Πάνω από το 50% των χελωνών του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν υγιείς στη θάλασσα
Τα τελευταία 35 χρόνια άνθρωποι από πολλές παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Ελλάδας αναφέρουν περιστατικά εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών στο Λιμενικό Σώμα και στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελώνων στη Γλυφάδα ιδρύθηκε το 1994 για να δώσει λύση στον αυξανόμενο αριθμό τραυματισμένων ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περισσότερες από 1100 θαλάσσιες χελώνες. Μετά την αποθεραπεία και την αποκατάστασή τους, τα ζώα απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον.
«Μια μέρα στο Κέντρο Διάσωσης συνήθως δεν είναι μια απλή μέρα. Εκτός από την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση των ζώων, μπορεί να περιλαμβάνει πολλά τηλεφωνήματα για τη διάσωση μιας θαλάσσιας χελώνας, ώστε το ζώο να φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης με ασφάλεια από οποιοδήποτε σημείο του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, είτε από μια μεγάλη πόλη όπως η Αλεξανδρούπολη στο βόρειο Αιγαίο ή από ένα μικρό νησί κοντά στις ακτές της Κρήτης» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης.
«Πέρυσι τον Ιανουάριο υπήρχαν 30 χελώνες υπό φροντίδα στο Κέντρο Διάσωσης και κατά τη διάρκεια του έτους είχαμε 33 επιπλέον αφίξεις και 32 απελευθερώσεις», λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης. «Περισσότερες από τις μισές θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης πέρυσι απελευθερώθηκαν πίσω στη θάλασσα. Αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα που μας κάνει όλους, προσωπικό και εθελοντές, χαρούμενους».
Τα περισσότερα από τα ζώα υποφέρουν από κατάποση μικροπλαστικών, πλαστικού, πετονιάς και αγκιστριού. Η συχνότερη αιτία των τραυμάτων που φέρουν θαλάσσιες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης είναι τα εσκεμμένα χτυπήματα στο κεφάλι. «13 θαλάσσιες χελώνες εισήχθησαν με τραύματα στο κεφάλι το 2022, λιγότερες από τα αντίστοιχα περιστατικά της προηγούμενης χρονιάς», λέει η Ειρήνη. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα περιστατικά θα συνεχίσουν να μειώνονται στο μέλλον», προσθέτει.
Κάθε θαλάσσια χελώνα που νοσηλεύεται στο Κέντρο είναι ξεχωριστή, όπως η περίπτωση του «Ζώη», μιας θαλάσσιας χελώνας που έφτασε από τη Μονεμβασιά στο Κέντρο Διάσωσης τον Οκτώβριο του 2019 με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από 3 χρόνια συνεχής φροντίδας από τους εθελοντές και του υπεύθυνους περίθαλψης του Κέντρου ο «Ζώης» κατάφερε να αποθεραπευτεί πλήρως και να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον τον Νοέμβριο του 2022.
«Ειδικά στις περιπτώσεις που φροντίζεις ένα ζώο που φτάνει σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, όπως ο «Ζώης», είναι πολύ ικανοποιητικό να βλέπεις τη σταδιακή βελτίωση στην υγεία του, όπως και το να το δεις να επιστρέφει ξανά στη θάλασσα», δηλώνει ο Αλέξανδρος Καραπλής, βιολόγος- οικολόγος. Ο Αλέξανδρος υπήρξε αφοσιωμένος εθελοντής στο Κέντρο Διάσωσης για τρία χρόνια και είναι τώρα ο Υπεύθυνος Προγράμματος για τη Νότια Πελοπόννησο.
Δείτε το βίντεο με τις απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από το Κέντρο ΑΡΧΕΛΩΝ (youtube)
Δείτε πώς να γίνεις εθελοντής στο Κέντρο Διάσωσης εδώ.