ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 15 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου 2014.Δυστυχώς, το Κέντρο Διάσωσης έχει εξαντλήσει την χωρητικότητά του όσον αφορά τις δεξαμενές. Στο Κέντρο υπάρχουν τώρα 40 χελώνες και καμία δεξαμενή διαθέσιμη για κάποια πιθανή νέα άφιξη, μέχρις ότου κάποιες από τις υπάρχουσες ασθενείς-χελώνες ελευθερωθούν (κάτι το οποίο θα συμβεί σύντομα, μιας και ένας αριθμός απελευθερώσεων έχει προγραμματισθεί για τις επόμενες μέρες/εβδομάδες). Στο κέντρο υπάρχουν χελώνες με διάφορους τύπους τραυματισμών: πέρα από τα συνήθη τραύματα στο κεφάλι, το πτερύγιο και το καβούκι καθώς και κατάποσης αγκιστριού, υπάρχουν επίσης τραύματα λόγω επίθεσης αρπακτικών σε μητέρες χελώνες οι οποίες προσπάθησαν να φωλιάσουν στην παραλία της Κυπαρισσίας και δύο σοβαροί τραυματισμοί που προκλήθηκαν από σύγκρουση με ταχύπλοα.

Πολλές ευχαριστίες στους αφοσιωμένους ντόπιους εθελοντές, η βοήθεια των οποίων στην φροντίδα των χελωνών και στην εκτέλεση άλλων εργασιών ώστε το Κέντρο Διάσωσης να λειτουργεί ομαλά, είναι ανεκτίμητη.

Νέα χελώνων

Ο «Χριστόφορος», λαμβάνει θεραπεία από τραυματισμό στο κεφάλι και βελτιώνεται. Καταδύεται και άρχισε να τρώει μόνος του, κάτι το οποίο είναι πάντα καλό σημάδι.
Ο «Άγγελος», η δική μας πράσινη χελώνα, άρχισε να τρώει μόνος του.
Η «Κατερίνα», γίνεται όλο και πιο δυνατή και ελπίζουμε σύντομα να μπορέσει να χειρουργηθεί για να της αφαιρεθεί το αγκίστρι που έχει καταπιεί.

Οι περισσότερες χελώνες που έχουν διασωθεί στην Κυπαρισσία τα πάνε καλά και θα απελευθερωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Αφίξεις

«Αφροδίτη», «Λόλα», και «Σάρα» ήταν τα ονόματα που δόθηκαν στις τρεις χελώνες που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη αναφορά μιας και είχαν μόλις φτάσει (συγκεκριμένα μεταφέρονταν τη στιγμή που γραφόταν η αναφορά). Αυτές οι χελώνες ήταν ανάμεσα σε αυτές που τους επιτέθηκαν κάποια αδέσποτα σκυλιά στην παραλία της Κυπαρισσίας όταν προσπάθησαν να φωλιάσουν εκεί. Ευτυχώς, σώθηκαν εγκαίρως και τώρα αναρρώνουν από τα τραύματα τους αλλά τα αυγά τους χάθηκαν.
«Mαριαλένα» έφτασε στις 18 Ιουλίου από την Ανάβυσσο έχοντας καταπιεί ένα αγκίστρι. Θα χειρουργηθεί σύντομα για να της αφαιρεθεί.
«Κρόνος» έφτασε στις 22 Ιουλίου από την Κεφαλονιά έχοντας καταπιεί 2 αγκίστρια και μια πετονιά, τα οποία θα αφαιρεθούν χειρουργικά. Με βάρος 86 κιλών είναι η μεγαλύτερη χελώνα που νοσηλεύεται μέχρι στιγμής φέτος στο Κέντρο Διάσωσης.
«Φωτεινή» έφτασε στις 27 Ιουλίου από το Ναύπλιο με τραύμα στο κεφάλι.
«Mυρσίνη» έφτασε από τη Σύμη (μέσω Ρόδου) στις 23 Ιουλίου με τραύμα στο πτερύγιο, που πιθανόν προκλήθηκε από μπλέξιμο σε αλιευτικά δίχτυα. Έλαβε τις πρώτες βοήθειες από το ενυδρείο της Ρόδου αλλά δυστυχώς το πτερύγιο της θα πρέπει να ακρωτηριαστεί.
«Νεφέλη» έφτασε στις 28 Ιουλίου από την Πρέβεζα με ένα πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι που πιθανόν προκλήθηκε από σύγκρουση με σκάφος.
«Σπύρος» έφτασε στις 29 Ιουλίου από την Άρτα με ένα παλιό τραύμα στο καβούκι. Βρέθηκε και διασώθηκε από τα μέλη του προγράμματος του Αμβρακικού Κόλπου. Τα πάει μια χαρά και θα απελευθερωθεί σύντομα.
«Φαίδρα» έφτασε στο Κέντρο στις 2 Αυγούστου από την Πρέβεζα με τραύμα στο κεφάλι.
«Ντία» έφτασε στις 5 Αυγούστου από τον Πάρνωνα έχοντας καταπιεί δύο αγκίστρια τα οποία θα της αφαιρεθούν χειρουργικά σύντομα. Η χελώνα βρέθηκε και διασώθηκε από τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα.
«Mαρτίνος» έφτασε από τον κόλπο του Αμβρακικού στις 5 Αυγούστου με τραύμα στο καβούκι από την σύγκρουση με σκάφος αλλά επουλώνεται και τα πάει πολύ καλά.
«Mορφούλα» έφτασε στις 6 Αυγούστου από την Σίφνο. Βρέθηκε από τουρίστες και είχε ένα αγκίστρι στο μπροστινό δεξί της πτερύγιο. Της το αφαίρεσαν οι ίδιοι και στάλθηκε στο Κέντρο Διάσωσης για περαιτέρω θεραπεία.
«Άρτεμις» έφτασε στις 12 Αυγούστου από τον Αμβρακικό με τραύμα στο πτερύγιο. Διασώθηκε από τα μέλη του προγράμματος του Αμβρακικού Κόλπου και στάλθηκε στο Κέντρο Διάσωσης.
«Kική» έφτασε στις 8 Αυγούστου από το Αίγιο. Δεν είχε εμφανή τραύματα αλλά είχε μολυνθεί από βδέλλες και σε πολύ αδύναμη κατάσταση. Δυστυχώς, πέθανε λίγο μετά την άφιξη της στο Κέντρο.
«Πέτρα» έφτασε στις 13 Αυγούστου έχοντας καταπιεί αγκίστρι. Βρέθηκε σε κακή κατάσταση σε παραλία του Ναυπλίου. Δυστυχώς είναι πολύ αδύναμη και δεν είναι υποψήφια για χειρουργείο.

Πολλά ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν στην διάσωση αυτών των χελωνών.

Απελευθερώσεις

Και τώρα στα ευχάριστα νέα. Ένας αριθμός χελωνών που έλαβαν θεραπεία, ανάρρωσαν και απελευθερώθηκαν.

«Mαρία», η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από το Λαγονήσι στις 25 Αυγούστου 2011 με τραύματα στο κεφάλι και στο καβούκι από σύγκρουση με σκάφος, θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 4 Αυγούστου 2014.
«Σοφία», η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από τα Χανιά στις 28 Ιουνίου 2014, πολύ αδύναμη με μη εμφανή τραύματα, θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 4 Αυγούστου 2014.
«Nεράιδα», η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από την Κέρκυρα στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 έχοντας καταπιεί αγκίστρι και με τραύμα στο κεφάλι, θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 23 Ιουλίου 2014.
«Tάσος», ο οποίος έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από τη Σαλαμίνα στις 21 Απριλίου 2014 έχοντας καταπιεί αγκίστρι και με τραύμα στο κεφάλι, θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 10 Ιουλίου 2014
«Έλενα», η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από τον Φλοίσβο την 1η Μαΐου 2014 έχοντας καταπιεί αγκίστρι και με τραύμα στο κεφάλι, θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 10 Ιουλίου 2014.

Ήξερες ότι...

οι Θαλάσσιες Χελώνες φτιάχνουν φωλιές σε όλη την Ελλάδα για δεκαετίες ακόμα και σε περιοχές όχι τόσο γνωστές για τις παραλίες ωοτοκίας τους. Πέρυσι, μια φωλιά αναφέρθηκε στη δημοφιλή παραλία της Λούτσας και φέτος κάτοικος στο Λαύριο μας ενημέρωσε για μια φωλιά θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε εκεί. (Το ίδιο άτομο έφτιαξε έναν προστατευτικό φράχτη γύρω από τη φωλιά για να την κρατήσει ασφαλή μέχρι να εκκολαφθούν τα αυγά). Μια φωλιά επίσης αναφέρθηκε στην περιοχή του Φαλήρου και μια ακόμα στην Σαντορίνη. Θα σας κρατάμε ενήμερους!

Υ.Γ.: Κάθε δωρεά σε τροφή ή ιατρικές προμήθειες για τις χελώνες που νοσηλεύονται στο Κέντρο Διάσωσης είναι παραπάνω από εκτιμητέες και μπορούν να παραδοθούν κάθε ώρα. Για περισσότερες πληροφορίες, http://www.archelon.gr/eng/pedio_rescue.php?row=row5


Joanne Stournara
(μετάφραση: Έφη Τρίχα)

Navigation

Social Media