ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Ιούνιο 2015?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1η έως τις 30 Ιουνίου 2015.

Όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, ο φόρτος εργασίας στο Κέντρο Διάσωσης είναι πολύ μεγάλος. Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται είναι 26.

Απελευθερώσεις

Ο «Αριστείδης» βρέθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2014 στην Μαρίνα Αλίμου να υποφέρει από υποθερμία. Δεν είχε άλλα τραύματα, ανέκαμψε και απελευθερώθηκε στις 5 Ιουνίου 2015, συνοδευόμενη από τους μαθητές του σχολείου Σταυράκη στη Γλυφάδα.

Ο «Λευτέρης» ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 από την Πρέβεζα με τραυματισμό στο κεφάλι και απελευθερώθηκε στο Άστρος, στις 11 Ιουνίου 2015. Μετά από αίτημα του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού, διοργανώθηκε ειδική εκπαιδευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ για το Δημοτικό Σχολείο παραλιακά του Άστρους, έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τη θαλάσσια χελώνα και να παρακολουθήσουν την απελευθέρωση. Άρθρο σχετικό με την εκδήλωση μπορείτε να διαβάσετε στο http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=756.
Πολλές ευχαριστίες στο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης για το ενδιαφέρον και τη συνεργασία τους.

(Το αίτημα από τον Φορέα Διαχείρισης έγκειται στο γεγονός ότι κάποια στιγμή κατά το παρελθόν, οι μαθητές από το εν λόγω σχολείο βρήκαν και διέσωσαν μια θαλάσσια χελώνα, η οποία εστάλη στο Κέντρο Διάσωσης για θεραπεία. Οι μαθητές έδωσαν χρήματα για την θεραπεία της χελώνας στο Κέντρο και παρακολουθούσαν στενά την πρόοδό της. Όταν ήταν έτοιμη να απελευθερωθεί, δεν ήταν δυνατή η διαδικασία να πραγματοποιηθεί στο Άστρος, έτσι ο Συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης Παύλος Τσάρος διοργάνωσε την απελευθέρωση του «Λευτέρη» στο Άστρος, αντικαθιστώντας την προηγούμενη).

(Σημείωση: ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση ενός μεγάλου μέρους της προστασίας των υγροτόπων και των δασών της Μεσογείου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους στο www.parnonaslife.gr. Ακόμα καλύτερα, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην περιοχή, επισκεφθείτε το κέντρο εκπαίδευσης και εξερευνήστε τις προστατευόμενες περιοχές).

Ο «Καστέλλο», ο οποίος έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης με τραυματισμό στο κεφάλι στις 13 Μαΐου 2014 από το Ρίο, απελευθερώθηκε στις 24 Ιουνίου 2015.

Ο «Γιάννης», ο οποίος έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης την 6η Ιανουαρίου 2015 από τη Σάμο με κατάποση αγκιστριού, απελευθερώθηκε στις 19 Ιουνίου 2015.

Η «Νικολέτα« μια πράσινη χελώνα που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 16 Ιανουαρίου 2015 από τη Ρόδο με τραυματισμό στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στις 23 Ιουνίου 2015.

Η «Γεωργία», η οποία έφτασε στο Κέντρο στις 21 Μαρτίου από τον Ωρωπό με τραυματισμό στο πτερύγιο, απελευθερώθηκε στις 23 Ιουνίου 2015.

Η «Leslie», η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 27 Απριλίου από την Ύδρα με υποθερμία, απελευθερώθηκε στις 19 Ιουνίου 2015.

Αφίξεις

Η «Αιμιλία», μια 58 κιλών Caretta caretta, ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Ιουνίου 2015 από την Κυπαρισσία με δαγκώματα σκύλων, ενώ ήταν στην φωλιά της. (Σκυλιά υπάρχουν και φέτος!) Βρέθηκε από εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην παραλία ωοτοκίας, με σοβαρή αιμορραγία. Κατάφεραν να σταματήσουν την αιμορραγία και την προετοίμασαν για την μεταφορά στο Κέντρο. Όταν έφτασε, τα τραύματα είχαν αρχίσει να αιμορραγούν και πάλι - δύο κύρια αιμοφόρα αγγεία έσπασαν και έπρεπε να γίνουν ράμματα. Τώρα η κατάστασή της είναι σταθερή, ενώ τρώει μόνη της. Δυστυχώς, αρκετά αυγά πήγαν χαμένα στη δεξαμενή της.

Η «Λίση», μια Caretta της οποίας το καβούκι είναι 75,5 εκατοστά και ζυγίζει 56 κιλά, ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Ιουνίου 2015 από την Κάρπαθο. Διασώθηκε και εστάλη στην Αθήνα από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου. Μετά από 18 ώρες ταξίδι με το πλοίο, την παρέλαβε το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ και την έφερε στο Κέντρο. Αμέσως έγινε αντιληπτό ότι προεξείχε πετονιά από το στόμα της. Οι ακτινογραφίες επιβεβαίωσαν ότι έχει καταπιεί αγκίστρι. Το άγκιστρο θα αφαιρεθεί χειρουργικά την επόμενη εβδομάδα.

Ο «Απόλλων», μια Caretta της οποίας το καβούκι είναι 65,0 εκατοστά και το βάρος της 29 κιλά, ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης την 1η Ιουνίου 2015 από τη Σάμο με τραύματα στο κεφάλι και το πτερύγιο. Η κατάσταση είναι σταθερή, αλλά δεν είναι σε θέση να τραφεί μόνη της.

Ο «Λουκάς» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Ιουνίου 2015 από τη Θεσσαλονίκη. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι είναι 39 εκατοστά και ζυγίζει 6 κιλά, έχει σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.

Ο «Τίνο», μια Caretta με 76 εκατοστά καβούκι και βάρος 45 κιλών, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 15 Ιουνίου 2015 από τη Λευκάδα. Η χελώνα έχει σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια.

Η «Junior» είναι μια μικρή Caretta, της οποίας το καβούκι είναι 31,5 εκατοστά και έχει βάρος 3,5 κιλά. Βρέθηκε να επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας στο κοντινό νησί της Κέας / Τζιά. Η χελώνα διασώθηκε από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σκαφών, που μετέφεραν τη χελώνα στην Αθήνα και στη συνέχεια με αυτοκίνητό τους την μετέφεραν στο Κέντρο στις 15 Ιουνίου 2015. Η χελώνα δεν έχει εμφανή τραύματα και δεν φαίνεται να έχει καταπιεί κάποιο άγκιστρο. Καταδύεται και τρώει κανονικά. Αναμένεται να απελευθερωθεί σύντομα.

Η «Βαρβάρα», μια Caretta με τραυματισμό στο κεφάλι, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 19 του Ιουνίου 2015 από την Αμφιλοχία.

Η «Ζήνα», μια Caretta με καβούκι 68 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 23 Ιουνίου από τη Σκόπελο με τραυματισμό στο κεφάλι. (Προς έκπληξη των εθελοντών, μαζί με την «Ζήνα» εστάλη και μια χελώνα ξηράς (Testudo graeca). Η χελώνα αυτή κάηκε σε φωτιά. Της δόθηκε θεραπεία για τους τραυματισμούς της και αρκετές εβδομάδες αργότερα, υιοθετήθηκε από μια οικογένεια στη Γλυφάδα που έχει σπίτι με κήπο.)

Ο «Φώτης», μια μικρή πράσινη χελώνα με καβούκι 42,5 εκατοστά και βάρος 7 κιλά, ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 26 Ιουνίου 2015 από το Ρέθυμνο με τραυματισμούς στο κεφάλι, το λαιμό και το πτερύγιο.

Η «Σοφία», μια Caretta με σοβαρό τραυματισμό στο καβούκι που προκλήθηκε από προπέλα, έφτασε στις 30 Ιουνίου 2015. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι είναι 71 εκατοστά και βάρος 49 κιλά, διασώθηκε από εθελοντή ενός άλλου οργανισμού. Την είδε να επιπλέει στο λιμάνι της Καλαμάτας ένα μήνα πριν να διασωθεί.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στην διάσωση και μεταφορά των χελωνών!

Θάνατοι

Δυστυχώς, αρκετές χελώνες πέθαναν ως αποτέλεσμα των τραυμάτων τους.

Η «Ρούσσα» είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης το Σεπτέμβρη του 2014 από τη Ζάκυνθο. Δεν είχε εμφανή τραύματα και δεν φαινόταν να έχει καταπιεί αγκίστρι, αλλά ήταν σε λήθαργο και τρέφονταν με σωλήνα. Τα περιττώματά της οδήγησαν σε υποψίες κατανάλωσης πλαστικού και της χορηγήθηκε ειδική φαρμακευτική αγωγή με λάδι. Η διάγνωση και η θεραπεία ήταν σωστή καθώς άρχισε να αποβάλλει τα κομμάτια του πλαστικού. Στη συνέχεια, άρχισε να τρώει, να καταδύεται και ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη δεξαμενή για την τελική παρατήρησή της πριν από την απελευθέρωση. Ωστόσο, βρέθηκε νεκρή ένα πρωί. Η νεκροψία αποκάλυψε ότι είχε αρκετά υπό ανάπτυξη αυγά στο σώμα της. Η ακριβής αιτία του θανάτου της είναι άγνωστη.

Μια άλλη χελώνα (αναφέρεται ως «Lef 1»)που είχε φτάσει από τη Λευκάδα στις 8 Ιουνίου με ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι προκαλούμενο από ανθρώπινα χέρια, πέθανε την επόμενη μέρα. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας ήταν συγκλονιστικά: τα έντερα της είχαν τεμαχιστεί από πετονιά! Ένα ξεχωριστό άρθρο για την κατάποση πετονιάς και της ζημίας που προκαλεί θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα σύντομα. Εν τω μεταξύ, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες μπορείτε να διαβάσετε στην ενότητα Γνωρίζετε ότι...; που αποτελεί τμήμα της παρούσας έκθεσης.

Η «Pat 1» εστάλη στο Κέντρο Διάσωσης στις 13 Ιουνίου από την Πάτρα. Η χελώνα δεν είχε εμφανή τραύματα, αλλά έφτασε νεκρή. Η νεκροψία δεν έδειξε τίποτα που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τον θάνατο της χελώνας.

Η «Pat 2» ήταν μια πράσινη χελώνα που βρέθηκε και εστάλη στο Κέντρο Διάσωσης στις 15 Ιουνίου από τα μέλη του προσωπικού της Αρχής Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Παρά το γεγονός ότι η χελώνα δεν είχε εμφανή τραύματα, πέθανε λίγο μετά την άφιξή της. Παρά το γεγονός ότι διενεργήθηκε νεκροψία, δεν προέκυψε σαφή εικόνα για την αιτία θανάτου της χελώνας. Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους ανθρώπους της Αρχής Διαχείρισης για τη διάσωση και την οργάνωση της μεταφοράς της. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω Αρχή Διαχείρισης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους που είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και τα αγγλικά.) http://www.strofylianationalpark.gr/index.php/en/home-en2/84-strofylia-en/175-xairetismos-en

Άλλες ειδήσεις

Τον Ιούνιο, δύο ακόμη χελώνες βρέθηκαν νεκρές στη Νάξο από την εμπλοκή τους σε μεθόδους αλιείας. Η μια προφανώς πιάστηκε σε δίχτυα και πνίγηκε, ενώ η δεύτερη μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Κατόπιν αιτήματος του ΑΡΧΕΛΩΝ, το Λιμενικό κλήθηκε να διερευνήσει αυτό το έγκλημα. Για φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χελώνες στη Νάξο, δείτε τη σελίδα στο Facebook Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου. https://www.facebook.com/ProstasiaAgriasZoesNaxou?fref=ts

Γνωρίζετε ότι...

Το πιο καταστροφικό και δύσκολο να αντιμετωπιστεί είναι όταν μια θαλάσσια χελώνα καταπιεί πετονιά. Σε περιπτώσεις κατάποσης πετονιάς με αγκίστρι, μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από την πετονιά και όχι από το άγκιστρο.

Ένα άγκιστρο μπορεί να παραμείνει στο εσωτερικό της χελώνας ή σταδιακά να περάσει μέσα από το σώμα της και να αποβληθεί με φυσικό τρόπο, χωρίς να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Σε αντίθεση, με την πετονιά που μπορεί να τεμαχίσει τα έντερα, με αποτέλεσμα ένα αργό και επώδυνο θάνατο.

Οι πετονιές δεν αφαιρούνται χειρουργικά και πρέπει να αποβληθούν από την χελώνα φυσικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χορηγείται ειδικό λάδι, ώστε να κινείται πιο εύκολα μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα της χελώνας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χελώνα φτάνει πάρα πολύ αργά σε μας.

Αν ποτέ συναντήσετε χελώνα με ορατή πετονιά στο στόμα ή κάτω από την ουρά της, ποτέ μην την τραβήξετε για να την αφαιρέσετε. Ενημερώστε αμέσως το Λιμεναρχείο και τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Κρατήστε την χελώνα έξω από το νερό, καλύψτε τα μάτια της με ένα υγρό κομμάτι γάζας για την προστασία τους από τον ήλιο και το σώμα της με μια βρεγμένη πετσέτα για τον ίδιο λόγο.

Joanne Stournana
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)


 

Navigation

Social Media