ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η δύναμη δύο Ambassadors ενώνεται για τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Sicily Fiennes, εθελόντρια ήδη από το 2015

«Έχω την τύχη να είμαι εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ για δυο συνεχή καλοκαίρια και ελπίζω να συνεχίσω να είμαι για ακόμα περισσότερα.

Τι πιο όμορφο από την αίσθηση της άμμου ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σου, τη μυρωδιά του φαγητού όταν γυρνάς από το πεδίο και είσαι υπερβολικά πεινασμένος ή τη συγκίνηση που σε διακατέχει όταν παρατηρείς υπομονετικά μια χελώνα να γεννά μέσα στη νύχτα.

Παρόλα αυτά αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο από όλα είναι το τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις εμπειρίες. Η διατήρηση του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει πραγματικότητα από αυτούς που παλεύουν για τις δικές τους αλήθειες και σκοπούς να προστατεύσουν συγκεκριμένα οικοσυστήματα και άγρια είδη νευραλγικής σημασίας, όπως η χελώνα καρέτα καρέτα. Ένας φίλος εθελοντής μου είχε πει κάποτε ότι οι άνθρωποι που στελέχωναν το πρόγραμμα ήταν αυτοί που ουσιαστικά έκαναν την προστασία του είδους αυτού γεμάτη απόλαυση.

Αυτό συνέβη και σε μένα. Είχα ήδη μάθει για το Σύλλογο στο σχολείο από τον δάσκαλο Βιολογίας ο οποίος υπήρξε εθελοντής του ήδη από τις απαρχές του ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά ακόμα συνεχίζει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και να μοιράζεται αναρτήσεις του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια συζήτηση που άνοιξε κατά πολύ τους ορίζοντες μου. Όντας ήδη δυο χρόνια εθελόντρια αποφάσισα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Ambassador («Πρεσβευτών») του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλω στην προώθηση ενός μικρού οργανισμού που βασίζεται στους εθελοντές και υποστηρικτές του. Σκοπός μου ήταν να κάνω κάτι λιγότερο διαδεδομένο και γεμάτο πρόκληση για μένα.

Και έτσι έκανα με ανυπομονησία την πρώτη μου παρουσίαση στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου που σπουδάζω Διατήρηση Βιοποικιλότητας. Ξεκίνησα την ομιλία έχοντας επιλέξει προσεκτικά φωτογραφίες συνοδευόμενες από ορισμένα εσωτερικά «χελωνο-αστεία». Κανένας δε φάνηκε να ενθουσιάζεται με τα αστεία παρά μόνο ένα μεγάλο γκρουπ αφοσιωμένων φίλων που είχα φέρει. Παρόλα αυτά, ορισμένοι από το κοινό έκαναν ευφυείς ερωτήσεις. Από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ είμαι σίγουρη πως θα εμφανιστούν αυτή την σεζόν για να συνεχίσουν αυτή την αλυσίδα γνώσης που ενώνει ανθρώπους από τελείως διαφορετικούς κόσμους αλλά με κοινό μοχλό δύναμης την αγάπη για την καρέτα καρέτα.

Εάν έχετε ποτέ την ευκαιρία να παρευρεθείτε σε οποιαδήποτε ομιλία του ΑΡΧΕΛΩΝ μην την χάσετε, δε θα το μετανιώσετε. Μπορεί οι πράξεις ενός μικρού αριθμού ανθρώπων συνεργαζόμενων μεταξύ τους να προστατεύσουν μέρος του πληθυσμού ενός μόνο είδους υπό εξαφάνιση. Το σημαντικότερο όμως που μένει είναι η ομαδική εργασία και αυτή κάνει τη διαφορά!»

Η δύναμη δύο Ambassadors ενώνεται για τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Λυδία Κουτρουδίτσου, εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2014

«Ως εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ και φοιτήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, έκανα μία παρουσίαση του Συλλόγου και των εθελοντικών του προγραμμάτων του στο πλαίσιο του μαθήματος Πανίδα της Ελλάδος που ασχολείται με αμφίβια, ερπετά και μικρά θηλαστικά της χώρας μας. Το μάθημά παρακολουθείται από τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος μου.

Η παρουσίαση ήταν επικεντρωμένη στο πώς και οι ίδιοι θα μπορούσαν να γίνουν εθελοντές στον ΑΡΧΕΛΩΝ και να αποκτήσουν εμπειρία στο πεδίο αλλά και να βοηθήσουν την προστασία της θαλάσσιας χελώνας όσο και του οικοσυστήματος στη χώρα μας.

Οι συμφοιτητές μου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και περίπου 5 άτομα με πλησίασαν μετά και με ρώτησαν πως οι ίδιοι μπορούν να συμμετάσχουν είτε ως εθελοντές το καλοκαίρι είτε στο Κέντρο Διάσωσης.»

Η Λυδία αποτελεί ενεργό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ μιας και είναι εθελόντρια του προγράμματος της Ζακύνθου για τρεις συνεχόμενες χρονιές ήδη από το 2014. Έχει την τιμή να είναι η πρώτη Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα και μας στηρίζει έμπρακτα με κάθε ευκαιρία.

Η Sicily, από πλευράς της, μετά από δυο δραστήριες χρονιές εθελοντισμού αποφάσισε να εμβαθύνει την συνεισφορά της στον Σύλλογο με το να γίνει φέτος μέρος της δυναμικής ομάδας Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι «Πρεσβευτές» του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπως η Sicily και η Λυδία, συμβάλλουν στις πολύ μεγάλες προσπάθειές μας να τα καταφέρουμε και φέτος για την μελέτη και προστασία των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους.

Δείτε παρακάτω σε φωτογραφίες τις παρουσιάσεις της Sicily και της Λυδίας στα Πανεπιστήμια UCL και Πατρών αντίστοιχα.

Σας ευχαριστούμε Sicily και Λυδία και όλους τους εθελοντές που μας βοηθούν όλα αυτά τα χρόνια!

 

Περισσότερες πληροφορίες/αιτήσεις εθελοντισμού στον ΑΡΧΕΛΩΝ στο volunteers@archelon.gr.

 

Navigation

Social Media