ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Παρά την έντονη φωτο-ρύπανση στο Ρέθυμνο τα χελωνάκια βρήκαν το δρόμο τους και φέτος

Στις 10 Οκτωβρίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ μάζεψε την κατασκήνωση στο Ρέθυμνο για το χειμώνα και επιβιβάστηκε για το 12ωρο ταξίδι πίσω στην Αθήνα έπειτα από 5 μήνες έντονης δουλειάς για την προστασία της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.

Παρά την έντονη φωτο-ρύπανση στο Ρέθυμνο τα χελωνάκια βρήκαν το δρόμο τους και φέτοςΗ Λυδία Κουτρουδίτσου, η Υπεύθυνη του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα προγράμματα της Κρήτης δηλώνει: «Η αποφασιστικότητα των ερευνητών και εθελοντών που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα το 2022 ήταν εντυπωσιακή. Ερευνούσαν 11χλμ. παραλίας ωοτοκίας καθημερινά και προστάτευσαν περίπου 170 φωλιές θαλάσσιων χελωνών, ανάμεσα σε χιλιάδες τουρίστες. Επίσης, κατάφεραν να ενημερώσουν περίπου 14,000 επισκέπτες μέσω παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία, σε παραλίες και στον Ενημερωτικό Σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στη πόλη του Ρεθύμνου. Είμαστε ευγνώμονες για το πάθος που είχαν προκειμένου να προστατεύσουν τις θαλάσσιες χελώνες και να μιλήσουν στους ανθρώπους για τα θέματα σχετικά με την διατήρηση του περιβάλλοντος.

70 εθελοντές συνολικά έλαβαν μέρος στο Πρόγραμμα, τουλάχιστον για 5 εβδομάδες ο καθένας, από το τέλος Μαΐου έως μέσα Οκτωβρίου, και μερικοί έλαβαν μέρος για δεύτερη φορά. Εκπαιδεύτηκαν από του Υπεύθυνους πεδίου: Κοτζαγεώργη Ευθυμία Μαρία (Συντονίστρια Καταγραφής), Κότσιρας Κώστας, Sam Finlayson, De Wit Lieke, (Υπεύθυνοι Καταγραφής), Aσπετάκη Ελένη (Συντονίστρια ευαισθητοποίησης του Κοινού), MacFarlane Grace, Αlicia Kolhosser (Υπεύθυνη ευαισθητοποίησης του κοινού). «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Συντονιστές και τους Υπεύθυνους πεδίου, που συνεισέφεραν την εμπειρία τους και τη σκληρή δουλειά τους στο πρόγραμμα. Δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε καταφέρει χωρίς την βοήθεια τους» συμπληρώνει η Λυδία.

Παρά την έντονη φωτο-ρύπανση στο Ρέθυμνο τα χελωνάκια βρήκαν το δρόμο τους και φέτος

Η παραλία του Ρεθύμνου φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό φωλιών Καρέττα στην Κρήτη. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση της περιοχής κατέγραψε σημαντική μείωση στον αριθμό των φωλιών από το 2022,.

Τα έπιπλα και τα φώτα στις παραλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας το καλοκαίρι, εμποδίζουν τις ι θαλάσσιες χελώνες που βγαίνουν από την θάλασσα για να αφήσουν τα αυγά τους. Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου είναι απαραίτητη για την ωοτοκία των χελωνών και στη επιβίωση των νεοσσών. Μέλη της ομάδας εντοπίζουν τις φωλιές και τοποθετούν προστατευτικούς κλωβούς για να αποφύγουν την καταπάτηση από τους επισκέπτες στην παραλία. Λίγο πριν την περίοδο εκκόλαψης, η ομάδα τοποθετεί σκίαση γύρω από τις φωλιές, ώστε να βοηθήσει τα χελωνάκια να μην αποπροσανατολιστούν από τα έντονα φώτα και να φτάσουν στο νερό με ασφάλεια. 

Παρά την έντονη φωτο-ρύπανση στο Ρέθυμνο τα χελωνάκια βρήκαν το δρόμο τους και φέτοςΠιο θετική και ενεργή ήταν η ανταπόκριση προς την θαλάσσια προστασία των τοπικών περιφερειών και αρχών του Ρεθύμνου το καλοκαίρι του 2022. Προσπάθησαν να ενημερώσουν τις τοπικές επιχειρήσεις και να βρουν λύσεις για τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θαλάσσιες χελώνες, κάτι που αντιπροσωπεύει τον ΑΡΧΕΛΩΝ, εφόσον από το 1983 το σύνθημα μας είναι: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!

«Σύντομα θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το πρόγραμμα του 2023, ελπίζοντας να δεχτούμε πολλούς ενθουσιώδεις εθελοντές και υπεύθυνους πεδίου και να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα απόδοσης των προγραμμάτων. Πρέπει να προστατεύουμε τις φωλιές και τους νεοσσούς κάθε χρόνο, ώστε να αποκαταστήσουμε τον πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας στην Κρήτη» δηλώνει η Λυδία Κουτρουδίτσου.

Αν θέλεις και εσύ να γίνεις εθελοντής στον ΑΡΧΕΛΩΝ  στην περιοχή του Ρεθύμνου, για την περίοδο ωοτοκίας 2023,  παρακολούθησε την ιστοσελίδα μας.

 

Navigation

Social Media