ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΟ 2022

Ίσως έχετε ακούσει για τις θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται στη Μεσόγειο, όπου αναπαράγονται 2 διαφορετικά είδη θαλάσσιας χελώνας, η Καρέττα και Πράσινη χελώνα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι έχουν κάνει την επιβίωσή τους δύσκολη. Οι θαλάσσιες χελώνες, συχνά πέφτουν θύματα τυχαίας σύλληψης και θανάτωσης στα αλιευτικά εργαλεία. Τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα επηρεάζουν την υγεία τους. Ο τουρισμός καταλαμβάνει τις παραλίες ωοτοκίας τους. Με την κλιματική αλλαγή έρχονται περισσότερα προβλήματα για τις θαλάσσιες χελώνες. Οι παραλίες ωοτοκίας που έχουν μικρό πλάτος αναμένεται ότι θα καλυφθούν από νερό. Οι πληθυσμοί τους ενδεχομένως θα μειωθούν καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας της άμμου, θα επηρεάσει την εκκόλαψη αλλά και την αναλογία φύλου των μικρών που εκκολάπτονται.

Η Ελλάδα φιλοξενεί σχεδόν τις μισές φωλιές Καρέττα που γίνονται στη Μεσόγειο κάθε χρόνο. Η προστασία των παραλιών ωοτοκίας συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διατήρηση των πληθυσμών των θαλασσίων χελωνών. Με τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ εποπτεύονται περίπου 75 χιλιόμετρα ακτής κάθε καλοκαίρι στη Ζάκυνθο, την Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά) και την Πελοπόννησο (Κυπαρισσία, Κορώνη, Λακωνικός) όπου διασφαλίζεται κατά το δυνατόν:

  • Η φωλεοποίηση και ωοτοκία των ενήλικων θηλυκών
  • Η προστασία των φωλιών από ποδοπάτημα και πλημμύρισμα ή φωτορρύπανση
  • Η εκκόλαψη των νεοσσών μέχρι την είσοδό τους στη θάλασσα

Η επιτυχία αναπαραγωγής κάθε έτους επηρεάζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, έντονη διάβρωση του εδάφους και θήρευση από άγρια ζώα αλλά και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας. Με τη βοήθειά σας, καταγράφουμε και προστατεύουμε τις θαλάσσιες χελώνες, τις φωλιές τους και τα χελωνάκια στις παραλίες ωοτοκίας, όπως επίσης περιθάλπουμε τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης.

Προσκαλούμε ενθουσιώδη και αφοσιωμένα άτομα να συμμετέχουν σαν εθελοντές στις δράσεις του 2022. «Πρόκειται για μία μεγάλη 6μηνη προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάθε χρόνο, από το 1984, για να καταγραφεί και να προστατευτεί η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στους σημαντικότερους βιοτόπους της Ελλάδας. Αρκετοί από εμάς ασχολούνται όλο το χρόνο με την οργάνωση, την εκτέλεση και την αξιολόγηση των προγραμμάτων πεδίου» λέει η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ Δάφνη Μαυρογιώργου.

Πάνω από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και Έλληνες, συμμετέχουν κάθε χρόνο στα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Όχι μόνο προστατεύουν τις φωλιές αλλά επίσης παρέχουν πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες από τους υπαίθριους σταθμούς ενημέρωσης στις περιοχές ωοτοκίας. Επίσης, διοργανώνουν παρουσιάσεις συστηματικά σε ξενοδοχεία με στόχο την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.

Δείτε τις προϋποθέσεις και κατεβάστε το φυλλάδιο των προγραμμάτων εδώ (στα Αγγλικά)

Αν ενδιαφέρεστε για πρακτική άσκηση, συμβουλευτείτε επίσης την σελίδα Πρακτικής

Αν έχετε ήδη εμπειρία συμμετοχής σε πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιων χελωνών, υπάρχει η ευκαιρία να συμμετέχετε σαν Υπεύθυνος Πεδίου. Δείτε τι είναι οι Υπεύθυνοι Πεδίου και κάνετε αίτηση μέχρι 10 Ιανουαρίου.

ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΟ 2022


 

Navigation

Social Media