ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Ιούλιο 2015?

Η Joanne Stournara, εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, μας ενημερώνει για τα νέα από την 1η έως τις 15 Ιουλίου 2015.

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται σήμερα είναι 31.

Ως είθισται αυτή την εποχή του έτους, το καλοκαίρι φέρνει τις θαλάσσιες χελώνες, τους ιδιοκτήτες σκαφών, τους λουόμενους στις παραλίες αλλά και τους αλιείς σε συχνότερη επαφή μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν περισσότεροι τραυματισμοί χελωνών και συνεπώς να υπάρχει περισσότερη δουλειά για το Κέντρο Διάσωσης.

Αφίξεις

Ο ʺMαυρίκιοςʺ ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από την Θεσσαλονίκη την 1η Ιουλίου 2015. Το καβούκι του είναι 62.5 εκ. και ζυγίζει 27 κιλά. Έχει ένα πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, συμπεριλαμβανομένου και ενός σπασίματος στο ράμφος το οποίο πιθανότατα προκλήθηκε από σύγκρουση με έλικα.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Ιούλιο 2015?Η "Ειρήνη", είναι μια χελώνα καρέτα καρέτα με καβούκι 31,2 εκ. και βάρος 36 κιλά η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 6 Ιουλίου από την Σκόπελο. Η χελώνα φέρει ένα σοβαρό τραύμα στο καβούκι το οποίο πιθανότατα προκλήθηκε από σύγκρουση με έλικα.

Η "Γεωργία" ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 8 Ιουλίου 2015 από την Πάτρα και φέρει ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι το οποίο προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Το καβούκι της είναι 68 εκ. και ζυγίζει 31,5 κιλά. Η χελώνα (καρέτα καρέτα) δέχτηκε βοήθεια από την ίδια ομάδα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφιλιάς (Http://www.strofylianationalpark.gr/index.php/en/home-en2/84-strofylia-en/175-xairetismos-en) η οποία είχε διασώσει και άλλες χελώνες τον περασμένο μήνα.
Η "Kύμα", ήρθε στο Kέντρο Διάσωσης στις 12 Ιουλίου από την Λακωνία με ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι. Το καβούκι της είναι 43 εκ. και ζυγίζει 31,5 κιλά. Είχε βρεθεί και διασωθεί από το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και συγκεκριμένα από την ομάδα πεδίου που εργάζεται στην Λακωνία. Εκτός από το τραύμα στο κεφάλι της, είχε επίσης καταπιεί και πλαστικό το οποίο άρχισε να αποβάλει στην δεξαμενή μετά την άφιξή της.

Η ʺΧριστίναʺ,είναι μια χελώνα η οποία φέρει τραύμα στο κεφάλι άλλα έχει καταπιεί και αγκίστρια. Ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 13 Ιουλίου από την περιοχή της Στροφιλιάς. Το καβούκι της είναι 68,5 εκ. και ζυγίζει 36 κιλά. Είχε βρεθεί και διασωθεί από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Kοτυχίου-Στροφιλιάς. Με την ευκαιρία θα θέλαμε να στείλουμε πολλές ευχαριστίες στον Διονύση και τους συναδέλφους του για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους στη διάσωση τραυματισμένων χελωνών. Η "Χριστίνα" είχε τέσσερα μικρά αγκίστρια σφηνωμένα στο λαιμό αλλά τα δύο έχουν ήδη αφαιρεθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ελπίζουμε ότι τα δύο εναπομείναντα αγκίστρια θα αφαιρεθούν και αυτά σύντομα.

Η ʺZήραʺ είναι μια χελώνα με καβούκι 70 εκ. και ζυγίζει 35 κιλά. Είχε πιαστεί και της είχε τοποθετηθεί ταυτότητα αναγνώρισης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και τους εθελοντές του στον Αμβρακικό Κόλπο. Επίσης, αμέσως διαπιστώθηκε και ένα κομμάτι πετονιάς το οποίο έβγαινε από το στόμα της. Έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 15 Ιουλίου. Οι ακτινογραφίες αλλά και μια εμπεριστατωμένη ιατρική εξέταση έδειξε ότι είχε στο στόμα της και το αγκίστρι καθώς επίσης και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πετονιάς. Το αγκίστρι είναι προγραμματισμένο να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσοι ενεπλάκησαν στην διάσωση και μεταφορά αυτών των χελωνών!

Θάνατοι

Δυστυχώς ο "Λουκάςʺ ο οποίος έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Ιουνίου με τραύμα στο κεφάλι, απεβίωσε λόγω του τραυματισμού του.

Απελευθερώσεις

Η ʺΚίρκηʺ, είναι μια χελώνα η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 6 Σεπτεμβρίου 2014 από την Κεφαλονιά, έχοντας καταπιεί αγκίστρι. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε με επιτυχία με χειρουργική επέμβαση. Η χελώνα ανέκτησε την υγεία της και απελευθερώθηκε στις 13 Ιουλίου 2015 από την παραλία Θυμάρι Αττικής.

Άλλες ειδήσεις

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Ιούλιο 2015?Πολλές ομάδες φοιτητών από το εξωτερικό (ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο) επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάσωσης όπου παρακολούθησαν παρουσιάσεις για τις θαλάσσιες χελώνες, τον ΑΡΧΕΛΩΝ και το έργο του. Επίσης, οι φοιτητές πέρασαν πολύ χρόνο βοηθώντας στις πολύ απαραίτητες εργασίες συντήρησης (βαψίματα εξωτερικών χώρων κ.λπ.). Οι φοιτητές έδειξαν ενθουσιασμό στο να συμβάλουν στην περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών καθώς και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διάσωσης. Μερικοί από αυτούς έγιναν και μέλη του προγράμματος Ambassadors του Συλλόγου και βοήθησαν στη διάδοση των δράσεων και των εργασιών του στις χώρες προέλευσής τους, καθώς και στην διοργάνωση των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης. (Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το πρόγραμμα και πώς μπορείτε να βοηθήσετε, επισκεφτείτε το site: http://www.archelon.gr/eng/Ambassadors.php?row=row9 ).

Το ξέρατε ότι;

Υπάρχουν πολλές σελίδες στο Facebook για τα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ με φωτογραφίες και πρόσφατες πληροφορίες (π.χ. του Λακωνικού Κόλπου, της Κυπαρισσίας κ.λπ.). Μόλις πληκτρολογήσετε «ARCHELON» στην μπάρα αναζήτησης του Facebook, μπορείτε να βρείτε τη σελίδα που σας ενδιαφέρει.

Joanne Stournara
(μετάφραση: Κατερίνα Ανέστη) 

Navigation

Social Media