ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Κάθε υιοθεσία κρύβει μια ελπίδα και μια ευχή...να πάνε όλα καλά

Η εικόνα της χελώνας που μπαίνει στο νερό και κολυμπάει, αργά αλλά σταθερά, μακριά από την ακτή, ενώ πίσω της σε κάποια απόσταση ακολουθούν οι δύτες του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχει μεγάλη δύναμη. Η αγωνία των εθελοντών στην ακτή είναι έκδηλη μέχρι τη στιγμή που θα δουν έναν από τους δύτες να κάνει το σινιάλο της επιτυχίας από μακριά. Τότε η χαρά τους κατακλύζει, γιατί όλα πήγαν καλά.

Κάθε υιοθεσία κρύβει μια ελπίδα και μια ευχή...να πάνε όλα καλά

Οι χελώνες που έχουν ήδη επιστρέψει από το Κέντρο Διάσωσης στη θάλασσα φέτος έφτασαν τις 31. «Σε κάθε απελευθέρωση προσπαθήσαμε να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που υποστηρίζουν το έργο μας, για να νιώσουν κι εκείνοι τη χαρά της» λέει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Κάθε υιοθεσία κρύβει μια ελπίδα και μια ευχή...να πάνε όλα καλάΟι πρωταγωνιστές των απελευθερώσεων είναι βέβαια οι χελώνες που γύρισαν πίσω στο γαλάζιο σπίτι τους. Μία από αυτές, ο “Σβεν”, ήταν στο Κέντρο Διάσωσης από το 2019. Οι “Ηλέκτρα”, “Ταϋγέτη”, “Φόρεστ”, “Νίκος”, “Σκούμπα”, “Ποσειδωνία”, “Χάλη- Πάμπκιν”, “Καλυψώ”, “Μπλε”, “Άριελ”, δέκα στον αριθμό, έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2020. Οι “Γουίνι”, “Ντάλια”, “Βαλεντίνος”, “Ιθάκη”, “Λούνα”, “Αναστασία”, “Λόλα”, “Σκουέρτ”, “Μάλουμ”, “Έρικσεν”, “Σίμπα”, “Πούμπα” (Πολύφημος), “Τίμων” (Μένιος), “Ορέστης”, “Νάλα”, “Θοδωρής”, “Άαρον”, “Μπάμπι”, “Μουν”, “Ραχέλ”, είκοσι στον αριθμό, έφθασαν μέσα στο 2021 .

«Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν, από τη στιγμή που βρέθηκε κάθε χελώνα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης, μέχρι την απελευθέρωσή της, και ιδιαίτερα τους εθελοντές και τους υποστηρικτές μας. Nα εκφράσουμε επίσης τις θερμές μας ευχαριστίες στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) για την υποστήριξη των δράσεων μας στα πλαίσια του έργου “Περίθαλψη και επανένταξη ατόμων θαλάσσιας χελώνας στο φυσικό περιβάλλον” για το διάστημα από 8 Οκτωβρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και για την πολύτιμη παρουσία της κας Διονυσίας Χατζηλάκου στην απελευθέρωση της “Ραχέλ” και του κ. Νικόλαου Καραβά στην απελευθέρωση του «Βαλεντίνου» και του “Μουν”» δηλώνει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Στο κόστος περίθαλψης των χελωνών συνεισέφεραν οι 60 υιοθεσίες άρρωστων ή τραυματισμένων χελωνών και αρκετές δωρεές που έγιναν το 2021. Τις υιοθεσίες έκαναν επιχειρήσεις, ιδιώτες, αλλά και σχολεία, όπως το 5ο Δημοτικό Καλύμνου. Η υποστήριξή τους στη διάσωση των ζώων αυτών είναι σημαντική.

Κάθε υιοθεσία κρύβει μια ελπίδα και μια ευχή...να πάνε όλα καλά

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένας δείκτης υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η παρουσία πλαστικών σκουπιδιών στις θάλασσες, η μεταφορά μικρο-πλαστικών στα τροφικά δίκτυα, η υπεραλίευση, τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα και αλιευτικά εργαλεία, καθώς και η κλιματική αλλαγή αποτελούν απειλές τόσο για τις χελώνες, όσο και για την επιβίωση των ανθρώπων. Αλλά τη ζωή τους απειλούν και οι άνθρωποι. Σχεδόν οι μισές από τις χελώνες που φθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης είναι χτυπημένες σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια.

Κάθε υιοθεσία κρύβει μια ελπίδα και μια ευχή, να λυθεί το πρόβλημα, να πάνε όλα καλά. Υιοθετήστε κι εσείς τώρα ένα χελωνάκι, μία χελώνα- μητέρα ή μια άρρωστη/ τραυματισμένη χελώνα για τα Χριστούγεννα.

Δείτε πώς στην ιστοσελίδα μας.

Δείτε τους υποστηρικτές μας για τα έτη 2020-2021.

 

Navigation

Social Media