ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ρίχνουν φως στις επιπτώσεις από την «παρατήρηση χελωνών» στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ρίχνουν φως στις επιπτώσεις  από την «παρατήρηση χελωνών» στον κόλπο του Λαγανά ΖακύνθουΜπορεί το 2020 η μείωση ανθρωπογενών ενοχλήσεων στις παραλίες ωοτοκίας να διευκόλυνε την ωοτοκία των χελωνών, όμως ποιος μπορεί να ξεχάσει τo «κυνήγι των χελωνών» από τα σκάφη περιήγησης στον κόλπο του Λαγανά τα προηγούμενα χρόνια;  Η αλληλεπίδραση τουριστών και χελωνών στη θάλασσα χρειάζεται καλύτερη ρύθμιση στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.

Το νησί της Ζακύνθου έχει αναδειχθεί σαν σπουδαίος διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός και δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στα γαλάζια νερά του κόλπου του Λαγανά, μεγάλος αριθμός τουριστών παρατηρεί θαλάσσιες χελώνες είτε από βάρκα, συνήθως με οργανωμένες περιηγήσεις  σκαφών ή κολυμπώντας με αναπνευστήρα κάθε καλοκαίρι.

Δύο μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ - ο Κώστας Παπαφιτσώρος και η Αλίκη Παναγοπούλου-  μαζί με την Gail Schofield είναι  οι συγγραφείς μιας καινοτόμου επιστημονικής μελέτης  που ρίχνει φως στις αλληλεπιδράσεις τουριστών και θαλάσσιων χελωνών στον κόλπο του Λαγανά, και δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Animal Conservation σαν άρθρο open access.

Η μελέτη εξέτασε περισσότερες από 3500 φωτογραφίες και βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από θαλάσσιες χελώνες στον κόλπο του Λαγανά  κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019. Η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνικές φωτο-ταυτοποίησης  για να προσδιορίσει  πόσες φορές και πόσο συχνά φωτογραφήθηκε κάθε χελώνα από άτομα σε σκάφη και από κολύμβηση με αναπνευστήρα. Έτσι έγινε δυνατόν να προσδιοριστούν 139 μοναδικές χελώνες σε σύνολο 1684 θεάσεων το 2018 και  122 μοναδικές χελώνες σε 2105 θεάσεις το 2019 (συμψηφισμένες θεάσεις από βάρκα και κολυμβητές) .

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ρίχνουν φως στις επιπτώσεις  από την «παρατήρηση χελωνών» στον κόλπο του Λαγανά ΖακύνθουΘα μπορούσε κάποιος να περιμένει ότι οι χελώνες που ταυτοποιήθηκαν θα είχαν παρόμοια αντιπροσώπευση στις θεάσεις, αλλά δεν ήταν έτσι. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι μόνο λίγες από αυτές εμφανίστηκαν στην μεγάλη πλειοψηφία των αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά το 2018 και το 2019. Ειδικότερα βρέθηκε ότι οι 56 «μόνιμες» χελώνες (περιλαμβάνονται τα αρσενικά που παρατηρήθηκαν μετά τον Ιούνιο, τα θηλυκά που παρατηρήθηκαν μετά τις αρχές Αυγούστου και τα ανώριμα άτομα που βρέθηκαν να συχνάζουν στην περιοχή οποτεδήποτε μέσα στο χρόνο) αντιπροσωπεύουν το 81,9% και 87,9% των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο το 2018 όσο και το 2019. Αυτό αντικατοπτρίζει πιθανά  το ότι οι χειριστές των σκαφών περιήγησης στοχεύουν συγκεκριμένα τις περιοχές του κόλπου του Λαγανά που συχνάζουν οι «μόνιμες» χελώνες.

Επίσης, τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι 9 από τις 54 «μόνιμες» χελώνες έχουν υποστεί τραυματισμό από προπέλα. Μία από αυτές, η αρσενική χελώνα  που βρέθηκε να έχει φωτογραφηθεί πιο πολύ  από ανθρώπους σε σκάφη και τα δύο χρόνια, ήταν αυτή που κατέληξε να τραυματιστεί θανάσιμα στις 26 Ιουλίου 2019 από προπέλα  σκάφους, πιθανώς κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων «παρατήρησης χελώνας».

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ρίχνουν φως στις επιπτώσεις  από την «παρατήρηση χελωνών» στον κόλπο του Λαγανά ΖακύνθουΑνάμεσα σε άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα, φάνηκε ότι οι κολυμβητές με αναπνευστήρα φωτογράφισαν διαφορετικές χελώνες από εκείνες που φωτογράφισαν  οι άνθρωποι από τα σκάφη. Αυτό πιθανόν να αντανακλά το ότι οι κολυμβητές με αναπνευστήρα  τείνουν να κατανέμονται πιο ομοιόμορφα στον κόλπο από ότι τα σκάφη οργανωμένης περιήγησης και οι συναντήσεις τους με χελώνες είναι πιο «τυχαίες».

Οι συγγραφείς επισημαίνουν την ανάγκη περισσότερης μελέτης αλλά και αυστηρότερης εφαρμογής  του ορίου ταχύτητας 6 κόμβων που υπάρχει επί του παρόντος στον κόλπο. Επίσης προτείνουν  την υποχρεωτική χρήση προστατευτικών στις προπέλες από όλα τα σκάφη που χρησιμοποιούνται για παρατήρηση  χελωνών στον κόλπο του Λαγανά.

Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της ολοένα αυξανόμενης πίεσης για «παρατήρηση χελωνών» στον κόλπο του Λαγανά έχει εκφραστεί  από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το MEDASSET, τα τελευταία χρόνια. Είναι σαφές  ότι πρέπει να συζητηθούν και να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή.

Διαβάστε ή κατεβάστε την δημοσιευμένη μελέτη από την ιστοσελίδα  του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

Δείτε επίσης το υποστηρικτικό υλικό και την on line δημοσίευσή της.

Navigation

Social Media