ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Κρίμα … δεν πρόλαβε

Με λύπη ειδοποιηθήκαμε για το θάνατο της χελώνας με κωδικό L1703 που είχε σημανθεί μετά την ωοτοκία της στον Κυπαρισσιακό Κόλπο πριν 4 χρόνια, στις 4 Ιουλίου 2019, από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Το μαρκάρισμα είχε γίνει στο Βουνάκι, τον πυρήνα του βιοτόπου αναπαραγωγής. Τι τραγική ειρωνεία … στην ίδια περιοχή βρέθηκε νεκρή, στις 23 Μαρτίου 2023. Είχε πνιγεί επειδή μπλέχτηκε σε λεπτό, νάιλον δίχτυ που την ακινητοποίησε.

Κρίμα … δεν πρόλαβε

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ζώα μεταναστευτικά. Ωοτοκούν κάθε 2-3 χρόνια και ενδιάμεσα μεταναστεύουν σε περιοχές διατροφής. Άραγε σε ποια περιοχή της Μεσογείου να ζούσε αυτή η χελώνα; Οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι οι περισσότερες χελώνες που μαρκάρουμε πηγαίνουν στη βόρεια Αδριατική ή στον Κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία, διανύοντας αποστάσεις πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. H L1703 ίσως να γέννησε και ενδιαμέσως, το 2021, δυο χρόνια μετά την προηγούμενη ωοτοκία της, αλλά δεν έτυχε να την εντοπίσουμε.

Κρίμα … δεν πρόλαβε

Η αλιεία αποτελεί την κυριότερη απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες σ’ όλο τον κόσμο. Οι χελώνες αναπνέουν με πνεύμονες, άρα όταν μπλέκονται σε δίχτυα και παραγάδια, πνίγονται. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η συνεργασία των ψαράδων στο να εφαρμόζονται σωστές αλιευτικές πρακτικές και να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν ο πνιγμός των χελωνών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παραδείγματα που οι ψαράδες απελευθερώνουν οι ίδιοι τα ζώα που πιάνονται τυχαία στα δίχτυα τους.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συντονίζει το εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών. Με τη βοήθεια ανθρώπων στη θάλασσα και τις ακτές και των λιμενικών αρχών εντοπίζονται και αναφέρονται τραυματισμένες αλλά και νεκρές χελώνες. Οι τραυματισμένες μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής όπου περιθάλπονται και όταν θεραπευθούν επανέρχονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Κρίμα … δεν πρόλαβε

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστική η «φιλοπατρία» των θαλάσσιων χελωνών, που επιστρέφουν για ωοτοκία στις περιοχές όπου γεννήθηκαν και συνεχίζουν να γεννούν στην ίδια περιοχή για όλη τους τη ζωή. Έτσι και η L1703, έκανε την μακρινή μετανάστευση στην «πατρίδα» της, το Βουνάκι, για να κάνει τις φετινές φωλιές της. Όμως ένα δίχτυ την εμπόδισε να ολοκληρώσει τον φετινό αλλά και τους επόμενους κύκλους αναπαραγωγής της.

Μπορείτε να διαβάσετε για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ και να γίνετε εθελοντής εδώ.

 

Navigation

Social Media