ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Γιατί να υιοθετήσω ένα θαλάσσιο χελωνάκι;

Χελωνάκια παντού!

Γιατί να υιοθετήσω ένα θαλάσσιο χελωνάκι;

Η μία τηλεφωνική κλήση ακολουθεί την άλλη. Κόσμος που αναζητά την επόμενη εκσκαφή και οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή. Αν έχουν τη δυνατότητα να δουν χελωνάκια, αν μπορούν να φέρουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν αυτό το θαυμάσιο γεγονός και πάνω απ όλα μέχρι πότε θα γίνονται όλα αυτά? Μέχρι πότε θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν μια διαδικασία που πολλοι ζηλεύουν γιατί λίγοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν.

Η πρώτη στιγμή που αντικρύζεις ένα χελωνάκι να κατευθύνεται στο νερό είναι απερίγραπτα συγκινητική και μοναδική. Μη ξεχνάς ότι το ταξίδι που μόλις ξεκινά το μόλις 6 εκατοστών χελωνάκι, είναι ένα ταξίδι που περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους για ένα μωρό που μόλις ξεμύτησε από το αυγό του. Βλέπεις μεγάλα βότσαλα, σκουπίδια και αντικείμενα στην παραλία που του δυσκολεύουν την πορεία. Βλέπεις ζώα και πουλιά στην ακτή που του απειλούν τη ζωή. Βλέπεις πόδια ανθρώπων να περπατούν και να απολαμβάνουν καλώς τις ακρογιαλλές αλλά με άγνοια κινδύνου για το αν θα βρεθεί ξαφνικά στο δρόμο τους ένα χελωνάκι.

Γιατί να υιοθετήσω ένα θαλάσσιο χελωνάκι;Η περίοδος εκκόλαψης έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες και θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 μήνες ακόμα. Αποτελεί την ίσως η πιο ευχάριστη περίοδο για τον κόσμο που αγαπάει και θαυμάζει τις χελώνες, για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που δουλέυουν σκληρά για έξι ολόκληρους μήνες ανακαλύπτωντας κάθε ίχνος θαλάσσιας χελώνας, προστατεύοντας κάθε φωλιά και οδηγώντας με ασφάλεια στη θάλασσα όσα περισσότερα χελωνάκια γίνεται. Μα ας μη ξεχνάμε και όλους αυτούς τους ανθρώπους που καθημερινά προσπαθούν από την πλευρά τους με κάθε μέσο και συμβάλουν στην προστασία αυτού του σπάνιου είδους διαδίδωντας ταυτόχρονα και το μήνυμα του Συλλόγου όσο πιο μακριά γίνεται.

Οι δημόσιες εκσκαφές που πραγματοποιούν οι εθελοντές του Συλλόγου στην Κρήτη, και στις άλλες παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας, για να παρατηρήσουν και να καταγράψουν την επιτυχία εκόλαψης των αυγών, αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση. Είναι μια διαδικασία που δίνει σε όλους χαρά όταν το ποσοστό επιτυχίας ειναι υψηλό (δηλαδή αν τα περισσότερα χελωνάκια κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια και να κατευθυνθούν στο νερό) αλλά μπορεί να αποτελέσει και μια λυπηρή στιγμή οταν το ποσοστό τελικά δεν ειναι τόσο καλό.

Καθώς 1 μόνο στα 1000 χελωνάκια καταφέρνουν να επιβιώσουν των φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υψηλό ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε περισσότερα χελωνάκια που θα ξαναδούμε κάποια στιγμή στο μέλλον να επιστρέφουν στην παραλία που γεννήθηκαν.

Τήρησε τα μέτρα προστασίας: Γιαυτο το λόγο ειναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή την περίοδο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραλίες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να σβήνουν τα φώτα τους το βράδυ καθώς και να αποφεύγουν τη δυνατή μουσική και όσο γίνεται περισσότερο να απομακρύνουν τον κόσμο από τις παραλίες. Οι πιθανότητες για κάποιον να μη δει χελωνάκι και να το πατήσει, είναι τεράστιες, γιαυτό και ειναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τις βόλτες στις παραλίες ωοτοκίας το βράδυ.

Υιοθέτησε ένα χελωνάκι: Δυστηχώς είναι από τις λίγες περιπτώσεις “υιοθεσίας” που δε μπορείς να έχεις στο σπίτι σου, κατοικίδιο, ένα θαλάσσιο χελωνάκι. Μπορείς όμως να βοηθήσεις τον Σύλλογο να συνεχίσει ακόμα πιο έντονα και δυναμικά τη δράση του στις παραλίες ωοτοκίας ώστε να συνεχίζει και στο μέλλον να προστατεύει ακόμα περισσότερες χελώνες, χελωνάκια και τους βιοτόπους τους. Πραγματικό κόσμημα, πολύτιμο θησαυρό γιαυτή τη χώρα. Είμαι σίγουρη πως την στιγμή που θα αντικρύσεις το πρώτο χελωνάκι θα νοιώσεις ότι κάτι πρέπει να κάνεις για να το βοηθήσεις. Αν θές να στηρίξεις την προσπάθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ υιοθετώντας ένα χελωνάκι μπορείς να απευθυνθείς στο http://www.archelon.gr/contents/sponsor_aturtle_form.php?row=row11

Μπορείς επίσης να επισκεφθείς τις εθελοντικές ομάδες σε κάποια από τις δημόσιες εκσκαφές που γίνονται στις παραλίες ωοτοκίας στην Κρήτη και, που ξέρεις, ίσως έχεις την ευκαιρία να καταλάβεις και να νοιώσεις αυτό στο οποίο αναφέρομαι. Και τότε, είμαι σίγουρη ότι θα θες να “υιοθετήσεις” ένα θαλάσσιο χελωνάκι.

Περισσότερες πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία –Υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης, τηλ. 6937352379

 

Navigation

Social Media