ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η Tελευταία Eκσκαφή στον Κυπαρισσιακό Kόλπο

Η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο ολοκλήρωσε με επιτυχία την παρακολούθηση και προστασία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας για το 2022. Πάνω από 3.700 φωλιές καταγράφηκαν σε 14,5 χλμ. παραλίας που επιτηρούνται καθημερινά από τους ερευνητές/εθελοντές του προγράμματος. «Δεχθήκαμε συνολικά 61 εθελοντές σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος», λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος Προγράμματος Κυπαρισσίας.

Η Tελευταία Eκσκαφή στον Κυπαρισσιακό Kόλπο

Οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν από τους έμπειρους υπεύθυνους πεδίου: Kira Schirrmacher (Συντονίστρια καταγραφών ), Sarah Kelliher, Lisa Combillet, Ambre Estrada, Rachel Forster, Leo Bontempi, Jacob Whelan (Υπεύθυνοι καταγραφών), Ελευθερία Ψυχομάνη (Υπεύθυνη δράσεων ευαισθητοποίησης), Αurore Lecompte (Συντονίστρια Κατασκήνωσης και Εθελοντών).

«Οι καθημερινές εργασίες κατανεμήθηκαν στην ομάδα, έτσι ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να δουν και να χειριστούν θαλάσσιες χελώνες, φωλιές ή χελωνάκια, καθώς και την ευκαιρία να μιλήσουν με τα άτομα που επισκέπτονταν την περιοχή», λέει η Ελευθερία Ψυχομάνη, Υπεύθυνη δράσεων ευαισθητοποίησης».

Η Tελευταία Eκσκαφή στον Κυπαρισσιακό Kόλπο

Πολλοί επισκέπτες στις παραλίες έκαναν ερωτήσεις, ιδιαίτερα στις εκσκαφές φωλιών, και έδειχναν την υποστήριξή τους στο έργο της ομάδας. Οι εκσκαφές γίνονται μετά την εκκόλαψη των φωλιών, προκειμένου να εξεταστεί το ποσοστό της επιτυχίας εκκόλαψης . Η τελευταία φωλιά εκσκάφθηκε τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου και η επιτυχία εκκόλαψης ήταν 75.5%, εντός του κανονικού εύρους (δείτε φωτογραφίες).

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί την αναπαραγωγή θαλάσσιων χελωνών και πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, κάθε χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Η περιοχή φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στη Μεσόγειο. Παρότι η Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου ιδρύθηκε το 2018, εξακολουθούν να υπάρχουν πιέσεις και απειλές για τους οικοτόπους και τα είδη που ζουν εκεί.

Οι εθελοντές κατέγραψαν επανειλημμένα ενόχληση της ωοτοκίας και των φωλιών σε πολλά σημεία της παραλίας. Η δυνατή μουσική, η ανθρώπινη παρουσία και οι ξαπλώστρες/ομπρέλες που παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην παραλία ήταν ένδειξη ότι, οι τοπικές επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, δεν έδωσαν αρκετή προσοχή στα μέτρα προστασίας.

Η Tελευταία Eκσκαφή στον Κυπαρισσιακό Kόλπο

«Ο αριθμός των επίπλων παραλίας, τα επίπεδα φωτορύπανσης και θορύβου στο χωριό Καλό Νερό, καθώς και σε κάποια άλλα σημεία της παραλίας, ήταν τόσο υψηλά που οι φωλιές και οι νεοσσοί σε αυτή την τοποθεσία δεν θα είχαν επιβιώσει χωρίς το πρόγραμμα δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους συμμετείχαν. Παρά τις δυσκολίες και τον μεγάλο φόρτο εργασίας, όλοι συνέχιζαν να εργάζονται. Όλοι νιώσαμε κουρασμένοι, αλλά τα καταφέραμε μαζί: καταγράψαμε και προστατέψαμε όλες τις φωλιές και τους νεοσσούς».

Το πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού ολοκληρώθηκε, ο Ερευνητικός Σταθμός έκλεισε για το χειμώνα και τώρα ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες αναφορές. Ταυτόχρονα, στην Αθήνα προετοιμάζεται η πρόσκληση εθελοντών για την περίοδο ωοτοκίας 2023, που θα εμφανιστεί σύντομα στην ιστοσελίδα μας.

 

Navigation

Social Media