ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Το ερωτηματολόγιο για τους βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς

Η ιδέα γεννήθηκε στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού, καθώς όλοι αναρωτιόμασταν ακόμη μία φορά για το μέλλον του τουρισμού αλλά και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον του πλανήτη. Οι εθελοντές που συμμετέχουν στα προγράμματα καταγραφής της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών και στο Κέντρο Διάσωσης κάθε καλοκαίρι, προέρχονται από πολλές χώρες του κόσμου. Αρκετοί από αυτούς έχουν ταξιδέψει σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς. Πως θα αξιολογούσαν, άραγε, τη βιωσιμότητα του τουρισμού στις περιοχές των προγραμμάτων μας;

«Σκοπός μας ήταν να καταλάβουμε καλύτερα πως βιώνουν οι εθελοντές μας την τουριστική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους», λέει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Θελήσαμε να πάρουμε τη γνώμη τους για τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιήθηκαν», συμπληρώνει.

Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε είχε 20 ερωτήσεις και το συμπλήρωσαν 104 εθελοντές μας, ηλικίας κυρίως 18-34 ετών, που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από την Ευρώπη. Οι περισσότερες απαντήσεις ήταν από τα προγράμματα Ζακύνθου και Κυπαρισσιακού και ακολουθούσε το Ρέθυμνο, τα Χανιά και ο Λακωνικός και το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα.

Είναι η περιοχή του προγράμματος που συμμετέχουν ένας βιώσιμος τουριστικός προορισμός; Δεν πιστεύουν κάτι τέτοιο το 60% των ερωτηθέντων από τη Ζάκυνθο, το 55% από το Ρέθυμνο, το 90% από τα Χανιά, το 55% από τη Μεσσαρά, το 25% από το Λακωνικό και το 19% από τον Κυπαρισσιακό.

Το ερωτηματολόγιο για τους βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς

Σε ότι αφορά τη φύση της περιοχής του προγράμματος που συμμετείχαν, οι περισσότεροι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι ο τουρισμός έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στη φύση. Συγκεκριμένα συμφωνεί σ’ αυτό το 80% των ερωτηθέντων από τη Ζάκυνθο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, πάνω από 60% των ερωτηθέντων από τη Μεσσαρά και τον Κυπαρισσιακό και πάνω από 50% των ερωτηθέντων από τον Λακωνικό.

Το ερωτηματολόγιο για τους βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες, από όλες τις περιοχές, συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να ρυθμιστεί ειδικότερα η διαχείριση των επισκεπτών στην παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

Το ερωτηματολόγιο για τους βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς

Στις 16 Δεκεμβρίου 2021 ο ΑΡΧΕΛΩΝ διοργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση με το προσωπικό και τους εθελοντές της χρονιάς. Συζητήθηκαν τα συμπεράσματα των ερωτηματολογίων και συνδέθηκαν με τους 3 πυλώνες του βιώσιμου τουρισμού: περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία και τις Ευρωπαϊκές πολιτικές σχετικά με το θέμα αυτό.


 

Navigation

Social Media