Το Εργαστήριο στις μεθόδους περίθαλψης των θαλάσσιων χελωνών έγινε πραγματικότητα
Οι γνώσεις και η εμπειρία σχετικά με την περίθαλψη και τη φροντίδα τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών ολοένα αυξάνονται παγκοσμίως και το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ προσπαθεί να βελτιώνεται με κάθε ευκαιρία τόσο σε υποδομές όσο και σε τεχνικές περίθαλψης.
Η πρόσφατη ευκαιρία ήρθε με την συνδρομή των Wildlife Vets International, μίας μη κερδοσκοπικής Εταιρείας από τη Βρετανία, που από το 2019 υποστηρίζει τον ΑΡΧΕΛΩΝ με επιμορφωτικές επισκέψεις εξειδικευμένων επιστημόνων και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Η ιδέα ήταν να διοργανωθεί ένα επιμορφωτικό εργαστήριο στις μεθόδους περίθαλψης θαλάσσιων χελωνών για τους ανθρώπους και φορείς που βρίσκονται συχνά σε επαφή με τον ΑΡΧΕΛΩΝ για περιστατικά διάσωσης τραυματισμένων χελωνών σε όλη την Ελλάδα.
Έτσι, στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2023 στο Palmyra Beach Hotel και στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιήθηκε το Επιμορφωτικό Εργαστήριο με θέμα τις σύγχρονες μεθόδους διάσωσης και περίθαλψης για τις θαλάσσιες χελώνες.
Στο εργαστήριο παρευρέθηκαν φίλοι από την Καβάλα (Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας), την Αττική ( Αττικό Ζωολογικό Πάρκο), την Κρήτη (Cretaquarium), την Κεφαλλονιά (Wildlife Sense), την Νάξο (Naxos Wildlife Protection), τη Λακωνία (Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή), τη Ρόδο (Υδροβιολογικός Σταθμός ΕΛΚΕΘΕ). Υπήρξαν επίσης και διεθνείς συμμετοχές από το SEA LIFE Brighton και το National Aquarium στο Abu Dhabi.
Η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη του Δικτύου Περίθαλψης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, μίλησε για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διάσωση θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. H Tania Monreal και ο Matt Rendle των Wildlife Vets International και οι έμπειροι καλεσμένοι και συνεργάτες τους, παρουσίασαν αναβαθμισμένες και σύγχρονες τεχνικές περίθαλψης και αξιολόγησης της ευζωίας για τις θαλάσσιες χελώνες.
Ανάμεσα στα ιδιαίτερα στιγμιότυπα του Εργαστηρίου ήταν η επίδειξη υπερηχογραφήματος σε θαλάσσια χελώνα με χρήση κινητού τηλεφώνου από τον κτηνιατρικό νοσηλευτή Jack Pye, αλλά και η επίδειξη τοποθέτησης πομπών σε θαλάσσιες χελώνες από τον Alasdair Davies των Arribada Initiative/ZSL.
«Βασικός στόχος μας κατά την διοργάνωση του εργαστηρίου ήταν να δημιουργηθεί ένα κοινό λεξιλόγιο μεταξύ μας στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των περιστατικών και την καλύτερη ανάρρωση των θαλάσσιων χελωνών με βάση τα διεθνή πρότυπα», εξηγεί ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης.
Το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας και λειτουργεί όλο το χρόνο με προσωπικό και εθελοντές. Το 2022 φιλοξενήθηκαν εκεί 62 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες, από τις οποίες 29 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές και 33 έφτασαν το 2022. Χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων στο Κέντρο Διάσωσης, 32 χελώνες επέστρεψαν στη θάλασσα αποθεραπευμένες. Δυστυχώς 14 χελώνες υπέκυψαν στα τραύματά τους. Σήμερα στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται υπό περίθαλψη 19 ζώα.
Σπουδάζεις κάτι σχετικό με την βιολογία, την περίθαλψη και την προστασία της θαλάσσιας άγριας ζωής; Μπορείς να κάνεις την πρακτική σου στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μάθε περισσότερα εδώ.