Στην παρούσα έκθεση, που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις εθνικές αρχές, παρουσιάζονται τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στις περιοχές ωοτοκίας της Κρήτης κατά την περίοδο ωοτοκίας 2019.
ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
ARCHELON Τhe Sea Turtle Protection Society of Greece
Οι δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πολλές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ο Δεκέμβριος έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην προσέλκυση εθελοντών και τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων. Όλες οι προσπάθειές μας συμβάλλουν στη διάσωση και διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Αν σας αρέσει αυτό που κάνουμε, ελάτε μαζί μας και υποστηρίξτε μας! Αλλά τι κάνουμε, με λίγα λόγια;
Μέσα από το Δίκτυο Διάσωσης, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ φροντίζουν κατά μέσο όρο 15 θαλάσσιες χελώνες μπλεγμένες στα δίχτυα αλιείας κάθε χρόνο. Τον περασμένο Αύγουστο, η ομάδα της Ζακύνθου, ενώ κατέγραφε τη δραστηριότητα ωοτοκίας στην παραλία του Καλαμακίου, με έκπληξη παρατήρησε μια ενήλικη Καρέττα να κάνει φωλιά παρόλο ότι ένα μπροστινό της πτερύγιο σφιχτά τυλιγμένο σε αλιευτικό δίχτυ. Πληθαίνουν λοιπόν οι αποδείξεις των επιπτώσεων των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών διχτυών στη Μεσόγειο στις θαλάσσιες χελώνες.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει ανακοινώσει ήδη την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2020 με προθεσμία υποβολής αιτήσεων την 9η Ιανουαρίου 2020. «Κατανοούμε πως όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν υπεύθυνοι πεδίου και άρα θα παραμείνουν στις παραλίες από 3 έως 6 μήνες, θα πρέπει να το προγραμματίσουν αρκετά νωρίτερα» λέει η Ρεγγίνα Στεφανάτου, Συντονίστρια Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ και υπεύθυνη για την επιλογή τους.
Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούμε ότι η υπαγωγή σε φορείς διαχείρισης είναι αυτή τη στιγμή το μόνο ρεαλιστικό και δοκιμασμένο σχήμα διοίκησης για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο μετά από 20 χρόνια λειτουργίας έχει αναμφίβολα συμβάλει στην εμπέδωση της ανάγκης προστασίας του δικτύου Natura 2000.
Σίγουρα σας έχει κάνει εντύπωση η άνεση με την οποία μερικές φορές αναφερόμαστε σε μεμονωμένες θαλάσσιες χελώνες. Φαίνεται φυσικό το να δίνονται ονόματα στις χελώνες που βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης, αλλά τι συμβαίνει όταν οι χελώνες είναι στη θάλασσα; Η απάντηση βρίσκεται στις μεθόδους «σήμανσης» που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και σε όλες τις έρευνες παγκοσμίως.
Ήταν η 29η Ιουλίου και η ομάδα ευαισθητοποίησης του προγράμματος του Λακωνικού κόλπου είχε στήσει ένα ενημερωτικό τραπέζι στο Λιμένι κατά τη διάρκεια του αθλητικού γεγονότος "Ocean Man". Ένας από τους κολυμβητές εκεί πλησίασε τους εθελοντές και ανέφερε την παρατήρηση μιας τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή.