ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ενα τεχνο-κόσμημα από επαναχρησιμοποιημένο υλικό

Κατασκευασμένο από μητρική πλακέτα υπολογιστή και γυαλί, το υπέροχο μενταγιόν - χελώνα στο e-shop του ΑΡΧΕΛΩΝ διαδίδει το μήνυμα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών. Εσείς ανακυκλώνετε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σας;

Ενα τεχνο-κόσμημα από επαναχρησιμοποιημένο υλικόΗ Λιζέτα, συνιδιοκτήτρια της Relak, κατασκευάζει χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ από επαναχρησιμοποιούμενη μητρική πλακέτα υπολογιστών στη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο δημιούργησε μια σειρά από μοναδικά τεχνο-κοσμήματα για δώρα του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά μας εξέθεσε και το ζήτημα της διάθεσης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ( ΑΗΗΕ) .

«Η ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της αύξησης των ποσοτήτων αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι σημαντική», μας είπε. " 181.000 τόνοι ΑΗΗΕ παράχθηκαν στην Ελλάδα το 2019 και το ποσό που συλλέχθηκε ήταν περίπου 56.000 τόνοι, αντιπροσωπεύοντας το 31% του συνόλου".

Ψάξαμε λίγο παραπάνω και μάθαμε τα εξής:

Πρώτα τα καλά νέα. Το 2017, οι χώρες της ΕΕ κατάφεραν να συλλέξουν και να ανακυκλώσουν τουλάχιστον το 45% του μέσου βάρους των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (AΗΗΕ) που διατέθηκαν στην αγορά τα τρία προηγούμενα έτη. Ο επόμενος στόχος ορίζεται στο 65% και η εφαρμογή του θα δημοσιοποιηθεί το 2021.

Τώρα, τα προβλήματα.

Ενα τεχνο-κόσμημα από επαναχρησιμοποιημένο υλικό

Η ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξήθηκε 3 φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο πληθυσμό τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με "Global E-waste Monitor 2020" του ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα ανέφερε τη συλλογή 55.831 τόνων αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (AΗΗΕ) το 2017 (1) . Δείτε τι είδους συσκευές συλλέχθηκαν στο γράφημα. Τα συστήματα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης ΗΗΕ στην Ελλάδα είναι δύο: η "Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε." και η "Φωτοκύκλωση Α.Ε.". Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε πληροφορίες σχετικά με την ανακύκλωσή τους. Τι συνέβη μετά τη συλλογή;

Υπάρχουν πολλά εμπόδια για να φθάσουμε υψηλότερα ποσοστά συλλογής και ανακύκλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με αναφορά της Ecostandard (2) . Έχουν να κάνουν με λανθασμένη διάθεση των αποβλήτων, ανεπαρκή υποδομή και ανεπαρκείς εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Χρειάζεται λοιπόν πολλή δουλειά ακόμη!

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να «ξεφορτωθείτε» μια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή, θυμηθείτε να βρείτε ένα συλλέκτη κοντά σας.

Μην ξεχάσετε να δείτε το μενταγιόν μας εδώ! Καλές γιορτές!


 


 

Πηγές

(1) https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Waste_statistics_-_electrical_and_electronic_equipment#Collection_of_WEEE_by_country

(2) https://ecostandard.org/news_events/the-inconvenient-truth-about-e-waste/

 

Navigation

Social Media