Οι περιπέτειές μας με τη βάρκα, τους ντόπιους, το 2CV, τις θαλάσσιες χελώνες, τους εθελοντές, ήταν τα παραμύθια που έλεγα στην κόρη μου Μαργαρίτα και το γιο μου Θεμιστοκλή για να κοιμηθούν το βράδυ σαν νανούρισμα.
ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
ARCHELON Τhe Sea Turtle Protection Society of Greece
Bahari Karuna σημαίνει «Συμπόνια για τον Ωκεανό» και είναι το όνομα μιας προσπάθειας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των καρχαριών στη Γκάνα (κόλπος της Γουινέας, νότιος Ατλαντικός). Η προσπάθεια γίνεται με τις τοπικές κοινότητες με σκοπό τη διασφάλιση της επιβίωσης των ειδών αυτών για τις επόμενες γενιές. Ο Neil Davis, παλιός υπεύθυνος πεδίου, ΑΡΧΕΛΩΝΟσαυρος ( της ύστερης Κρητιδικής περιόδου) και διευθυντής προγραμμάτων της οργάνωσης WILDSEAS, μας έστειλε την παρακάτω σύντομη αναφορά και τις σχετικές φωτογραφίες.
Στην παρούσα έκθεση, που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζονται τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στις περιοχές ωοτοκίας της Κρήτης κατά το 2018, οι οποίες είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 (Κόλπος Ρεθύμνου GR4330004, Κόλπος Χανίων GR4340003 & GR4340006, Κόλπος Μεσσαράς GR4310004 & GR4310012).
Είναι δυνατόν να ελευθερώσεις μια θαλάσσια χελώνα που έχει μπλεχτεί σε παραγάδια ή δίχτυα χωρίς να την πληγώσεις και να σκίσεις πολύ τα δίχτυα? Ναι, αν χρησιμοποιηθεί ο κόφτης, ένα τηλεσκοπικό εργαλείο που κατασκευάστηκε ειδικά για την περίπτωση αυτή από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης) σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο πλαίσιο του έργου Life – Euroturtles.
Φέτος συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την ίδρυση του ΑΡΧΕΛΩΝ. Σχεδιάζαμε να το γιορτάσουμε λίγο αργότερα αλλά ξαφνικά, κάποιοι από τους νεότερους μας θύμισαν ακριβώς την ημερομηνία των γενεθλίων. Η πρώτη ευχή έκανε την εμφάνισή της, πυροδότησε μηνύματα και αναρτήσεις και ένα πολύχρωμο σύννεφο με ευχές από πολλά μέλη και φίλους. Χρόνια μας πολλά!
Με αφορμή την παρουσία θαλασσίων χελωνών σε παραλίες της Αττικής και πιο συγκεκριμένα τα περιστατικά ελαφρού τραυματισμού λουόμενων στις περιοχές του Πόρτο Ράφτη και της Παλαιάς Φώκαιας, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ θα ήθελε να παραθέσει κάποιες σημαντικές και απαραίτητες πληροφορίες με στόχο τη σωστή ενημέρωση του κοινού και την αποφυγή εσφαλμένων συμπερασμάτων.
Σε πρόσφατη επιστημονική επισκόπηση για την περιοχή της Μεσογείου, εντοπίστηκαν τα σημαντικά κενά γνώσης για τις θαλάσσιες χελώνες, με ειδική αναφορά στη νότιο ανατολική Μεσόγειο και στις πράσινες χελώνες. Είναι εύκολο να φανταστούμε ότι η συλλογή δεδομένων για τα μεταναστευτικά ζώα στη θάλασσα είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε χρόνο και χρήμα, ενώ τα θέματα της προστασίας τους συνδέονται ολοένα και πιο πολύ με τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Για το λόγο αυτό, η δυνητική συμβολή των παρατηρήσεων των πολιτών στην επιστημονική γνώση και πληροφορία είναι σημαντική και καλοδεχούμενη.