Λάβαμε 21 ιστορίες, αλλά η επιλογή της καταλληλότερης ιδέας για σενάριο βίντεο στάθηκε αδύνατη γιατί μας άρεσαν όλες. Ελπίζουμε να απολαύσετε τις ιστορίες στο ηλεκτρονικό τεύχος «Περιπέτεια στο Κέντρο Διάσωσης» όσο κι εμείς!
ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
ARCHELON Τhe Sea Turtle Protection Society of Greece
Από το τέλος Ιουνίου έως και τις αρχές Αυγούστου 2021 μία μικρή ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισε 299 θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό κόλπο και τοποθέτησε δορυφορικούς πομπούς σε 5 ενήλικες αρσενικές από αυτές. Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές μας για την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά στο πεδίο! Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Conservation of Marine Turtles in the Mediterranean Region”. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ίδρυμα MAVA για την χρηματοδότησή της.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού είναι το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για τις σποραδικές φωλιές της θαλάσσιας χελώνας που γίνονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τη Ρόδο, τη Σητεία, τη Νάξο, την Πάρο μέχρι την Κέρκυρα, τον Βόλο και την Επανωμή. Τι σημαίνει λοιπόν σποραδική ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας?
Οι πρώτες γενιές εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ από όλο τον κόσμο βίωσαν το πώς έμοιαζαν οι παραλίες ωοτοκίας της Καρέτα στη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία, τον Λακωνικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, τη Μεσσαρά στη δεκαετία του '80 και του '90. Οι εθελοντές των επόμενων ετών, κι ανάμεσά τους τα παιδιά των πρώτων εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, άκουσαν τις ιστορίες τους και είδαν τον τουρισμό να εξελίσσεται σε αυτές τις περιοχές. Αλλά, γιατί είναι σημαντικό το μέλλον του τουρισμού για τις θαλάσσιες χελώνες;
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, κοντά στην Αθήνα, δέχεται και περιθάλπει τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες όλο το χρόνο. Οι χελώνες επιστρέφουν στη θάλασσα όταν έχουν πλήρως συνέλθει. Το Κέντρο λειτουργεί με έμπειρο προσωπικό και τη βοήθεια εθελοντών από όλον τον κόσμο. Τρεις εθελοντές μέσω του ΕΣΑ μοιράζονται την εμπειρία τους και τις προσπάθειες να προστατευθεί η θάλασσα και η θαλάσσια ζωή.
Τεχνητά φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, αποβαίνουν μοιραία για τα μικρά χελωνάκια που χάνουν τον προσανατολισμός τους προς τη θάλασσα. Διαβάστε περισσότερα για το πώς ο ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθά στον μετριασμό αυτού του προβλήματος, τι να κάνετε αν βρείτε μια απροστάτευτη φωλιά που εκκολάπτεται ή χελωνάκια και πού θα μας βρείτε αυτό το καλοκαίρι.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί αυτή τη θαλάσσια χελώνα Καρέττα να ταξιδεύει σε όλη τη Δυτική Μεσόγειο με δορυφορικό πομπό εδώ και δύο χρόνια. Το ότι είδαμε την “ Έλλα” να επιστρέφει με ασφάλεια στο Καλό Νερό, στον Κυπαρισσιακό κόλπο, όπου τοποθετήθηκε στο καβούκι της ο πομπός το 2019, είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε.
Το έργο πήρε τετράμηνη παράταση καθώς η πανδημία προκάλεσε πολλές καθυστερήσεις και δυσκολίες στη διεξαγωγή των δράσεων στους περισσότερους εταίρους. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί τον Έλληνα εταίρο του προγράμματος, συνεργαζόμενος με το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και τοπικούς φορείς, και οδεύει προς την ολοκλήρωση των δράσεων που έχουν προβλεφθεί.
Λόγω των εκτάκτων συνθηκών της σχολικής χρονιάς που μόλις ολοκληρώθηκε, η Διαδικτυακή Επίσκεψη σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης πήρε τη θέση των ζωντανών επισκέψεων που γινόντουσαν με πολλή επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια στη Γλυφάδα. Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο 166 σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων συνδέθηκαν και παρακολούθησαν τη Διαδικτυακή Επίσκεψη που είχε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου σημειώθηκαν 5 νέες εισαγωγές θαλάσσιων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και έχουν καταληφθεί σχεδόν όλες οι δεξαμενές περίθαλψης. Δεδομένων των συνθηκών, καθίσταται δύσκολή η φιλοξενία επιπλέον τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών που μπορεί να βρεθούν ανά την Ελλάδα.