ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Χελώνες και τουρίστες στα Χανιά: η προστασία σε δράση

Η περιοχή των Χανίων συνδυάζει φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία και αποτελεί σημαντικό διεθνή τουριστικό προορισμό. Ανάμεσα σε όλα όσα συμβαίνουν στην παραλιακή ζώνη της περιοχής βέβαια, συνεχίζει να συμβαίνει και το καταπληκτικό γεγονός της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα.

Χελώνες και τουρίστες στα Χανιά: η προστασία σε δράση

Η συστηματική καταγραφή και η προστασία των φωλιών άρχισε το 1990, αφού είχε αρχίσει το πρώτο κύμα τουριστικής ανάπτυξης. Μέσα στην πρώτη δεκαετία διαπιστώθηκε ότι ο αριθμό των φωλιών είχε μειωθεί σημαντικά. Από τότε οι άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ κάνουν κάθε προσπάθεια να διατηρηθούν οι λειτουργίες της φύσης στην παραλία, έτσι ώστε να ανακάμψει ο πληθυσμός των χελωνών που αναπαράγεται στα Χανιά.

Χελώνες και τουρίστες στα Χανιά: η προστασία σε δράσηΔύσκολη ήταν η επικοινωνία με τις τοπικές επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για τις παραλίες ωοτοκίας από την Πολιτεία, ειδικά αυτών για την απομάκρυνση των επίπλων παραλίας κατά τις νυχτερινές ώρες. “Η απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης το βράδυ είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει ελεύθερος χώρος για τις θηλυκές θαλάσσιες χελώνες ώστε να μπορούν να κάνουν τη φωλιά τους, αλλά και για τα χελωνάκια, ώστε να μην βρίσκουν εμπόδια όταν προσπαθούν να φτάσουν στη θάλασσα”, λέει η Λυδία Κουτρουδίτσου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Απαραίτητη ήταν λοιπόν η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες για την προστασία και διατήρηση κάθε φωλιάς. Περίπου 85 φωλιές Καρέττα καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν από τους εθελοντές /ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε 14 χλμ. παραλίας ωοτοκίας το 2022, παρά την έντονη τουριστική δραστηριότητα στα Χανιά.

Οι Υπεύθυνοι πεδίου που εκπαίδευσαν και συντόνισαν τους εθελοντές ήταν: Grace Mc Farlane και Gracie Rowe (Υπεύθυνοι Προστασίας και Καταγραφής), Grosjean Lucie (Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού και Υπεύθυνη Κατασκήνωσης και Εθελοντών), Sheath-Vali-Shariat-Panahi Lily και Ellie Guillonneau (Βοηθός Υπεύθυνου Καταγραφής και Προστασίας) και Lang Fergus (Υπεύθυνος Κατασκήνωσης και Εθελοντών). «Ευχαριστώ πολύ όλους τους Υπευθύνους και τους εθελοντές του φετινού προγράμματος για την προσπάθεια που έγινε φέτος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας», δηλώνει η Λυδία. «Όλοι έδωσαν το 100% του εαυτού τους και είμαι σίγουρη ότι κι αυτοί κάτι κέρδισαν από την εμπειρία τους».

Χελώνες και τουρίστες στα Χανιά: η προστασία σε δράση

Περίπου 6.607 επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στις δράσεις ενημέρωσης του κοινού: επισκέφθηκαν τον σταθμό ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο παλιό λιμάνι, παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία, και συμμετείχαν στις δράσεις που διοργανώθηκαν στην παραλία.

Χελώνες και τουρίστες στα Χανιά: η προστασία σε δράση«Οι άνθρωποι που μας προσέγγισαν, ήθελαν πολύ να ενημερωθούν για το πως μπορούν να βοηθήσουν. Μερικοί προθυμοποιήθηκαν να μιλήσουν με το προσωπικό των ξενοδοχείων στα οποία διέμεναν ώστε οι πρακτικές που εφαρμόζουν να βοηθήσουν τις θαλάσσιες χελώνες που αφήνουν τα αυγά τους στα Χανιά . Αυτή τη στάση μένει να ενστερνιστούν και οι τοπικές επιχειρήσεις» συμπληρώνει η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, ο Ενημερωτικός Σταθμός έκλεισε για το χειμώνα και πίσω στην Αθήνα, στα γραφεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουν αρχίσει οι αιτήσεις των εθελοντών για το 2023…

Αν ενδιαφέρεσαι να λάβεις μέρος στο πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιας στα Χανιά μάθε περισσότερα εδώ.

Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις το φυλλάδιο με τα προγράμματα του 2023 .

 

Navigation

Social Media