ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Εθελοντισμός στον ΑΡΧΕΛΩΝ

Εθελοντισμός στον ΑΡΧΕΛΩΝΆκουσα για τον ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω φίλων από το πανεπιστήμιο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου κατέληξα να εργάζομαι και να ζώ καθημερινά χωρίς πραγματικό σχέδιο για το μέλλον. Μετά από κάποιες μη ικανοποιητικές δουλειές αποφάσισα να δεχτώ τις συμβουλές των φίλων μου και να αφιερώσω τον χρόνο μου κάπου που θα έχει νόημα για μένα και για την εκπαίδευση μου.

Η πρώτη μου γεύση με τον ΑΡΧΕΛΩΝ διήρκεσε μόνο μια εβδομάδα ως επισκέπτης στο πρόγραμμα πεδίου της Ζακύνθου. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με κάποιο επάγγελμα στον τομέα της διατήρησης του περιβάλλοντος και αυτή ήταν η πρώτη πραγματική μου εμπειρία. Έφτασα στον χώρο διαμονής στη Ζάκυνθο το Σεπτέμβριο του 2016 και έμεινα έκπληκτος με το τόσο θερμό καλωσόρισμα. Ήδη από το δεύτερο βράδυ κατάλαβα ότι επρόκειτο να επιστρέψω.

Στις αρχές του 2017 το μυαλό μου δεν ξέχασε αυτήν την υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου. Μόλις είχα αρκετά χρήματα, παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και έφυγα από το σπίτι μου για εθελοντισμό. Ευτυχώς, μπορώ να σας πω χωρίς δισταγμό ότι ο χρόνος μου στο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εκπληκτικός. Μία από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου! Από ό,τι έχω ακούσει, πολλοί άνθρωποι την αποκαλούν μια εμπειρία που αλλάζει τον τρόπο σκέψης ή ακόμη και την ζωή σου. Συμμετείχα στο πρόγραμμα πεδίου Ζακύνθου ως εθελοντής από τον Αύγουστο έως το τέλος του, στα μέσα Οκτωβρίου. Η μόνη μου λύπη είναι που δεν συμμετείχα νωρίτερα!

Ως επί το πλείστων, οι εθελοντές που ήρθαν στο πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ το καλοκαίρι έμειναν για ένα ή δύο μήνες. Από την εμπειρία μου, ο χρόνος που περνούσα απομονωμένος από τον έξω κόσμο και περιβαλλόταν από μια στενή ομάδα ομοϊδεατών ανθρώπων είχε μεγάλη επιρροή στη νοοτροπία μου για πολλά διαφορετικά πράγματα. Για μένα, η προσωπική ανάπτυξη ή η απόκτηση υπομονής και κατανόησης για τους άλλους είχαν απόλυτη συνάφεια με τον τρόπο ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αυτή η εμπειρία είναι ανεκτίμητη σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων, η παρακολούθηση των φωλιών στις παραλίες περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες. Μεγάλο μέρος του φόρτου εργασίας παρακολούθησης συνίσταται στην επισήμανση των χελωνών και στην εύρεση φωλιών (αρχής γενομένης από τη μέση της σεζόν) ή στην προστασία των φωλιών / εκκολαπτηρίων και στην εκτέλεση ανασκαφών (μέση έως τέλος της εποχής). Περιττό να πω ότι υπήρχαν πάντα πολλά πράγματα και το έργο ήταν πάντα ενδιαφέρον. Εκτός από την παρακολούθηση, είναι εξίσου σημαντική η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις προσπάθειες διατήρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη στις παραλίες ωοτοκίας. Τέλος, είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια συγκέντρωσης πόρων για να μπορεί το πρόγραμμα να συνεχίζεται και στο μέλλον.

Τα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι μόνο μια οικονομική επένδυση σε φιλανθρωπία που βρίσκεται κοντά στις καρδιές των εθελοντών. Δεν είναι απλώς μια επένδυση χρόνου για να διατηρήσουν αποτελεσματικά το έργο τους. Αυτό που κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να επιστρέψουν κάθε χρόνο είναι η συναισθηματική επένδυση του κάθε ατόμου. Η προστασία της άγριας πανίδας και των τοπικών οικοσυστημάτων από τις ανθρωπογενείς απειλές, μαζί με μια ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών, καθώς και οι φύλακες των εθνικών πάρκων (όπως οι φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου) μπορούν να επικαλεστούν μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση. Υπήρχαν πτυχές διατήρησης, τις οποίες παρακολούθησα κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο, που σαφώς είχαν στο κέντρο τους ανθρώπους. Βλέποντας, από πρώτο χέρι, την τεράστια έκταση των οικολογικών και ενίοτε και των πολιτικών ζητημάτων που επηρεάζουν τα τοπικά και παγκόσμια οικοσυστήματα μας αναμφισβήτητα θα έχουν την τιμητική τους με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ανθεκτικότητα της ομάδας των εθελοντών και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου,

Οι φύλακες ήταν πάντα εμφανείς. Οι εθελοντές που συμμετείχαν πραγματικά αισθάνθηκαν μεγάλη περηφάνια σε κάθε μικρή νίκη και, δυστυχώς, έφεραν και τις απώλειες εξίσου βαθιά.

Μόλις το τέλος του προγράμματος ήταν κοντά, συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν σε καμία περίπτωση έτοιμος να αφήσω αυτή την εμπειρία πίσω μου ακόμα. Η λύση ήταν απλή, πήγα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για τον επόμενο μήνα. Αποδείχθηκε ότι είναι ένας άλλος τρόπος για να εμβαθύνει κανείς ακόμη περισσότερο στην οργάνωση και να κατανοήσεις την πραγματική ανάγκη για συνεχή συγκέντρωση κεφαλαίων και αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού. Το Κέντρο Διάσωσης, που βρίσκεται στην Αθήνα, μου έδωσε το μεγάλο κίνητρο να συνεχίσω όσο το δυνατόν περισσότερο για την οργάνωση. Είναι εκπληκτικό να εργάζεσαι στενά με την όμορφη Caretta caretta.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο υπήρχαν αρκετές χελώνες (τραυματισμένες ή νεκρές θαλάσσιες χελώνες που ξεπλένονται σε παραλίες). Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι υπεύθυνος για τη συλλογή δεδομένων από τυχόν χελώνες στις παραλίες της Ζακύνθου κατά τη διάρκεια του προγράμματος πεδίου. Το Κέντρο Διάσωσης είναι υπεύθυνο για τη θεραπεία και αποκατάσταση τυχόν τραυματισμένων χελωνών που βρίσκονται σε ολόκληρη την ακτή της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ζωής μου στη Ζάκυνθο, βοήθησα σε μια κλήση για μια ζωντανή τραυματισμένη χελώνα. Αφού μεταφέραμε τη χελώνα με ασφάλεια πίσω στην κατασκήνωση, περιμέναμε με ανυπομονησία τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης το ίδιο βράδυ. Αυτή η υπόθεση έμελλε να γίνει πολύ προσωπική για μένα. Η διάσωση μιας τραυματισμένης χελώνας, η θεραπεία της, ο καθαρισμός και η σίτιση αυτού του άγριου τραυματισμένου ζώου ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά και εκπληκτικά γεγονότα που βίωσα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Θα ήθελα ιδιαίτερα να συστήσω σε όλους τους ανθρώπους με αγάπη στα ζώα και τη φύση να σκεφτούν σοβαρά τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ, τόσο στα προγράμματα πεδίου όσο και στο Κέντρο Διάσωσης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους τους συν εθελοντές μου κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Ζάκυνθο για όσα έμαθα και έζησα. Ευχαριστώ για την υπέροχη ομάδα υπευθύνων του 2017, για την εκπληκτική δουλειά που έκαναν. Και τέλος, ευχαριστώ τον ΑΡΧΕΛΩΝ ως οργάνωση για το τόσο σημαντικό έργο που επιτελεί.

 

Ααρών ΜακΚόριμ
ΑΡΧΕΛΩΝ Εθελοντής

 

Navigation

Social Media