ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ημερίδα στη Μεσσαρά για τις θαλάσσιες χελώνες

Ημερίδα που αφορούσε την τήρηση των διαχειριστικών μέτρων στην παραλία ωοτοκίας του κόλπου της Μεσσαράς, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαίου από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή του Καλαμακίου.

Ημερίδα στη Μεσσαρά για τις θαλάσσιες χελώνες

Ο κόλπος της Μεσσαράς αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη και την πιο παρθένα περιοχή αναφορικά με τη διατήρηση του παράκτιου οικοσυστήματος , γεγονός που συμβάλει στην καλή ποιότητα της παραλίας ωοτοκίας και τη σταθερή τάση του αριθμού των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας συγκριτικά με το βόρειο μέτωπο της Κρήτης, δηλαδή τους κόλπους Ρεθύμνου και Χανίων, όπου παρατηρείται πτωτική τάση των φωλιών του είδους έως και 50%, λόγω της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης και των συνεχιζόμενων ανθρώπινων παρεμβάσεων στο παραλιακό τους μέτωπο, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμισή του.

Η ημερίδα αποτέλεσε την τρίτη και τελευταία, από μια σειρά ημερίδων, που πραγματοποιήθηκαν φέτος στις περιοχές ωοτοκίας της Καρέττα στην Κρήτη, με σκοπό να τονιστεί η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης διαχείρισης των παράκτιων οικοσυστημάτων του νησιού, μέσα από την ενημέρωση των επιχειρηματιών και των τοπικών φορέων.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι που διαχειρίζονται τις παραλίες ωοτοκίας συμμετείχαν ενεργά, αφενός θέτοντας προβληματισμούς για το πως μπορεί να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση, έχοντας ως γνώμονα όχι μόνο τη θαλάσσια χελώνα αλλά και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους, αφετέρου προτείνοντας δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι προσπάθειες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1990 στις περιοχές ωοτοκίας της Κρήτης αφορούν άμεσα όχι μόνο τη διατήρηση των παραλιών ωοτοκίας και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά και τον άνθρωπο και την ανάδειξη ενός ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος για την Κρήτη, ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, με την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων της Περιφέρειας, των Λιμενικών και Δημοτικών Αρχών. Υπενθυμίστηκε για μια ακόμη φορά η άμεση και συστηματική εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης που αφορούν κυρίως την απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σβήσιμο του φωτισμού που αντανακλά στην παραλία προκαλώντας φωτορύπανση καθώς και την απουσία βαρέων ή άλλων οχημάτων που διαφοροποιούν την σύσταση της άμμου και προκαλούν κίνδυνο καταστροφής των φωλιών. Τέλος τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής τους σε όλο το παραλιακό μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις!.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα ήθελε να ευχαριστήσει για την παρουσία τους τα στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, κκ Μαρία Κανδηλογιαννάκη, Μαρία Στεφανάκη και Άννα Καγιαμπάκη, τον Λιμενάρχη Καλών Λιμένων  κ Κομανταχάκη , την Αντιδήμαρχο Φαιστού κα Τιτάκη-Λεονταράκη Ελένη, τον πρόεδρο του Συλλόγου επιχειρηματιών Καλαμακίου κ Μισσιρλάκη Ζαχαρία και φυσικά τους επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν στην συνάντηση. Τέλος ευχαριστούμε θερμά το Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για την άριστη διοργάνωση της ημερίδας.

Πληροφορίες:
Νικολοπούλου Αθανασία,
Υπεύθυνη για το πρόγραμμα της Κρήτης του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ
Τηλ.: 6937352379
fb: ARCHELON Crete, ARCHELON, the official page

 

Navigation

Social Media