποτύχει όλη η προσπάθεια. Η καταγραφή και η προστασία των φωλιών δεν είναι τουρισμός ή κάποια επαγγελματική δραστηριότητα που απλά μπορεί να αναβληθεί για αργότερα» λέει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το ίδιο ισχύει και για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, όπου οι εθελοντές διαβιούν στους ίδιους χώρους. Εκεί, μαζί με εξειδικευμένο προσωπικό εξασφαλίζουν την περίθαλψη των τραυματισμένων χελωνών. «Αν νοσήσει κάποιος από τη μικρή ομάδα ανθρώπων που φροντίζουν τα ζώα και συντηρούν τις εγκαταστάσεις, ρισκάρουμε την θεραπεία και επιβίωση των ζώων» μας λέει η Χαρά Παπαηλιού, Υπεύθυνη Εθελοντών.

Κατά το 2020, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να κρατήσει τον COVID-19 μακριά από τα προγράμματα. Το ίδιο ελπίζουμε και θέλουμε να πετύχουμε και το 2021. «Για το λόγο αυτό, δεν θα δεχτούμε ολιγοήμερες συμμετοχές από γκρουπ (ομάδες), νέους τοπικούς εθελοντές και νέες οικογένειες στις παραλίες ωοτοκίας φέτος» αναφέρει η Χαρά. Οι συμμετοχές εθελοντών από την Ελλάδα για 3 εβδομάδες αναμένεται αυξημένη για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποιες νέες καταστάσεις δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας» τονίζει η Δάφνη. «κι αυτό γιατί όντως αξίζει τον κόπο να καταγράψουμε τις φωλιές και να φροντίσουμε τις χελώνες για ακόμη μια χρονιά. Ελπίζουμε ότι θα είναι ένα καλό καλοκαίρι για όλους και για τις χελώνες».

 

Δείτε τα μέτρα προστασίας για τον COVID-19 ΕΔΩ.

Κατεβάστε το φυλλάδιο των προγραμμάτων ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εθελοντικά προγράμματα ΕΔΩ.

 

Navigation

Social Media