ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Οι μικροί μαθητές αποχαιρετούν τον «Αριστείδη» και τον «Λευτέρη»

Το Κέντρο Διάσωσης δέχεται επισκέψεις από σχολεία ως μέρος του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Μέσα από την επίσκεψη τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες, τι γίνεται στο Κέντρο Διάσωσης και πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε τις θαλάσσιες χελώνες. Μέσα από μια τέτοια επίσκεψη, το σχολείο “Σταυράκη” αποφάσισε να υποστηρίξει ενεργά το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και υιοθέτησε μια χελώνα. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενημερωθούν για περεταίρω δράσεις και αν υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής τους. Έτσι λοιπόν, όταν έφτασε η ώρα να απελευθερωθεί ο «Αριστείδης», τους προσκαλέσαμε στην απελευθέρωση.

Οι μικροί μαθητές αποχαιρετούν τον «Αριστείδη» και τον «Λευτέρη»

Ο «Αριστείδης» βρέθηκε στη μαρίνα Αλίμου και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης στις 21 Δεκεμβρίου 2014 . Η διάγνωση ήταν υποθερμία. Παρέμεινε μαζί μας μέχρι τον Ιούνιο 2015 όπου του παρείχαμε ιατρική περίθαλψη και επιβλέφθηκε η ανάρρωση του. Απελευθερώθηκε στις 5 Ιουνίου 2015. Τα παιδιά του σχολείου ήρθαν στην απελευθέρωση έχοντας ετοιμάσει πανό με μηνύματα για τη χελώνα. Είχαν έτσι την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την επιστροφή του «Αριστείδη» στο φυσικό του περιβάλλουν και να δείξουν την υποστήριξη τους.

Οι μικροί μαθητές αποχαιρετούν τον «Αριστείδη» και τον «Λευτέρη»Παράλληλα με αυτό, συνεχίστηκε η συνεργασία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014 με το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα-Μοστού. Μέλη του Φορέα εντόπισαν μια τραυματισμένη χελώνα και τη μετέφεραν στο κέντρο Διάσωσης. Η χελώνα ονομάστηκε «Δίας», έμεινε μαζί μας λίγους μήνες και απελευθερώθηκε τον Οκτώβρη από βάρκα. Η πολύτιμη βοήθεια του Φορέα συνεχίστηκε φέτος το καλοκαίρι όταν υποστήριξαν την απελευθέρωση μιας χελώνας. Στις 11 Ιουνίου 2015 απελευθερώθηκε ο «Λευτέρης» με την παρουσία εκπροσώπων του φορέα και μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Παράλιου Άστρους. Ο υπεύθυνος και οι εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ενημέρωσαν μικρούς και μεγάλους για τις θαλάσσιες χελώνες και για το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι μαθητές του σχολείου είχαν προηγουμένως υλοποιήσει project για τις θαλάσσιες χελώνες στις 23 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα για τις Χελώνες. Το project πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Φορέα Διαχείρισης και με τη βοήθεια του Λιμενικού.

Πολλά σχολεία επισκέπτονται το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα κάθε χρόνο ως μέρος του προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής. Το πρόγραμμα λειτουργεί όλο το χρόνο και οι επισκέψεις κανονίζονται με ραντεβού. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τις χελώνες και να μάθουν γι’ αυτές. Πέρα από τις ομαδικές επισκέψεις, το Κέντρο Διάσωσης είναι ανοιχτό στο κοινό κάθε Σαββατοκύριακο 11.00-17.00. Κάποιες από τις ομάδες και τους επισκέπτες αποφασίζουν να στηρίξουν ακόμα περισσότερο την περίθαλψη των χελωνών και υιοθετούν μια χελώνα. Οι υιοθεσίες είναι βασικό μέρος της υποστήριξης που μπορεί κάποιος να προσφέρει στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Εάν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε κι εσείς μια χελώνα, πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα.

Σμαράγδα Πετρίδη & Παύλος Τσάρος
 

Navigation

Social Media