ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ένα μακρινό ταξίδι στην πλάτη της χελώνας

Ο δορυφορικός πομπός που τοποθέτησε ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο καβούκι θηλυκής Καρέττα εκπέμπει συνεχώς εδώ και 20 μήνες.

Ένα μακρινό ταξίδι στην πλάτη της χελώνας

Ας δούμε παρακάτω το ταξίδι της χελώνας, στην οποία δόθηκε το συμβολικό όνομα Ella, όπως το καταγράφει ο δορυφορικός πομπός που τοποθετήθηκε στον Κυπαρισσιακό κόλπο στις 12 Ιουνίου 2019, από ειδικευμένη ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η Ella λοιπόν, μετά την ωοτοκία της το 2019 στον Κυπαρισσιακό κόλπο πέρασε στην Δυτική Μεσόγειο, όπου κυκλοφόρησε για 17 μήνες περίπου φτάνοντας κοντά στις Γαλλικές και τις Ισπανικές ακτές. Το γεγονός αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο, μιας και συνήθως οι περισσότερες χελώνες Καρέττα που ωοτοκούν στη Δυτική Ελλάδα, μένουν στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Ένα μακρινό ταξίδι στην πλάτη της χελώνας

Η χελώνα της ιστορίας μας, επέστρεψε στην ανατολική λεκάνη προς το τέλος του 2020. Πέρασε αρκετές μέρες στον Κόλπο του Γκαμπές, που αποτελεί γνωστό τροφικό πεδίο θαλάσσιων χελωνών, κοντά στις ακτές της Τυνησίας και της Λιβύης. Τώρα φαίνεται να κατευθύνεται προς τον Κυπαρισσιακό κόλπο για την επόμενη αναπαραγωγή της.

Ένα μακρινό ταξίδι στην πλάτη της χελώναςΣτον Κυπαρισσιακό θα συναντήσει αρσενικές χελώνες, που συνήθως καταφθάνουν τον Μάρτιο-Απρίλιο. Αν όλα πάνε καλά, περιμένουμε ότι η Ella θα ζευγαρώσει και θα κάνεις φωλιές με τα αυγά της εκεί, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Από το πολυετές μαρκάρισμα και τις καταγραφές του ΑΡΧΕΛΩΝ γνωρίζουμε ότι κατά μέσο όρο η κάθε θηλυκή χελώνα στον Κυπαρισσιακό κόλπο κάνει 3-4 ωοτοκίες μέσα στο καλοκαίρι. Οι θαλάσσιες χελώνες ωοτοκούν κάθε 2-3 χρόνια, όταν θα έχουν συγκεντρώσει αρκετή ενέργεια για τη μετανάστευση και την αναπαραγωγή τους.

Tο πρόγραμμα συστηματικής καταγραφής της ωοτοκίας και μαρκαρίσματος χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι το αρχαιότερο στη Μεσόγειο και ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών στον Κυπαρισσιακό κόλπο το 2019 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ, έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο έργο Conservation of sea turtles in the Mediterranean Region” που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA.

Δείτε καθημερινά τις μετακινήσεις των χελωνών online από την ιστοσελίδα μας https://bit.ly/2XRMjaS

 

Navigation

Social Media