ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Σαν αναποδογυρισμένη χελώνα: Η εμπειρία μου με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Υπέστην το πρώτο μου πολιτισμικό σοκ βγαίνοντας από το αεροπλάνο σε έναν καυτό ήλιο περιτριγυρισμένη από περίεργα σύμβολα. Η πρώτη μου μέρα στην Ελλάδα αποτέλεσε μια εμπειρία όπως καμία άλλη και τώρα κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζω δεν θα είναι τίποτα μπροστά της. Τις επόμενες μέρες αναγκάστηκα να ξεπεράσω τον εαυτό μου έτσι ώστε να εξελιχθώ σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά με ποικίλους τρόπους. Το πρόγραμμα δράσης κράτησε ένα μήνα και ήταν αρκετό για να με αλλάξει ως άνθρωπο και να μου προσφέρει απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες θα με συνοδεύουν μια ολόκληρη ζωή.

Σαν αναποδογυρισμένη χελώνα: Η εμπειρία μου με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Το να ζεις σε ένα ξένο μέρος με ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικά υπόβαθρα ο καθένας ήταν πραγματικά μια μοναδική και αποκαλυπτική εμπειρία για μένα. Η ζέστη, η δουλειά, η κούραση και η αβεβαιότητα βγάζουν τον χειρότερο μας εαυτό κι αυτό με δίδαξε να είμαι πιο υπομονετική με τους άλλους και να δείχνω περισσότερη κατανόηση. Εξάλλου, βρισκόμασταν όλοι στην ίδια κατάσταση οπότε το ότι ήμασταν ευάλωτοι μας έφερε πιο κοντά και μας έκανε να χτίσουμε φιλίες οι οποίες είμαι σίγουρη ότι θα κρατήσουν χρόνια. Όλοι οι εθελοντές προέρχονταν από διαφορετικές χώρες και αυτό μου άνοιξε τα μάτια. Με βοήθησε να γνωρίσω καινούρια έθιμα και να έχω μεγαλύτερο σεβασμό στις ξένες γλώσσες και συνήθειες. Προερχόμενη από τον Καναδά θα έλεγε κανείς ότι είμαι αρκετά εξοικειωμένη με ξένα έθιμα και γλώσσες αλλά το να το ζω από κοντά σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας με έκανε να γνωρίσω καλύτερα τους άλλους κι αυτό θα είναι κάτι που θα με ακολουθεί για χρόνια.

Ποτέ μου δεν είχα συνειδητοποιήσει πόση δουλειά ήθελε ένα τέτοιο, εκ πρώτης όψεως, μικρό πρόγραμμα διατήρησης. Εξεπλάγην με τον αριθμό ατόμων που δούλευαν αφιλοκερδώς επί ώρες ολόκληρες για να βοηθήσει μόνο ένα είδος σε ένα τόσο μικρό μέρος του πλανήτη. Παίρνοντας μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα με έκανε να καταλάβω τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους η έννοια της διατήρησης, το οποίο με τη σειρά του με ενέπνευσε και μένα να νοιαστώ περισσότερο από πριν. Γνώριζα για τον κύκλο ζωής των θαλάσσιων χελωνών πριν ακόμα φτάσω στην Ελλάδα για το πρόγραμμα αλλά δεν είχα ιδέα ότι υπόκειντο καθημερινά σε τόσες προκλήσεις, ειδικά κατά την περίοδο επώασης και εκκόλαψης. Με το πέρασμα μερικών εβδομάδων η προστασία της θαλάσσιας χελώνας έγινε μέρος της ζωής μου. Έχω ήδη ενημερώσει συγγενείς και φίλους. Συνηθίζω να χαιρετάω πλέον τους ανθρώπους και να τους ρωτάω «Έχετε ακούσει ποτέ για τις χελώνες;». Ξέρω ότι η ατομική συνεισφορά μου στο πρόγραμμα δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στη μοίρα της θαλάσσιας χελώνας αλλά χωρίς την ομαδική συνεισφορά του κάθε ατόμου ξεχωριστά στον ΑΡΧΕΛΩΝ τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Με παρηγορεί το γεγονός ότι τουλάχιστον πήρα μέρος σε κάτι ουσιαστικό που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Έχω δεθεί προσωπικά με την κάθε χελώνα Καρέττα Καρέττα που βρίσκεται εκεί έξω και προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω όλο και περισσότερους ανθρώπους έτσι ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί στην περίθαλψη και σταθερότητα του είδους της.

Σαν αναποδογυρισμένη χελώνα: Η εμπειρία μου με τον ΑΡΧΕΛΩΝΜεγάλο μέρος του προγράμματος είχε να κάνει με την ευαισθητοποίηση του κοινού, των τοπικών επιχειρήσεων και των τουριστών. Έμαθα πόσο σημαντικό αλλά και πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσεις καλές σχέσεις με όλους όσους έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή της θαλάσσιας χελώνας και τον ευάλωτο βιότοπό της. Δεν είχα ασχοληθεί στο παρελθόν με κάτι τέτοιο και μου φάνηκε ενδιαφέρον το πόση κατανόηση έδειχναν άτομα τα οποία δεν είχαν άμεση σχέση με το πρόγραμμα. Είναι εύκολο να πιστεύει κανείς ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τη διάσωση των ειδών, ειδικά όταν πρόκειται για χώρες δυτικού πολιτισμού, παρόλα αυτά ήταν συγκινητικό να βλέπεις την περιέργεια και τo ενδιαφέρον όλων αυτών των ανθρώπων.

Πάντα με ενδιέφερε η διάσωση των ζώων και θέλω να το επιδιώξω και σαν καριέρα μόλις αποφοιτήσω από το πανεπιστήμιο. Χάρη στο πρόγραμμα δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έχω πλέον πλήρη επίγνωση για το πόση δουλειά χρειάζεται η προστασία ενός μόνο είδους. Γνωρίζω περισσότερα πράγματα για τις θαλάσσιες χελώνες και το οικοσύστημά τους. Έχω ως προσωπικό στόχο να κάνω ό,τι μπορώ για να προστατέψω ό,τι απομένει σε αυτόν τον πλανήτη και να παροτρύνω ακόμα περισσότερους ανθρώπους να νοιαστούν για τις θαλάσσιες χελώνες και όλα τα ζωντανά πλάσματα. Κάποτε άκουσα ότι η βιολογία της διατήρησης ορίζεται ως «η ενοποίηση εμπειρίας και ενσυναίσθησης» και αυτό το πρόγραμμα δράσης αντανακλά ακριβώς αυτό. Η εμπειρία μου με τον ΑΡΧΕΛΩΝ με ξύπνησε από την ατομικιστική κοσμοθεωρία μου και έθεσε τις βάσεις για την κατανόηση της ενσυναίσθησης η οποία ελπίζω να εξαπλωθεί σαν τα χελωνάκια που περιπλανούνται αποπροσανατολισμένα έτσι ώστε να αγγίξει όλον τον κόσμο.

Jill Lindemulder
(Μετάφραση: Γαρυφαλλιά Λιέπουρη)
 

Navigation

Social Media