ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Γαλάζιες σημαίες σημαίνει συνύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας με τον άνθρωπο;

Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Οι αμμώδεις παραλίες της, οι καθαρές ακτές της και τα ποιοτικά νερά της, αποτελούν κύριους λόγους για τους οποίους οι θαλάσσιες χελώνες, επιλέγουν, για την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα. Εϊναι οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους και οι ίδιοι οι τουρίστες επιλέγουν το νησί σαν τουριστικό προορισμό. Όταν οι παραλίες είναι οργανωμένες , καθαρές και ασφαλείς, με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο αποτελούν ακόμα μεγαλύτερο πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Γαλάζιες σημαίες σημαίνει συνύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας με τον άνθρωπο;

Οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας συμβάλουν σημαντικά τόσο στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας όσο και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για την θαλάσσια χελώνα και τους βιοτόπους της αλλά και για τον άνθρωπο. Τα βασικά κριτήρια που πρέπει να τηρούνται στις παραλίες ωοτοκίας αφορούν την σωστή διάταξη των επίπλων θαλάσσης ,τη μείωση της φωτορύπανσης και ηχορύπανσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, τη μη χρηση τροχοφόρων επί της παραλίας και τον καθαρισμό της παραλίας με ήπιες μεθόδους ώστε να μην επιβαρύνονται οι υπάρχουσες φωλιές αλλά και η σύσταση της παραλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η απονομή γαλάζιας σημαίας, την 10η Ιουνίου, στο Aquilla Rythimna Hotels and Resorts παρουσία εκπροσώπων του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, του δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιωργου Μαρινάκη και των τοπικών αρχών.

Ο κ. Μαρινάκης συνοδεύτηκε στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο Aquilla Rythimna ώστε να ενημερωθεί για τα διαχειριστικά μέτρα που επιτυχώς ακολουθούνται από την συγκεκριμένη επιχείρηση. Τέλος ο κ. Μαρινακης ειχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από το προσωπικό του ξενοδοχείου και από τους εκπροσώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις υπάρχουσες φωλιές και να ενημερωθεί για αυτές σχετικά αλλά και να δει την εθελοντική ομάδα του Συλλόγου «εν δράση» καθώς την ίδια μέρα πραγματοποιείτο και ενημέρωση/παρουσίαση του έργου του Συλλόγου στους επισκέπτες του ξενοδοχείου.

Ευχαριστούμε πολύ τις επιχειρήσεις που ενδυναμώνουν τη δράση του Συλλόγου εφαρμόζωντας τα διαχειριστικά μέτρα στις παραλίες που αφορουν την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων τους.

Ευχόμαστε να αποτελέσουν το παράδειγμα και για τις υπόλοιπές επιχειρήσεις καθώς η διατήρηση του φυσικού μας πλούτου σημαίνει ποιότητα ζωής, σημαίνει συνήπαρξη σημαίνει σεβασμός προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Περισσότερες πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία –Υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης, τηλ. 6937352379


Navigation

Social Media