ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Οι χελώνες που ενώνουν τη Μεσόγειο

Μία χελώνα Καρέτα με σήματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βρέθηκε σε κακή κατάσταση στις ακτές της Τυνησίας τον περασμένο Ιούλιο. Ο λιμενικός που βρήκε τη χελώνα ειδοποίησε αμέσως το Κέντρο Διάσωσης στο Monastir της Τυνησίας όπου και μεταφέρθηκε. «Ήταν πολύ αδύνατη, γεμάτη παρασιτικούς οργανισμούς και με πρόβλημα πλευστότητας. Μετά από εντατικές προσπάθειες περίθαλψης η χελώνα πηγαίνει καλά, έχει αρχίσει τα τρέφεται μόνη της και σύντομα θα απελευθερωθεί» μας είπε σήμερα η Olfa Chaieb, διευθύντρια του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Τυνησία και παλιά φίλη του Συλλόγου.

Οι χελώνες που ενώνουν τη Μεσόγειο

Τα δύο σήματα της χελώνας έχουν κωδικούς Μ8058 και L1178 και έτσι αναζητήσαμε περισσότερα για την ιστορία της. Βρήκαμε λοιπόν ότι μαρκαρίστηκε στη Ζάκυνθο, μετά την ωοτοκία της, στις 1/7/18, στο πλαίσιο του μακροχρόνιου προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ. Την συναντήσαμε να κάνει φωλιά πάλι στη Ζάκυνθο την επόμενη χρονιά, στις 18/7/2019.

Οι χελώνες που ενώνουν τη Μεσόγειο

Η συγκεκριμένη χελώνα έκανε φωλιές σε δύο συνεχόμενες χρονιές, όμως δεν μετανάστευσε για αναπαραγωγή το καλοκαίρι του 2020, και παρέμεινε στην περιοχή διατροφής της στην Τυνησία, φανερά εξασθενημένη. Η ετήσια αναπαραγωγή έχει μεγάλο ενεργειακό κόστος για τις χελώνες Καρέτα. Ένα έτος δεν επαρκεί για να συγκεντρώσουν τα ενεργειακά αποθέματα που είναι αναγκαία για τη μακρινή μετανάστευση και την αναπαραγωγή τους, γι’ αυτό αναπαράγονται συνήθως κάθε 2-3 χρόνια.

Οι χελώνες που ενώνουν τη Μεσόγειο

Οι χελώνες που ενώνουν τη ΜεσόγειοΟι περιοχές διατροφής των θαλάσσιων χελωνών είναι πολύ σημαντικές για την προστασία τους. Με τη συνεργασία ψαράδων στην Τυνησία και στην Αδριατική που έπιαναν κατά τύχη πολλές χελώνες μαρκαρισμένες από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και μας ειδοποιούσαν γι’ αυτό, εντοπίστηκαν αρχικά οι περιοχές που μεταναστεύουν οι χελώνες μετά την ωοτοκία τους στη Ζάκυνθο. Τα επόμενα χρόνια οι περιοχές αυτές επιβεβαιώθηκαν με χρήση δορυφορικών πομπών που τοποθετήθηκαν σε χελώνες στη Ζάκυνθο.

Ευχαριστούμε την Olfa και το προσωπικό του Κέντρου Διάσωσης στην Τυνησία για τα καλά νέα αλλά και τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν για τις χελώνες της Μεσογείου. Περιμένουμε την απελευθέρωση της συγκεκριμένης χελώνας στην Τυνησία, γιατί θα είναι πολύ σημαντικό να τη δούμε να ωοτοκεί πάλι στη Ζάκυνθο μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

Navigation

Social Media