ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝΌταν η κεντρική πύλη του Κέντρου Διάσωσης άνοιξε την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014, στις 11 π.μ., είχαν ήδη συγκεντρωθεί ενθουσιασμένοι επισκέπτες, πρόθυμοι να λάβουν μέρος στον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας της Χελώνας από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εκδήλωση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής κάθε χρόνο, με περισσότερους από 500 επισκέπτες να παρευρίσκονται φέτος. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Γεωργία Κολέτου-Τσιλίκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ, κι ένας απ' τους λόγους που η εκδήλωση είχε τόση μεγάλη επιτυχία οφειλόταν στις προσπάθειες των πολλών εθελοντών όλων των ηλικιών κι όλων των κοινωνικών στρωμάτων, και των μελών του προσωπικού του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝΚάθε χρόνο, το πρόγραμμα προσφέρει μια ποικιλία διαφορετικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων χειροτεχνίας, εκθέσεων, και θεατρικών παραστάσεων ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά αλλά και για ενήλικες επίσης. Εκτός της διασκέδασης, οι επισκέπτες μαθαίνουν επιπλέον για το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ, για τις θαλάσσιες χελώνες και για τους κινδύνους που αυτές αντιμετωπίζουν. Και, φυσικά, υπάρχουν οι πάντοτε δημοφιλείς ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης, που περιλαμβάνουν σύντομες ιστορίες των χελωνών που περιθάλπονται εκεί. Φέτος, εξαιτίας του αριθμού ρεκόρ των τραυματισμένων χελωνών που περιθάλπονται, αρκετές από τις υπαίθριες δεξαμενές έπρεπε να τοποθετηθούν κοντά στο εξέδρα παρατήρησης, κι έτσι οι επισκέπτες είδαν πιο κοντά απ' ό,τι συνήθως τα τραυματισμένα ζώα.

Για αυτή την πρώτη φορά, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι περισσότερα σχετικά με το τι κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ μέσα από την δράση “Μια μέρα στον ΑΡΧΕΛΩΝ”. Η δράση περιελάμβανε προσομοιώσεις της εργασίας σε μια παραλία ωοτοκίας, πώς μια χελώνα πιασμένη σε αλιευτικό δίχτυ διασώζεται, εξετάζεται, και μεταφέρεται στο Κέντρο Διάσωσης, και τι συμβαίνει όταν μια τραυματισμένη χελώνα καταφθάνει στο Κέντρο Διάσωσης. Και οι τρεις σταθμοί επανδρώθηκαν από έμπειρους εθελοντές που παρέχουν στους επισκέπτες πληροφορίες και απαντούν ερωτήσεις.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝΦέτος, η Εύη Γεροκώστα, επαγγελματίας παραμυθού, διάβασε μια ιστορία στους νεαρούς επισκέπτες στο βαγόνι Σεκάνια, και οι μαθητές του 34ου δημοτικού σχολείου Πειραιά παρουσίασαν δυο παραστάσεις του θεατρικού έργου που οι ίδιοι έγραψαν, με τίτλο “Κι εμείς με ανακύκλωση”. Και για μια ακόμη φορά, είχαμε την τύχη να έχουμε το εργαστήρι εικαστικών “Τα Ταξίδια του Σπόρου”, που πραγματοποίησε μια χειροτεχνία όπου τα παιδιά κατασκεύασαν το πανόραμα μιας παραλίας ωοτοκίας, πλήρους, με νεοσσούς που προσπαθούν να φτάσουν την θάλασσα. Επιπρόσθετα, αρκετά ενθουσιώδη μέλη της Λέσχης Χελώνας του Αμερικανικού Σχολείου της Αθήνας (που συγκέντρωσε χρήματα για τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε σχολικό τους παζάρι την προηγούμενη μέρα) επίσης συμμετείχαν και βοήθησαν ως εθελοντές οπουδήποτε χρειάστηκαν.

Για άλλη μια φορά, όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση διασκέδασαν, έμαθαν περισσότερα σχετικά με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και τις απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες, και έφυγαν με ένα μεγάλο χαμόγελο και μια υπόσχεση να έρθουν ξανά του χρόνου.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ(Σημείωση: Το Κέντρο Διάσωσης είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11 π.μ. έως τις 17 μ.μ. εκτός του Αυγούστου).

Joanne Stournara
(Μετάφραση: Βασιλική Κατσαρού)

Navigation

Social Media