ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη

Το Πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα (Caretta caretta) του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε στις κύριες παραλίες ωοτοκίας, στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο της Μεσσαράς, από αρχές Μαΐου μέχρι αρχές Οκτωβρίου 2021.

Οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος κατέγραψαν 533 φωλιές σε 31 χλμ. παραλίας που επιτηρήθηκαν και φρόντισαν για την προστασία τους από το ποδοπάτημα, τον πλημμυρισμό και την φωτο-ρύπανση. Επίσης από τους εθελοντές ενημερώθηκαν για την παρουσία και την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή στο Ρέθυμνο περίπου 9.600 επισκέπτες, στα Χανιά 2.700 επισκέπτες και 1.700 στον κόλπο της Μεσσαράς. Στις περιοχές των Χανίων και του κόλπου της Μεσσαράς, εκτός από τους εθελοντές που ήρθαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν επίσης αφοσιωμένοι τοπικοί εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη

«Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές και τους Υπεύθυνους πεδίου που συμμετείχαν στις δράσεις του καλοκαιριού που πέρασε. Περπάτησαν πολλά χιλιόμετρα και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό», λέει η Λυδία Κουτρουδίτσου, βιολόγος και Υπεύθυνη του ΑΡΧΕΛΩΝ για την Κρήτη.

Οι υπεύθυνοι πεδίου ήταν οι: Eva Horcajo Berna και Μια Κοτζαγεώργη (Συντονιστές παρακολούθησης), Colette Ballantyne και Tania Gil Anton ( Υπεύθυνοι παρακολούθησης), Mahe Le Blet και Megan McFarland (Υπεύθυνοι ευαισθητοποίησης του κοινού), Zonne Van Der Pol (Συντονιστής Κατασκήνωσης και Εθελοντών), Fabiola Cecchini και Katherine Landy (Υπεύθυνοι ευαισθητοποίησης του κοινού, κατασκήνωσης και εθελοντών), και Paul Grammel (βοηθός προγράμματος).

«Ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλες στις τοπικές αρχές και τις επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο κυρίως, αλλά και στα Χανιά και τον κόλπο Μεσσαράς, που φρόντισαν να διατηρηθεί η δυνατότητα ωοτοκίας των χελωνών στις συγκεκριμένες αυτές παραλίες απομακρύνοντας τη νύχτα τα έπιπλα θαλάσσης- Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα το κάνουν όλοι», τονίζει η Λυδία.

Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη

Και τι έγινε με τη φωτο-ρύπανση; «Θετικό ήταν ότι ο Δήμος Πλατανιά Χανίων έσβησε τα δημόσια φώτα σε τμήμα της παραλίας την περίοδο της εκκόλαψης, ώστε να μην αποπροσανατολίζονται τα χελωνάκια, αλλά σε όλες τις άλλες περιοχές το πρόβλημα παρέμεινε», συμπληρώνει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Επίσης, δεν έλλειψαν καταστροφές στους βιοτόπους, όπως η χωρίς άδεια διάνοιξη παραλιακού δρόμου από το Καλαμάκι προς τον Αφραθιά στον κόλπο της Μεσσαράς» συνεχίζει.

Οι κύριες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στην Κρήτη έχουν ενταχθεί σε 4 περιοχές του δικτύου Natura 2000 ως εξής: η παραλία Ρεθύμνου περιλαμβάνεται στην GR4330004, η παραλία Χανίων περιλαμβάνεται στην GR4340003 (και ελάχιστα στην GR4340006) και η παραλία κόλπου Μεσσαράς περιλαμβάνεται στην GR4310004). Για μία ακόμη φορά επισημαίνεται ότι στις περιοχές Natura 2000 εφαρμόζονται ιδιαίτερες διατάξεις για τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σχεδίων έργων που τις αφορούν.

Μάθετε περισσότερα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας κατά το 2021 σε κάθε περιοχή στη ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ εδώ

Μάθετε περισσότερα για τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη και τις υπόλοιπες περιοχές εδώ


 

Navigation

Social Media