ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Εθελοντές βοηθούν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Elsa Delecroix - Εθελόντρια από την ADICE (Γαλλία)

Εθελοντές βοηθούν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Η Elsa, μια νεαρή καλλιτέχνιδα από τη Γαλλία, μιλά για τη διαμονή της στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αθήνα, Ελλάδα:

«Αποφοίτησα από το λύκειο εν μέσω της καραντίνας στη Γαλλία. Καθώς δεν σκόπευα να συνεχίσω στο πανεπιστήμιο αμέσως μετά το σχολείο, ήθελα να ταξιδέψω και έτσι βρήκα τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η συμμετοχή στην περίθαλψη θαλασσίων χελωνών εδώ ήταν μια εξαιρετική επιλογή. Μοιάζει με παιδικό όνειρο για τους περισσότερους ανθρώπους, κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε μία φορά στη ζωή σας, τουλάχιστον! Και δεν το μετάνιωσα.

Εθελοντές βοηθούν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Η επιλογή μου ήταν να γίνω εθελόντρια για δύο μήνες μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Οι πρώτες δύο εβδομάδες ήταν αρκετά σκληρές σωματικά, αλλά άξιζε τον κόπο! Η πλειοψηφία των εθελοντικών καθηκόντων συνίσταται στον καθαρισμό δεξαμενών και χελωνών, στην προετοιμασία των ψαριών και στη σίτιση των χελωνών, βοήθεια στο μαγαζάκι και στην ευαισθητοποίηση του κοινού και προφανώς βοήθεια στην καθαριότητα του Κέντρου . Η Ειρήνη, η Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης, ήταν η επιτηρήτριά μου και ο Μιχάλης ήταν ο βοηθός της: ήταν υπέροχοι στη διαφοροποίηση των καθηκόντων και έδιναν ευκαιρίες για εμπειρίες σε όλους.

Η ομαδική εργασία ήταν καταπληκτική εμπειρία. Μιας και ήταν μια καινούρια εμπειρία για μένα, στην αρχή με ανησυχούσε. Όμως, ήμουν τυχερή που βρισκόμουν ανάμεσα σε πολύ καλούς ανθρώπους που ήθελαν όλοι να νιώθουμε άνετα και έδειχναν τον απαραίτητο σεβασμό.

Περάσαμε πολύ χρόνο όλοι μαζί, μοιραστήκαμε πολλές όμορφες στιγμές και διασκεδάσαμε. Ο εθελοντισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας, εάν δεν είστε ακόμα άνετοι με την όλη διαδικασία. Επιπλέον, το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται σε μια όμορφη αστική ζώνη, και υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα να κάνετε! Μου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα να φύγω.

Έχω δει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της Ελλάδας και θα ήθελα να περάσω περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους εδώ. Θα ήθελα πραγματικά να επιστρέψω για να βοηθήσω τον ΑΡΧΕΛΩΝ, ίσως μέσα στο καλοκαίρι.

Σίγουρα θα συνιστούσα τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ, γιατί ποτέ δεν θα μείνει κανείς μόνος ή θα παραμεριστεί. Ο Σύλλογος κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί να βοηθήσει τους εθελοντές με κάθε τρόπο και αυτό είναι εμφανές από το ότι ορισμένοι εθελοντές επιστρέφουν για να βοηθήσουν ξανά τις χελώνες.

 

Noémie Fritsch - Εθελόντρια από την οργάνωση νέων ANIJ (Λουξεμβούργο)

Εθελοντές βοηθούν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Η Noemie, μια νεαρή κοπέλα από το Λουξεμβούργο, εργάστηκε σκληρά για την περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και μοιράζεται την εμπειρία της με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης:

Γειά σε όλους! Είμαι 25 ετών και πρόσφερα εθελοντική εργασία από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο 2020, μαζί με ένα άλλο άτομο από τη χώρα μου. Μιας και ήμασταν δύο, μπορέσαμε να προσαρμοστούμε εύκολα σε αυτό το νέο περιβάλλον. Μετά από μια εβδομάδα καραντίνας σε ειδικό χώρο, μπόρεσα επιτέλους να ξεκινήσω την εθελοντική μου εργασία, σίγουρη ότι είχαμε αποκλείσει τον COVID-19 από το Κέντρο.

Στην αρχή, υπήρχαν πολλές πληροφορίες που έπρεπε να απορροφήσω, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, το συνήθισα και σύντομα μπορούσα να συσχετίσω τις πληροφορίες που είχα λάβει με αυτό που έκανα και αυτό με βοήθησε πολύ. Όντας μέλος της ομάδας στο Κέντρο Διάσωσης, συνάντησα πολλούς υπέροχους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της διαμονής μου και μοιραστήκαμε πολλές διασκεδαστικές στιγμές και όμορφα βράδια. Αυτό, φυσικά, έκανε δύσκολο το να πω πολλά «αντίο», το ένα μετά το άλλο όταν εθελοντές ολοκλήρωναν τη συμμετοχή τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες μου στον ΑΡΧΕΛΩΝ, η Αθήνα βρισκόταν και πάλι σε απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που μου έδωσε χρόνο να μαζέψω τα πράγματα μου και να απολαύσω περισσότερο τις τελευταίες μέρες μου δουλεύοντας με τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης.

Μιλώντας λίγο για τις χελώνες, το τάισμα των χελωνών με ψάρια αποτελεί μια καθημερινότητα. Μερικές από τις χελώνες είναι σε θέση να φάνε μόνες τους, αλλά άλλες εξακολουθούν να χρειάζεται να τρέφονται από ανθρώπους. Ήμουν πολύ περήφανη όταν κατάφερα να ταΐσω μια χελώνα που δεν έτρωγε, για πρώτη φορά! Δεν είναι κάθε προσπάθεια επιτυχημένη, αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό και δεν τα παρατάμε ποτέ!

Είχα κι εγώ την αγαπημένη μου χελώνα, όπως κάθε ένας από τους εθελοντές, και ήμουν πολύ χαρούμενη που τελικά μπορέσαμε να την αφήσουμε υγιή πίσω στη θάλασσα. Ήταν μια αξέχαστη στιγμή!

Συνοψίζοντας, χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με βοήθησε να συμμετάσχω στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Όχι μόνο έκανε τη συμμετοχή μου οικονομικά προσιτή, αλλά και μπόρεσα να χρηματοδοτήσω επιπλέον δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών μου με άλλους εθελοντές.

 

Μάθετε κι εσείς περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και τις ευκαιρίες που προσφέρει για νέους της Ευρώπης ηλικίας 18-30 ετών.

https://europa.eu/youth/solidarity_el

Εθελοντές βοηθούν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

 

Navigation

Social Media