ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Μάιο 2015?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από την 1η έως τις 31 Μαΐου 2015.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Μάιο 2015?

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται: 25.

Απελευθερώσεις

Οι απελευθερώσεις των χελωνών έχουν αρχίσει! Μέχρι στιγμής, δύο χελώνες έχουν απελευθερωθεί, ενώ αρκετές αναμένεται να απελευθερωθούν σύντομα. Η απελευθέρωση μιας χελώνας πίσω στη θάλασσα είναι πάντα ένα χαρμόσυνο γεγονός για όλους όσους την έχουν φροντίσει, ταυτόχρονα όμως προκαλεί και αμφιβολίες για το μέλλον της.

Παρακολουθήστε το βίντεο του Παύλου «Ζωή στο Κέντρο Διάσωσης - Ημέρα 32» με την απελευθέρωση της «Αχίλλεια». Τις «Χριστιάνας» το βίντεο από την απελευθέρωσή της θα είναι διαθέσιμο τον Ιούλιο.

Η πρώτη απελευθέρωση φέτος έγινε στις 19 Μαΐου από την παραλία Θυμάρι Αττικής. Η χελώνα ήταν η «Αχίλλεια», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 19 Οκτωβρίου του 2014 από την Κέρκυρα με ένα σχετικά ρηχό τραύμα στο κεφάλι.

Αργότερα την ίδια εβδομάδα, στις 22 Μαΐου, η «Χριστιάνα», μια χελώνα που ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 8 Ιανουαρίου 2015 από την Κέρκυρα, απελευθερώθηκε επίσης στην παραλία Θυμάρι. Η «Χριστιάνα» δεν είχε ορατά τραύματα. Πιθανώς έπασχε από υποθερμία.

Αφίξεις

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Μάιο 2015?Η «Valentina», μια Caretta caretta με μήκος καβουκιού 62,5 εκατοστά και βάρος 27 κιλά, ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 3 Μαΐου από την Ικαρία. Έλειπε ένα πτερύγιο λόγω της εμπλοκής της με πετονιά. Η χελώνα διασώθηκε σε συνεργασία με την οργάνωση Αρχιπέλαγος. Αναρρώνει, τρέφεται καλά και καταδύεται.

Η «Olivia», μια Caretta caretta με μήκος καβουκιού 58,5 εκατοστά και βάρος 18 κιλά, ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 29 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη. Έχει τραύμα στο κεφάλι και τραυματισμούς στο πτερύγιο. Το σχήμα του τραύματος στο κεφάλι ταιριάζει ακριβώς σε ένα εργαλείο που βρίσκεται συνήθως σε αλιευτικά σκάφη. Είναι πιθανό να πιάστηκε σε δίχτυα, να χτυπήθηκε στο κεφάλι από κάποιον και στη συνέχεια να αφέθηκε στη θάλασσα. Εστάλη σε μας από τον Στέλιο, μέλος του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης. Δεν είχε καταπιεί αγκίστρια, οπότε ο χρόνος θα δείξει αν θα ανακάμψει.

Θάνατοι

Η πρώτη μας χελώνα ήρθε από την Κυπαρισσία στο τέλος Μαΐου. Ήταν αδυνατισμένη, ζύγιζε περίπου 20 κιλά. Ήταν προφανές ότι είχε καταπιεί πετονιά, μέρος της οποίας προεξείχε από την βάση της ουράς. Πέθανε την επόμενη ημέρα από την άφιξή της. Η νεκροψία θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα.

Επιπλέον, αρκετές εκθαλασσώσεις χελωνών αναφέρθηκαν πρόσφατα στις κοντινές παραλίες του Αγίου Κοσμά και τη Βούλα. (Δείτε το ξεχωριστό άρθρο στην ιστοσελίδα σχετικά με την θαλάσσια χελώνα του Αγίου Κοσμά).

Άλλες ειδήσεις

ΤJoanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Μάιο 2015?ο Κέντρο Διάσωσης αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό εκδρομών από τα τοπικά σχολεία και αυτό το μήνα υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Εκτός από τις συνήθεις σχολικές εκδρομές, ομάδα φοιτητών από το Αμερικανικό Κολέγιο της Αθήνας και το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα-Λάτσειο Δημοτικό Σχολείο συνεργάστηκαν αναλαμβάνοντας εθελοντική δράση, αποκτώντας την εμπειρία που παρέχει η φροντίδα και η θεραπεία των τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ της προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κοινού στις κοινότητές τους σχετικά με το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και την κατάσταση των θαλάσσιων χελωνών.

Γνωρίζετε ότι...

Τα πλαστικά μπορεί να αποβούν μοιραία τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τη θαλάσσια ζωή. Τα πλαστικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής και βρίσκονται σε πολλές μορφές (π.χ. πλαστικές φιάλες) αλλά και σε όχι τόσο προφανείς μορφές όπως είναι τα (μικρο-σφαιρίδια στις οδοντόκρεμες λεύκανσης και τα προϊόντα scrub), όμως τι συμβαίνει με αυτά τα στοιχεία, μετά την χρήση τους;

Μέχρι τώρα οι θανατηφόρες επιπτώσεις του πλαστικού στις διάφορες μορφές του στη θάλασσα και τη θαλάσσια ζωή είναι γνωστές στους περισσότερους ανθρώπους [δείτε όμως για παράδειγμα στο http://www.bbc.com/news/science-environment-21236477 ένα πολύ κατατοπιστικό –εάν μπορεί να αποκαλεστεί έτσι- σοκαριστικό άρθρο και βίντεο. Μπορείτε επίσης να δείτε στο https://www.facebook.com/DavidAvocadoWolfe/videos/10152710956431512/?fref=nf τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα πλαστικό μπουκάλι πεταχτεί. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις ότι μικροσκοπικά σωματίδια από πλαστικό έχουν εισέλθει στην τροφική αλυσίδα και κυκλοφορούν στο ανθρώπινο αίμα, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφής και νερού μολυσμένων από αυτά τα σωματίδια! Υπάρχουν πολλά άρθρα και βίντεο σχετικά με το εν λόγω θέμα και στο google εάν αναζητήσετε ρύπανση από μικροσωματίδια πλαστικού μπορείτε να δείτε και να ενημερωθείτε!

Η οικολογική συνείδηση βοηθάει όλους μας. Θέσε στον εαυτό σου βασικές αρχές: Ανακύκλωσε, Επαναχρησιμοποίησε αντικείμενα από γυαλί, ατσάλι κ.λπ., Αρνήσου την χρήση πλαστικών, Μείωσε τα απορρίμματα, χρησιμοποιώντας προϊόντα με λιγότερο όγκο πλαστικού . Λεπτομέρειες υπάρχουν στην παρακάτω ιστοσελίδα: http://www.tedxgreatpacificgarbagepatch.com/refuse-campaign/. Αξίζει να έχουμε ένα καλύτερο κόσμο!

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media