ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Έναρξη των θερινών προγραμμάτων πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Κάθε χρόνο, η έναρξη των θερινών προγραμμάτων πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, έπεται της ολοκλήρωσης του Σεμιναρίου Εκπαίδευσης των Υπεύθυνων Πεδίου του Συλλόγου, οι οποίοι έτοιμοι για δράση πια, ταξιδεύουν στους σημαντικότερους βιοτόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta της χώρας μας, με σκοπό την μελέτη και την προστασία της.

Έτσι και φέτος, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Υπευθύνων Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου παρευρέθηκαν νέοι επιστήμονες και φυσιολάτρες εθελοντές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αναλαμβάνουν κάθε χρόνο εξειδικευμένους τομείς κάθε περιοχής και δεσμεύονται ηθικά να παραμείνουν για 5 ολόκληρους μήνες δίπλα στις παραλίες ωοτοκίας.

Το 2016, με τη βοήθεια των Υπεύθυνων Πεδίου και των 529 εθελοντών διεξήχθησαν προγράμματα καταγραφής και προστασίας φωλιών στη Ζάκυνθο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στην Κορώνη, στο Λακωνικό Κόλπο, στο Ρωμανό, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον Κόλπο της Μεσσαράς.

Έναρξη των θερινών προγραμμάτων πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Στις περιοχές αυτές υπολογίζεται ότι έγιναν συνολικά πάνω από 5.400 φωλιές (σε περίπου 75 χλμ. παραλίας), και εφαρμόστηκαν ειδικά μέτρα προστασίας περίπου σε 4.000 φωλιές. Κατά τη νυχτερινή περιπολία, παρατηρήθηκαν πάνω από 850 ενήλικες χελώνες.

Χάρη στις προσπάθειες των Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ «σώθηκαν» πάνω από 196.000 χελωνάκια (από τα περίπου 280.000 που εκκολάφθηκαν), φθάνοντας ασφαλώς στην θάλασσα.

Φέτος ήταν η 12η φορά που οργανώθηκε αυτό το σεμινάριο και έδωσε την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις και γνώσεις μεταξύ των Υπευθύνων Πεδίου και των στελεχών του Συλλόγου. Οι φετινοί Υπεύθυνοι Πεδίου είναι έμπειροι εθελοντές από Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σουηδία. Υπεύθυνες του προγράμματος του σεμιναρίου ήταν η Παναγιώτα Θεοδώρου και η Ρεγγίνα Στεφανάτου, που διεύθυναν και το τριήμερο σεμινάριο.

Το Σεμινάριο Εκπαίδευσης των Υπεύθυνων Πεδίου, έχει ως στόχο να μοιραστούμε με τους Υπεύθυνους Πεδίου, την ιστορία, την πολιτική και την ιδεολογική βάση του Συλλόγου, τον οποίο θα καλεστούν να εκπροσωπήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι θεωρητικές φαινομενικά, αλλά επί της ουσίας έχουν πρακτικό αντίκρισμα στη δουλειά τους, αφού τους προσφέρουν την γενική εικόνα του Συλλόγου, που δεν έχουν την ευκαιρία να την δουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιπλέον, βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι και η μετάδοση πρακτικών γνώσεων, που γίνεται σε μορφή εργαστηρίων, έτσι ώστε οι Υπεύθυνοι να εκπαιδευτούν σε διάφορα θέματα, που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο πεδίο (π.χ. θέματα conservation, σωστή συλλογή και τήρηση επιστημονικών δεδομένων, ιδιαιτερότητες των προγραμμάτων, εθελοντές, περιβαλλοντική εκπαίδευση, επικοινωνία, διαχείριση αυτοκινήτων, ασφάλεια κλπ...).

Έναρξη των θερινών προγραμμάτων πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επικοινωνία με τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, που παρευρέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου. Εντός αυτών σημαντική ήταν και η παρουσία ιδρυτικών μέλών του Συλλόγου, όπως είναι η Άννα Μαργαριτούλη και ο Θωμάς Αράπης, οι οποίοι πριν από 34 χρόνια ξεκίνησαν τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, θέτοντας τις βάσεις για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό εθελοντικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί πηγή έμπνευσης και περηφάνιας .

Συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση ενός εξαιρετικού σεμιναρίου με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, νέες παρουσιάσεις από έμπειρους εισηγητές στο είδος τους και φίλους του Συλλόγου (Κώστας Γρίβας, Διονύσης Αρβανιτάκης, Gonçalo Lourenço), περισσότερο χρόνο για εκπαίδευση monitoring και workshops, εκπαίδευση για μεθόδους fundraising και ευαισθητοποίηση κοινού.

Καλή επιτυχία στο Πεδίο και καλό ξεκίνημα!

 

Navigation

Social Media