ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ο εθελοντισμός στο πρόγραμμα του Αμβρακικού

Ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι μας περίμενε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στον ΑΡΧΕΛΩΝ, το Κέντρο Διάσωσης της θαλάσσιας χελώνας. Στα Πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, καλεσμένοι μικροί και μεγάλοι, γνωρίσαμε το πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, σε έναν από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδος, του Αμβρακικού κόλπου. Με τη βοήθεια του κ. Πάυλου Τσάρου, Υπεύθυνου Περίθαλψης και Δικτύου Διάσωσης ακολουθήσαμε βήμα βήμα τον χάρτη του Αμβρακικού μέσα από αεροφωτογραφίες και εικόνες και κατανοήσαμε την σπουδαία έρευνα που τελείται εκεί από τους υπευθύνους και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, σχεδόν εδώ και μια δεκαετία. Μέσα στα ζεστά και ρηχά νερά του Αμβρακικού, η θαλάσσια χελώνα Καρέτα - Καρέτα, ανάμεσα στα πυκνά φύκια, θα αναζητήσει για να τραφεί, άφθονα καβούρια, μέδουσες, μαλάκια, αχινούς και ψάρια και πολύ πιθανόν να επιλέξει να παραμείνει στα νερά του κατά τη διάρκεια των ήπιων μεσογειακών χειμώνων. O Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πεδίο της Caretta caretta.

Ο εθελοντισμός στο πρόγραμμα του Αμβρακικού

Στο πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχουν πάντα 3 εθελοντές πάνω σε φουσκωτή βάρκα και οι χελώνες πιάνονται με τα χέρια στα ρηχά της ακτής, από τον εθελοντή που πηδάει από τη βάρκα μόλις την εντοπίσει και την ανεβάζουν στο φουσκωτό με προσοχή. Στόχος της έρευνας είναι να μετρηθούν, να φωτογραφηθούν, να μαρκαριστούν και να τους πάρουν δείγματα από το δέρμα για γενετική ανάλυση.

Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες για το είδος, τον πληθυσμό και τον βαθμό αύξησης της θαλάσσιας χελώνας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλο τον Μεσογειακό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν πιάσει πάνω από επτά εκατοντάδες χελώνες τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες ήταν «αμαρκάριστες» και αυτό δίνει ελπίδα για το μέλλον. Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι αφού φτάνουν τραυματισμένες με εσωτερικούς και εξωτερικούς τραυματισμούς .Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και έσοδα, όπως η συμβολική υιοθεσία μιας χελώνας, υλικά που προσφέρονται από τον κόσμο και δωρεές, έσοδα που καθιστούν αυτή την πολύ αξιόλογη προσπάθεια βιώσιμη.

Η παρουσίαση του προγράμματος πεδίου στον Αμβρακικό από τον κ. Tσάρο έκλεισε με ένα θερμό χειροκρότημα που αγκάλιασε συμβολικά όλους τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ ανά την Ελλάδα.

Το κείμενο συντάχθηκε από την Μυρτώ Παπαηλιού, εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών η οποία παρευρέθηκε στην ενημέρωση του Προγράμματος του Αμβρακικού. Η Μυρτώ έχει έρθει πρόσφατα στο Κέντρο Διάσωσης παρόλα αυτά αποτελεί ενεργό και ενθουσιώδες μέλος της μεγάλης εθελοντικής του ομάδας προσφέροντας τον προσωπικό της χρόνο για μερικές ώρες την εβδομάδα και περιμένοντας με ανυπομονησία να συμμετέχει και στα καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για εθελοντισμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη Εθελοντών στο volunteers@archelon.gr

Χαρά Παπαηλιού,
Υπεύθυνη Προγράμματος Εθελοντών & EVS,
email: volunteers@archelon.gr
τηλ.: 210 5231342, 6937352382

 

Navigation

Social Media