ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ημερίδα στο Ρέθυμνο για τις θαλάσσιες χελώνες

Εν όψει της επερχόμενης ωοτοκίας που ξεκινά σε ένα μόλις μήνα, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ βρέθηκε στην Κρήτη με στόχο να υπενθυμίσει την τήρηση των μέτρων διαχείρισης για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων αναπαραγωγής της αλλά και να ενημερώσει τις τοπικές αρχές της Κρήτης για το διακρατικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES.

Ημερίδα στο Ρέθυμνο για τις θαλάσσιες χελώνες

Η πρώτη συνάντηση για τη θερινή περίοδο 2017 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου στο Ρέθυμνο, την μεγαλύτερη σε αριθμό φωλιών, περιοχή ωοτοκίας της Κρήτης, ύστερα από πρωτοβουλία της ΠΕ Ρεθύμνου και του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αντίστοιχες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στα Χανιά (σε συνεργασία με την ΠΕ Χανίων την 7 Απριλίου 2017) όσο και στις Μοίρες Ηρακλείου τον Μάιο. Η συγκεκριμένη ημερίδα στόχευε αφενός στην σωστή ενημέρωση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παραλία ωοτοκίας του κόλπου Ρεθύμνου, των τοπικών φορέων και υπηρεσιών, αφετέρου στον εποικοδομητικό προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκομένων σχετικά με το πως θα επιτευχθεί η βιώσιμη διαχείριση της παραλίας ωοτοκίας μέσα από την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που χρειάζεται να ληφθούν, γεγονός που αποτέλεσε τη βάση για ουσιαστικό διάλογο αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόλπος Ρεθύμνου, τα οποία δυστυχώς, όπως όλοι συμφώνησαν, είναι αρκετά, καθώς πρόκειται για ένα υποβαθμισμένο παράκτιο οικοσύστημα που τις τελευταίες δεκαετίες έχει δεχθεί πληθώρα ανθρωπίνων παρεμβάσεων.

Ημερίδα στο Ρέθυμνο για τις θαλάσσιες χελώνεςΜεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι περιοχές όπως η Κρήτη, που αποτελεί σημαντικό Μεσογειακό προορισμό με πλούσια βιοποικιλότητα, κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην τουριστική βιομηχανία. Αναμφίβολα αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος του νησιού αποτελούν οι παραλίες και τα παράκτια οικοσυστήματα του. Η παρουσία των θαλασσίων χελωνών που επισκέπτονται τις παραλίες της Κρήτης κατά τη θερινή περίοδο για να κάνουν τις φωλιές τους, αποτελούν δείκτη καλής ποιότητας παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και προσφέρουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κρήτη. Επομένως ο μακροχρόνιος αγώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν αφορά μόνο στην προστασία του είδους, αλλά και στην διαφύλαξη των παραλιών ωοτοκίας από την περαιτέρω υποβάθμιση, γεγονός που αντανακλά θετικά τόσο για τις θαλάσσιες χελώνες όσο και για τη διατήρηση της ποιότητας τουρισμού. Όσο η θαλάσσια χελώνα συνεχίζει να επισκέπτεται τις ακτές της Κρήτης, υπάρχει ελπίδα διάσωσης των παράκτιων οικοσυστημάτων. Αυτό για να επιτευχθεί είναι στο χέρι όλων μας.

Πέρα από τον προβληματισμό που επικράτησε για την υφιστάμενη κατάσταση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενημερώθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι για τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος στα πλαίσια του προγράμματος LIFE EUROTURTLES, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2021. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο διακρατικός χαρακτήρας του έργου, που υλοποιείται με τη συμμετοχή Κροατίας, Σλοβενίας, Κύπρου, Ιταλίας, Μάλτας και φυσικά της χώρας μας.

Εκ μέρους του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, για την παρουσία τους, την Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Ρεθύμνου, κα Λιονή Μαρία, τον κ. Ανωμεριανάκη Επαμεινώνδα που εκπροσώπησε τη Λιμενική Αρχή, τον κ. Αλεφαντινό Μίνωα, Αντιδήμαρχο Ρεθύμνου αλλά και τους επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν στην συνάντηση. Τέλος ευχαριστούμε θερμά το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Ρεθύμνου για την άριστη διοργάνωση της ημερίδας.

 

Navigation

Social Media