ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Το Πράσινο Ταμείο συγχρηματοδότησε για πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα στη Ζάκυνθο

Οι περιορισμοί στις διεθνείς μετακινήσεις και τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού είχαν σαν συνέπεια την ακύρωση της συμμετοχής των περισσότερων εθελοντών στα καλοκαιρινά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ φέτος. Παρά την μεγάλη αυτή δυσκολία, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην καταγραφή και προστασία των φωλιών στη Ζάκυνθο οργανώνοντας διαφορετικά το πρόγραμμα και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς. Φαινόταν όμως εξαρχής ότι η χρηματοδότηση της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ από ίδιους πόρους δεν ήταν πλέον δυνατή. Για το λόγο αυτό υποβάλαμε αίτηση χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ η οποία και εγκρίθηκε.

Το Πράσινο Ταμείο συγχρηματοδότησε για πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα στη Ζάκυνθο

Έτσι η καταγραφή και προστασία φωλιών της Καρέτα στη Ζάκυνθο έγιναν από το μόνιμο και το εποχιακό επιστημονικό προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ που διέμενε στην Ελλάδα, σε καθημερινή συνεργασία με το προσωπικό φύλαξης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Μόλις τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό το επέτρεψαν, άρχισε και η συμμετοχή λίγων και έμπειρων εθελοντών κυρίως από Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία που έφθασαν στη Ζάκυνθο για να πλαισιώσουν την βασική επιστημονική ομάδα. «Συνολικά συμμετείχαν 35 εθελοντές μέχρι σήμερα. Κρατώντας χαμηλό τον αριθμό των ερευνητών/ εθελοντών στο πεδίο και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας καταφέραμε να κρατήσουμε τον κορωνοϊό μακριά από τους χελωνάδες», αναφέρει η Νικολέττα Σιδηροπούλου, θαλάσσια βιολόγος και Υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το Πράσινο Ταμείο συγχρηματοδότησε για πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα στη Ζάκυνθο«Συνέβησαν όμως και άλλα απρόοπτα: στις 18-19 Σεπτεμβρίου πέρασε και ο μεσογειακός κυκλώνας ΙΑΝΟΣ από τον κόλπο του Λαγανά. Αν και από τις περισσότερες φωλιές στη Ζάκυνθο είχαν ήδη εκκολαφθεί τα χελωνάκια, φαίνεται ότι έχει επηρεαστεί ένα ποσοστό των υπόλοιπων φωλιών. Τα ψηλά κύματα του κυκλώνα κάλυψαν τις μικρού πλάτους παραλίες ωοτοκίας από 70-80 % μέχρι και 100% στα πολύ στενά σημεία. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, κάποιες φωλιές θαλάσσιων χελωνών παρασύρθηκαν εντελώς ή μερικώς από τα κύματα ή παρέμειναν πλημμυρισμένες για μερικές μέρες από θαλασσινό νερό, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Τα καλά νέα είναι ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά έχουν εκκολαφθεί μερικές φωλιές ακόμη και παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά» συμπληρώνει η Νικολέττα.

Ο Ερευνητικός Σταθμός του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο θα κλείσει σε δύο εβδομάδες, έχοντας επιτελέσει την αποστολή του και αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για την 37η χρονιά που καταγράφονται τα δεδομένα ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα στη Ζάκυνθο, που αναδεικνύουν τον πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σαν ένα από τα πιο μακρόχρονα προγράμματα παρακολούθησης της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της Καρέτα παγκοσμίως.

Το Έργο «Καταγραφή & προστασία φωλιών της Caretta caretta στην Ζάκυνθο κατά την περίοδο αναπαραγωγής του 2020» που υλοποιεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2020», Άξονας Προτεραιότητας 4 - Λοιπές Δράσεις, με Προϋπολογισμό € 45.000 και Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο.


  

 

Navigation

Social Media