ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ο Επόπτης Καταγραφών Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ μιλάει για το ρόλο του

Ο θαλάσσιος βιολόγος Gonçalo J. Lourenço είναι ο Επόπτης Kαταγραφών στα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Γεννημένος στη Λισαβώνα, μετακόμισε στη Βρετανία το 2009. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Προστασία Θαλάσσιου περιβάλλοντος και αυτή την περίοδο ζει και εργάζεται στην Ουαλία. Τον συναντήσαμε στη Ζάκυνθο, όπου για λίγες εβδομάδες του φετινού καλοκαιριού- του καλοκαιριού του COVID-19 – αποτελεί μέλος της ομάδας πεδίου και είναι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Διαβάστε την ιστορία του με τις θαλάσσιες χελώνες και την σημερινή σχέση του με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ο Επόπτης Καταγραφών Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ μιλάει για το ρόλο του«Συμμετείχα για πρώτη φορά στο εθελοντικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο για 2 μήνες το 2012, και φυσικά έπρεπε να ξαναέρθω για ακόμη 2 μήνες το 2013. Το 2014 ανέλαβα καθήκοντα Υπεύθυνου Πεδίου σαν βοηθός καταγραφής και έμεινα στη Ζάκυνθο για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Το 2015 ήμουν ο Υπεύθυνος καταγραφής στη Ζάκυνθο για όλη την περίοδο αναπαραγωγής. Κατά διάρκεια των ετών που εργάστηκα στο πεδίο (2012-2016), πρέπει να έχω μαρκάρει πάνω από 200 χελώνες, αλλά τώρα, σαν Επόπτης Καταγραφών έχω άλλα καθήκοντα.

Η πρόταση να γίνω Επόπτης Καταγραφών μου έγινε το Φεβρουάριο του 2016 και αυτή παραμένει μέχρι και σήμερα η σχέση μου με το Σύλλογο. Είναι μία θέση χωρίς χρηματική αμοιβή, που την κάνω με όλη μου την καρδιά γιατί είμαι μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ, συνεισφέροντας στο έργο εκατοντάδων εθελοντών που συλλέγουν τα στοιχεία στις παραλίες κάθε χρόνο, με σκοπό την προστασία του κοινού μας περιβάλλοντος.

Με την έναρξη των καθηκόντων μου ως Επόπτης Καταγραφών Πεδίου πέρασα όλη την περίοδο αναπαραγωγής του 2016 στα καλοκαιρινά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα. Διατηρώντας σαν βάση μου τη Ζάκυνθο, επισκέφθηκα και παρέμεινα για μεγάλες χρονικές περιόδους σε όλα τα βασικά προγράμματα, και αυτό ήταν μία εμπειρία που με ενθουσίασε. Ο Λακωνικός κόλπος, ο Κυπαρισσιακός κόλπος και η Κορώνη στην Πελοπόννησο είναι όλα μέρη μοναδικά και το καθένα αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις σε σχέση με τις χελώνες. Φυσικά έπρεπε να γνωρίσω και τις παραλίες και τους αντίστοιχους τομείς στην Κρήτη. Οι επισκέψεις μου στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Μεσσαρά είναι πάντοτε πολύ εποικοδομητικές.

Ένα μεγάλο μέρος του ρόλου μου από το 2016 είναι η εκπαίδευση των Υπεύθυνων Καταγραφής πεδίου, στην παραλία αλλά και στο γραφείο. Υπάρχουν συνολικά 13 Υπεύθυνοι Καταγραφής στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα κάθε χρόνο, που υποβάλλουν τις βάσεις δεδομένων τους ανά 15θήμερο. Η δουλειά μου είναι να εκτελώ ελέγχους ποιότητας για να είναι βέβαιο ότι τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται σωστά. Ακολούθως, στέλνω πίσω στις ομάδες τα σχόλιά μου για τις βάσεις δεδομένων που υπέβαλαν και διοργανώνω νέα εκπαιδευτική συνεδρία, εφόσον κρίνω ότι χρειάζεται. Οι τελικοί έλεγχοι ποιότητας εφαρμόζονται στις βάσεις δεδομένων στο τέλος κάθε αναπαραγωγικής περιόδου και πιθανά σφάλματα συζητιούνται και, αν χρειάζεται, διορθώνονται. Μέχρι οι έλεγχοι ποιότητας να έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, τα στοιχεία αναπαραγωγής θεωρούνται «προκαταρκτικά».

Ο Επόπτης Καταγραφών Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ μιλάει για το ρόλο τουΗ θέση του Επόπτη Καταγραφών Πεδίου συνδέει τη συλλογή στοιχείων στο πεδίο με την Επιστημονική Επιτροπή του ΑΡΧΕΛΩΝ. Με τα μέλη της Επιτροπής συζητώ θέματα σχετικά με τις καταγραφές και την προστασία των φωλιών και αποφασίζουμε για περαιτέρω δράση. Από κοινού εργαζόμαστε για την προσαρμογή των πρωτοκόλλων μας στις αλλαγές της δραστηριότητας των χελωνών στις παραλίες, με βάση τα διεθνή πρότυπα.»

Προχθές, ανάμεσα στα καθημερινά τους καθήκοντα, ο Gonçalo και η Νικολέττα Σιδηροπούλου, η Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ, κι αυτή θαλάσσια βιολόγος, βρήκαν το χρόνο να συζητήσουν με την υπόλοιπη ομάδα μία σφαιρική παρουσίαση για την καταγραφή όλων των τύπων ιχνών από θαλάσσιες χελώνες. «Είναι πάντα χρήσιμο να ελέγχουμε και να ανανεώνουμε το εκπαιδευτικό μας υλικό. Είμαστε βέβαιοι ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα συνεχίζει να καλωσορίζει νέους ανθρώπους στα προγράμματά του και τα επόμενα χρόνια» είπε ο Gonçalo. «Νέοι άνθρωποι θα πρέπει να έρχονται στα προγράμματά μας, εφόσον καταφέρνουμε να κρατάμε τον COVID-19 μακριά» πρόσθεσε χαμογελώντας η Νικολέττα.

 

Navigation

Social Media