ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Το ξέρατε πως θαλάσσιες χελώνες γεννάνε τα αβγά τους στην Κρήτη;

 «Όχι...»
«Αλήθεια;;»
«Εδώ, σε αυτές τις παραλίες ;»

είναι μερικές από τις απαντήσεις που συχνά ακούμε στην Κρήτη.

Έχοντας κάνει εθελοντής στη Ζάκυνθο, τέτοιες απαντήσεις μου φαίνονται παράδοξες. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεγάλη ατραξιόν. Κάθε μαγαζάκι που πουλά τουριστικά δώρα είναι γεμάτο από ενθύμια με θέμα τη θαλάσσια χελώνα και πολλοί επισκέπτες ξανάρχονται στο νησί ακριβώς μήπως και σταθούν τυχεροί να δουν κάποια.

Η ραγδαία ανάπτυξη στη δεκαετία του ’80, πριν ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει το απαιτούμενο προσωπικό για να μπορέσει να επεκτείνει τη δράση του για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και στην Κρήτη, είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές παραλίες που φιλοξενούσαν φωλιές. Η κατασκευή κυματοθραυστών, το χτίσιμο ακριβώς πίσω από τις παραλίες, το πλήθος από ξαπλώστρες και το άπλετο φως που πέφτει στις παραλίες κάθε βράδυ, όχι μόνο περιόρισαν τις περιοχές ωοτοκίας αλλά και αυτές που έμειναν έχουν καταστεί τελείως ακατάλληλες.
 

Το ξέρατε πως θαλάσσιες χελώνες γεννάνε τα αβγά τους στην Κρήτη;

 

Μια τυπική «παραλία ωοτοκίας» της Κρητικής θαλάσσιας χελώνας.


Ειλικρινά πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος προστασίας ενός είδους από την εξαφάνιση είναι η ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ίδιοι να βοηθήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον το πρόγραμμα Ενημέρωσης Κοινού του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι εξίσου σημαντικό με το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας που κάνει στις παραλίες. Φέτος, το πρόγραμμα Ενημέρωσης Κοινού στο Ρέθυμνο ανανεώθηκε λίγο. Πέρα από τα γνωστά μας ενημερωτικά κιόσκι και τις προβολές διαφανειών στα ξενοδοχεία, εξασφαλίσαμε μια θέση στο πειρατικό πλοίο «Μπαρμπαρόσα» το οποίο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια στην παραλία του Ρέθυμνου.

 

 

 

Το ξέρατε πως θαλάσσιες χελώνες γεννάνε τα αβγά τους στην Κρήτη;

 

 

 

O τραπεζάκι πληροφόρησης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο πειρατικό πλοίο «Μπαρμπαρόσα»!


Φέτος, κάναμε επίσης μια «Ημέρα Ενημέρωσης του Κοινού», όπου οι εθελοντές ντυμένοι με χειροποίητους πίνακες ανακοινώσεων μια φουσκωτή χελώνα και εξοπλισμένοι με φυλλάδια περπάτησαν στις παραλίες ωοτοκίας με σκοπό να μιλήσουν με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Το εγχείρημα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και ανύψωσε το ηθικό των εθελοντών. Όχι μόνο συνομιλήσαμε με ενδιαφέροντες ανθρώπους και απαντήσαμε στις ερωτήσεις τους αλλά υπήρξαν πολλοί που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να γίνουν και εκείνοι εθελοντές!

 

 

 

Το ξέρατε πως θαλάσσιες χελώνες γεννάνε τα αβγά τους στην Κρήτη;

 

 

 

Έτοιμοι να ενημερώσουμε το κοινό για την αγαπημένη μας θαλάσσια χελώνα!


Προσκαλέσαμε όλον τον κόσμο στις δημόσιες ανασκαφές μας. Στην Κρήτη, όπου πολλοί επισκέπτες αγνοούν την ύπαρξη των θαλάσσιων χελωνών και όπου οι πιθανότητες εναλλακτικής χρηματοδότησης του έργου είναι πολύ περιορισμένες, τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν μια πραγματικά καλή ευκαιρία προσέλκυσης ενδιαφέροντος αλλά και βιωματικής συμμετοχής των ανθρώπων να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Καρέτα Καρέτα στην Κρήτη.

 

 

 

Το ξέρατε πως θαλάσσιες χελώνες γεννάνε τα αβγά τους στην Κρήτη;

 

 

 

Δημόσια ανασκαφή στο Rithymna Beach Hotel.


Έζησα πολλές έντονες στιγμές σε αυτήν την περίοδο μία όμως έχει ανεξίτηλα εντυπωθεί στη μνήμη μου. Μετά το τέλος μιας από τις προβολές μας, ένας κύριος από τη Γερμανία ήρθε να βάλει κάποια ευρώ στο κουτί για τις δωρεές λέγοντας:
«Σας ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνετε γιατί έτσι θα μπορέσουν τα εγγόνια μου να ζήσουν σε ένα κόσμο όπου θα υπάρχουν ακόμη θαλάσσιες χελώνες».

Χαμογέλασα προσπαθώντας με κόπο να συγκρατήσω τα δάκρυά μου!

(μετάφραση: Μαρία Τσαούση)

 

 

 

 

 

Navigation

Social Media