ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η έμπρακτη υποστήριξη της προστασίας

Άνθρωποι και χελώνες: μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Όποιος έρχεται στο Κέντρο Διάσωσης ή συναντάει τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών της Ελλάδας, καταλαβαίνει την προσπάθεια που καταβάλλεται για να πραγματοποιηθεί ο στόχος μας.

Επί 40 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, πραγματοποιεί συστηματική παρακολούθηση και έρευνα σε πληθυσμούς και βιοτόπους καθώς και διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών από όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις αυτές όμως, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φύση και το περιβάλλον, δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς τους εθελοντές και τους υποστηρικτές μας.

Η έμπρακτη υποστήριξη της προστασίας

Κατά το 2022 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.300 συμβολικές υιοθεσίες θαλάσσιων χελωνών. Σχεδόν οι μισοί από τους «υιοθέτες» ήταν άνθρωποι που συνάντησαν τους εθελοντές το καλοκαίρι στο Ρέθυμνο, στη Ζάκυνθο, στα Χανιά, στον Κυπαρισσιακό, την Κορώνη και τον Λακωνικό. Από αυτούς έμαθαν για τους κινδύνους που απειλούν τα θαλάσσια αυτά ζώα, τη σημασία των λιγοστών παραλιών ωοτοκίας για την επιβίωσή τους και έλαβαν οδηγίες για την συμπεριφορά τους στην παραλία έτσι ώστε να βοηθήσουν στην προστασία τους. «Υιοθέτησαν» ένα χελωνάκι, μία μητέρα χελώνα ή μία φωλιά και μας βοήθησαν να καλύψουμε 110 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας, προστατεύοντας περισσότερες από 3.800 φωλιές θαλάσσιων χελωνών.

«Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το ότι μερικοί σταθεροί φίλοι μας από περιοχές ωοτοκίας κάνουν μία νέα υιοθεσία κάθε χρόνο και έχουν ολόκληρη συλλογή με λούτρινα χελωνάκια του ΑΡΧΕΛΩΝ» λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας.

Η έμπρακτη υποστήριξη της προστασίας

Τα καθημερινά έξοδα περίθαλψης και διατροφής μίας τραυματισμένης χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης είναι κατά μέσο όρο 5€. Οι «υιοθεσίες» στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα αφορούν τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται υπό περίθαλψη και υποστηρίζουν την διατροφή και τα φάρμακα του ζώου για 1 μήνα, 10 ημέρες ή ακόμη και μερικές ημέρες, όπως κάνουν αρκετά σχολεία.

«Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλα τα παιδιά που μάζεψαν χρήματα για να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας των χελωνών», λέει η Αννα Κοντολέων, Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης εκπαιδευτικές δράσεις για περισσότερους από 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία από όλη τη χώρα.

Πολλοί άνθρωποι έκαναν μία «υιοθεσία» μετά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Διάσωσης γιατί εκτίμησαν το έργο που επιτελείται για την διάσωση των ζώων. Υπάρχουν και αρκετοί που επέλεξαν την ξενάγηση Sea Turtle Rescue Tour «υιοθετώντας» μία χελώνα πριν την επίσκεψή τους. Με την υποστήριξη όλων αυτών έγινε δυνατό να συνεχιστεί η περίθαλψη 29 χελωνών από προηγούμενα χρόνια και να γίνει υποδοχή 33 νέων τραυματισμένων ή άρρωστων θαλάσσιων χελωνών τη χρονιά που πέρασε. «Το 2022 υποδεχτήκαμε 11.000 επισκέπτες που ενημερώθηκαν για τις χελώνες και το θαλάσσιο περιβάλλον και υποστήριξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ασφαλή επανένταξη 32 θαλάσσιων χελωνών πίσω στη θάλασσα μετά από την ανάρρωση τους στο Κέντρο Διάσωσης», λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου.

Η έμπρακτη υποστήριξη της προστασίας

Από τις δωρεές των εθελοντών, των μαθητών, των επισκεπτών στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και στους Ενημερωτικούς Σταθμούς στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 350.000 €. «Κανένα από τα επιτεύγματα του Συλλόγου δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την οικονομική υποστήριξη του κόσμου. Χρωστάμε σε όλους ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», λέει η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου.

To 2023 η προσπάθεια συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενούνται 16 θαλάσσιες χελώνες οι οποίες περιθάλπονται εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι ή πνευμονικής λοίμωξης.

Μπορείς να καλύψεις τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα για μία από αυτές, κάνοντας μία υιοθεσία. Κάθε υιοθέτης λαμβάνει πιστοποιητικό υιοθεσίας και ενημερωτικό υλικό για την χελώνα του, αλλά και για όλες τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω newsletter!

Κάνε μία υιοθεσία τώρα.

Μάθε περισσότερα για τις χελώνες που είναι τώρα στο Κέντρο Διάσωσης

Μάθε περισσότερα για το πως μπορείς να υποστηρίξεις τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ .

 

Navigation

Social Media