ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Σβήνουμε τα φώτα στην παραλία Ζάγκα Μεμί για τα χελωνάκια

Έκκληση στην οικολογική ευαισθησία κατοίκων και επισκεπτών στην Κορώνη Μεσσηνίας

Σβήνουμε τα φώτα στην παραλία Ζάγκα Μεμί για τα χελωνάκια
Αυτές τις ημέρες και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται εκκολαφθεί η πλειοψηφία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα (Caretta caretta) στην παραλία Κορώνης Ζάγκα-Μεμί. Γνωρίζοντας την οικολογική ευαισθησία κατοίκων και επισκεπτών που συνδράμουν το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ κάθε καλοκαίρι από το 1994, απευθύνουμε έκκληση για να μειωθεί η φωτορύπανση, δηλαδή να σβήνουν ή να σκιαστούν τα τεχνητά φώτα (δημοτικά και ιδιωτικά) που φέγγουν στην παραλία, μετά τις 11μμ κάθε βράδυ.

Σβήνουμε τα φώτα στην παραλία Ζάγκα Μεμί για τα χελωνάκιαΤο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κορώνη επί 26 χρόνια μεριμνά ώστε να προστατευτούν οι φωλιές του είδους και να φτάσουν οι νεοσσοί με ασφάλεια στη θάλασσα. Δυστυχώς φέτος, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των ακυρώσεων πτήσεων από το εξωτερικό δεν έγινε τελικά δυνατή η εγκατάσταση ομάδας πεδίου στην περιοχή της Κορώνης. Παρόλα αυτά, ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής μας δίνουν πολύτιμη βοήθεια καταγράφουντας τις φωλιές με την καθοδήγηση και υποστήριξη του ΑΡΧΕΛΩΝ. Όμως φέτος δεν μπορεί να εφαρμοστεί η προστατευτική μέθοδος της σκίασης για τα χελωνάκια γιατί δεν έχει εντοπιστεί η ακριβής θέση των φωλιών.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, περισσότερες από 100 φωλιές αναμένεται να εκκολαφθούν «απροειδοποίητα» τις επόμενες εβδομάδες στην παραλία Ζάγκα-Μεμί μήκους 2,7χλμ. Επομένως αν τα φώτα δεν σβήσουν ή σκιαστούν, οι νεοσσοί δεν θα φτάσουν στη θάλασσα.

Θυμίζουμε ότι τα χελωνάκια είναι «φωτοτακτικοί οργανισμοί», δηλαδή έλκονται από το φως. Συνήθως εκκολάπτονται το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες και κινούνται προς τη θάλασσα που καθρεφτίζει το φεγγάρι και τα αστέρια. Όμως, τα τεχνητά φώτα αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια και τα στέλνουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θάλασσα, κάτι που αποβαίνει μοιραίο στη μάχη για επιβίωση από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους.

Για το λόγο αυτό ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει έκκληση σε τοπικές αρχές κι επιχειρήσεις να χαμηλώσουν, καλύψουν ή σβήσουν τελείως τα φώτα τους μετά τις 11 το βράδυ, ώστε εκατοντάδες νεοσσοί να μην χάσουν τον δρόμο τους και καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα.

Σβήνουμε τα φώτα στην παραλία Ζάγκα Μεμί για τα χελωνάκιαΑς δείξουμε λοιπόν έμπρακτα ενδιαφέρον για την προστασία των θαλασσίων χελωνών μεριμνώντας για το σβήσιμο ή τη σκίαση των τεχνητών φώτων (δημοτικών ή ιδιωτικών). Εξ άλλου, υπάρχουν νομικές διατάξεις που υπαγορεύουν την «αποφυγή φωτορύπανσης και την εξασφάλιση πως δεν θα υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην αποπροσανατολίζονται νεοσσοί» στις παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών όλης της χώρας (ΦΕΚ Β 2198_5-6-2020 ΚΥΑ παραχώρησης αιγιαλού 2020-2022, ΝΕΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ).

Κι αν τύχει και βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια συγκλονιστική στιγμή που τα χελωνάκια βγαίνουν από την άμμο, ας ειδοποιήσουμε το Λιμεναρχείο Κορώνης που έχει τις πληροφορίες να δράσει κατάλληλα, σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η βοήθεια σ’ ένα άγριο ζώο δεν είναι τόσο αυτονόητη στο χειρισμό της όσο πιστεύουμε πολλές φορές.

Τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση εκκόλαψης φωλιάς:

 Λιμεναρχείο Κορώνης 2725 022377

Πληροφορίες:

Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου, ΑΡΧΕΛΩΝ
τηλ: 6951 00 9785, email: southpelop@archelon.gr.

 

* Φωτογραφίες αρχείου. Δυστυχώς οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ απουσιάζουν φέτος από της παραλίες ωοτοκίας της Κορώνης.

 

Navigation

Social Media