ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Χελώνες ή Τουρίστες; Μπορούμε να ζήσουμε μαζί.

Με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας των Θαλάσσιων Χελωνών, ο ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του, πέρυσι σημειώθηκε σημαντική αύξηση στην παρουσία επίπλων θαλάσσης στις κρίσιμες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη φέτος, καθώς οι παραλίες αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες.

Ειδικότερα, στις παραλίες του κόλπου Χανίων που έχουν μήκος 13 χλμ., μετρήθηκαν πέρυσι περισσότερες από 10.000 ξαπλώστρες με ομπρέλες, που εμπόδιζαν τις χελώνες να βγουν στην ακτή για να αφήσουν τα αυγά τους, αριθμός διπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης χρονιάς. Στις παραλίες του Ρεθύμνου σημειώθηκε 10% περίπου αύξηση, ενώ μετρήθηκαν πάνω από 11.000 ξαπλώστρες με πλήρη κορεσμό του μετώπου της παραλίας. Αύξηση 10- 30% στον αριθμό των επίπλων θαλάσσης σημειώθηκε επίσης το 2017 στις παραλίες του Λακωνικού κόλπου και στην παραλία του νότιου Κυπαρισσιακού, και έφθασε στο 50% στην παραλία του βόρειου Κυπαρισσιακού στη Νέδα.

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Πέρα από την αύξηση του αριθμού των επίπλων θαλάσσης, σημαντικό είναι να ειπωθεί ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των επίπλων αυτών απομακρύνονταν κάθε νύχτα από τους ιδιοκτήτες τους, γεγονός που επέτρεψε την ωοτοκία στα σημεία αυτά. Το 2017, έως και 60% των επιχειρηματιών εφάρμοσαν το μέτρο αυτό στο Ρέθυμνο, έως 70% αυτών στα Χανιά και για τρίτη χρονιά το 100% στη Μεσσαρά Κρήτης.

Φώτα και ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες το βράδυ, κίνηση τροχοφόρων, καθαρισμοί παραλίας με βαρέα οχήματα επίσης πρέπει να αποφεύγονται. Στις παραλίες ωοτοκίας που ήδη αποτελούν δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για εκατοντάδες χιλιάδων τουρίστες κάθε χρόνο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ προωθεί την εφαρμογή απλών και αποτελεσματικών πρακτικών που περιορίζουν τις ανθρώπινες επιπτώσεις.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές που βοηθούν την προστασία, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Χρειάζεται συνεργασία και προσοχή σε απλά και σημαντικά πράγματα για να εξασφαλίσουμε και φέτος την ωοτοκία, το πρώτο βήμα στο δύσκολο αγώνα επιβίωσης των μαγικών αυτών ζώων της θάλασσας.

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις παραλίες ωοτοκίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, το 2017 σημειώθηκε 30% αύξηση στον αριθμό των επίπλων θαλάσσης σε σχέση με το 2016, με εξαίρεση την περιοχή απόλυτης προστασίας στα Σεκάνια και το Μαραθωνήσι όπου απαγορεύονται ολοσχερώς. Στο θαλάσσιο χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου παρατηρήθηκε το 2017 μεγάλος αριθμός παραβάσεων ορίου ταχύτητας σκαφών και παράνομης αγκυροβολίας, αυξημένος αριθμός νεκρών ζώων καθώς και υπέρμετρη αύξηση του αριθμού των σκαφών που μεταφέρουν επισκέπτες για παρατήρηση στη θάλασσα.

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υποστηρίζει την εφαρμογή των μέτρων και των περιορισμών των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν ληφθεί σε φυσικές περιοχές με μεγάλη οικολογική αξία. Πρόσφατα ζητήθηκε παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών για την παράνομη και καταστροφική διενέργεια αγώνων ταχύτητας από μοτοσικλέτες στην προστατευόμενη παραλία ωοτοκίας και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου.

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Τα μέλη και οι εθελοντές του συλλόγου δίνουν και φέτος δυναμικό «παρών» στις παραλίες ωοτοκίας σε Ζάκυνθο, Κρήτη και Πελοπόννησο ενημερώνοντας χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες με σταθμούς ενημέρωσης και φυλλάδια, παρουσιάσεις και συζητήσεις, αλλά και πρακτικές παρεμβάσεις συνεργασίας με δήμους και ξενοδοχεία.

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Το 2017 διπλασιάστηκαν τα δεκάδες χιλιόμετρα παραλίας που παρακολουθούνται στα προγράμματα πεδίου, ενώ έχουν φτάσει φέτος εκεί οι πρώτοι εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στην οικογένεια του ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr ) προστίθενται συνεχώς καινούργια μέλη ελλήνων και ξένων εθελοντών που συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε προγράμματα ενημέρωσης και καταγραφής, ζώντας παράλληλα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Οι ομάδες στα προγράμματα πεδίου, στις οποίες συμμετέχουν και φοιτητές πολλών ειδικοτήτων, έχουν αρχίσει να υποδέχονται και φέτος τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες που εναπόθεσαν τα αυγά τους στις προστατευόμενες παραλίες και είναι σε εγρήγορση για τους επόμενους μήνες της επώασης ώστε να προστατέψουν τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν για να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα.

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Μόνο πέρυσι σχεδόν 130.000 νεοσσοί καρέτα, σε σύνολο 195.000 που εκκολάφθηκαν στις παραλίες που παρακολουθεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «σώθηκαν» χάρη στα μέτρα προστασίας που εφαρμόστηκαν στις φωλιές με την καίρια παρέμβαση μελών και εθελοντών του Συλλόγου. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι παρά το μεγάλο αριθμό νεοσσών που φθάνουν στη θάλασσα κάθε χρόνο, μόνο ένα στα 1000 χελωνάκια θα φτάσει σε ηλικία αναπαραγωγής, καθώς θηρεύονται από πολλούς άλλους θαλάσσιους οργανισμούς όπως ψάρια και θαλασσοπούλια.

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Υπάρχουν όμως και οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι στη θάλασσα. Σημαντικότατη απειλή για τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών είναι τα πλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα, καθώς οι χελώνες μπερδεύουν τις σακούλες με τη βασική τους τροφή που βρίσκουν στη φύση, όπως πχ τις μέδουσες και κατά λάθος τις καταπίνουν. Το ξένο υλικό φράζει το πεπτικό τους σύστημα και τελικά τις οδηγεί στο θάνατο. Οι υπεύθυνοι του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν, κατά καιρούς, βρει μεγάλα κομμάτια και υπολείμματα από πλαστικές σακούλες μέσα στο στομάχι των ζώων που είχαν τραυματισθεί θανάσιμα από ταχύπλοα και είχε σπάσει το καβούκι τους. Στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έφθασαν το 2017, 72 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα από τα οποία , απελευθερώθηκαν μετά από τη θεραπεία τους 44, πέθαναν 30, ενώ τα υπόλοιπα 20 περιθάλπονται ακόμη με την πολύτιμη βοήθεια πολυάριθμων εθελοντών .

Τη μοναδική εμπειρία να δουν από κοντά το έργο και την προσπάθεια διάσωσης τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών έχουν κάθε χρόνο περίπου 15.000 μαθητές σχολείων και 6.000 επισκέπτες του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, 3η μαρίνα Γλυφάδας.

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ κλείνει φέτος 35 χρόνια ενεργής παρουσίας στον αγώνα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Ελπίζουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στις θάλασσες του πλανήτη μας και ότι θα μπορούμε να ζήσουμε μαζί, άνθρωποι και χελώνες, στα χρόνια που έρχονται.

 

Πώς μπορώ να βοηθήσω;

- Πάρε μέρος στα προγράμματα προστασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ

- Γίνε υποστηρικτής μας και υιοθέτησε μία θαλάσσια χελώνα


 

Navigation

Social Media