ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ανανεώνουμε το ραντεβού στον κόλπο της Μεσσαράς για το επόμενο καλοκαίρι!

Τα τελευταία 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιεί δράσεις προστασίας της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στις όμορφες παραλίες του κόλπου της Μεσσαράς, στην Κρήτη. Κάθε πρωί εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν στις παραλίες, που έχουν μήκος 8 χιλιόμετρα, ώστε να εντοπίσουν τα ίχνη της εξόδου των ενήλικων θηλυκών και τις φωλιές τους. Σχεδόν δύο μήνες αφού σημαδέψουν μία φωλιά, την επισκέπτονται ξανά για την εντόπιση και προστασία των εκκολαπτόμενων νεοσσών, που βγαίνουν τη νύχτα.

Οι ψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν εμπόδισαν τους «χελωνάδες»! Περίπου 110 φωλιές θαλάσσιας χελώνας καταγράφηκαν και χιλιάδες χελωνάκια βρήκαν τον δρόμο τους στην θάλασσα το 2022 με την βοήθειά τους. Η Ballantyne Colette, η Evans Shannon και ο Lang Fergus ήταν οι υπεύθυνοι πεδίου που εκπαίδευσαν και συντόνισαν τους εθελοντές στην καταγραφή και προστασία των φωλιών, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την οργάνωση της κατασκήνωσης.

Ανανεώνουμε το ραντεβού στον κόλπο της Μεσσαράς για το επόμενο καλοκαίρι!

«Όλοι οι συμμετέχοντες, υπεύθυνοι πεδίου, εθελοντές από μακριά και τοπικοί εθελοντές, ανταπεξήλθαν στις δυσκολίες και έτσι καταφέραμε να προστατεύσουμε όλες τις φωλιές και τα χελωνάκια. Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενέργεια που δώσατε στο πρόγραμμα », λέει η Λυδία Κουτρουδίτσου, η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η παραλία στα Μάταλα είναι διάσημη για τις ζωγραφιστές σπηλιές στους βράχους και του χίπηδες του ‘70. Παράλληλα πολύ κοντά στην παραλία ωοτοκίας βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού και ο αρχαιολογικός χώρος του Κομού. Υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στη γύρω περιοχή λόγω των αρχαιολογικών χώρων. Οι επισκέπτες είναι ευαισθητοποιημένοι και προτιμούν πιο εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς.

«Έντονη τουριστική ανάπτυξη και δραστηριότητα στις παραλίες ωοτοκίας παρατηρείται μόνο σε ορισμένα σημεία του κόλπου της Μεσσαράς, κι εκεί προσπαθούμε να εφαρμόσουμε λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τον τουρισμό» εξηγεί η Λυδία. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ ενημέρωσαν σχεδόν 2000 επισκέπτες για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας σε παραλίες, σε ενημερωτικές προβολές, σε ξενοδοχεία αλλά και στον Εποχικό Σταθμό Ενημέρωσης στα Μάταλα.

Ανανεώνουμε το ραντεβού στον κόλπο της Μεσσαράς για το επόμενο καλοκαίρι!

Το πρόγραμμα του 2023 στον κόλπο Μεσσαράς έχει ήδη ανακοινωθεί. Ανανεώνουμε το ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι!

Αν ενδιαφέρεσαι να λάβεις μέρος στο πρόγραμμα προστατεύοντας φωλιές και μικρά χελωνάκια, μάθε περισσότερα εδώ.

Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις το φυλλάδιο με τα προγράμματα του 2023.

 

Navigation

Social Media