ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η απελευθέρωση της Ζακυνθινής «Μαρίνας» στα Κρητικά νερά

Πόσες πιθανότητες έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του να έρθει σε επαφή με ένα προστατευόμενο άγριο είδος?

Χθες πραγματοποιήθηκε από την εθελοντική ομάδα της Κρήτης, η απελευθέρωση μιας ακόμα τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας Καρέττα καρέττα, της «Μαρίνας».

Το ονομά της το πήρε από την λατινική λέξη “marinus” που σημαίνει θαλασσινός. Τι ποιο κατάλληλο και ποιο όμορφο για μια θαλάσια χελώνα που επιστρέφει στο «σπίτι» της ύστερα από αρκετές μέρες εξάντλησης και υποβολής σε θεραπείες.

Η απελευθέρωση της Ζακυνθινής «Μαρίνας» στα Κρητικά νερά

Η ιστορία της «Μαρίνας»: Η «Μαρίνα» βρέθηκε τον Ιούνιο από την ομάδα εθελοντών του Συλλόγου στη Ζάκυνθο. Ήταν εξουθενωμένη και επέπλεε στην επιφάνεια του νερού μη έχοντας αρκετές δυνάμεις ώστε να καταδυθεί.

Λόγω αυτού οι εθελοντές την διέσωσαν και την έστειλαν στο Κέντρο Διάσωσης του Συλλόγου στη Γλυφάδα όπου υπεβλήθη σε εξετάσεις. Μέσα από την ακτινογραφία παρατηρήθηκε ότι είχε καταπιεί πλαστική σακούλα, κάτι το οποίο ειναι συνήθες και οφείλεται στο γεγονός ότι μπερδεύουν τις σακούλες με μέδουσες και τις τρώνε. Η «Μαρίνα» υπεβλήθη σε θεραπεία με αντιβίωση και όταν ήταν πια αρκετά δυνατή, απελευθερώθηκε στην περιοχή των Χανίων.

Για ποιο λόγο ο Σύλλογος πραγματοποιεί τέτοιου είδους δράσεις, τόσο ανοιχτές προς το κοινό και γιατί μια «Ζακυνθινή» χελώνα απελευθερώθηκε στα Χανιά;

Η παραλία ωοτοκίας των Χανίων είναι εξαντλημένη, βαριανασαίνει σε μια προσπάθεια να συνεχίσει να ονομάζεται παραλία ωοτοκίας. Η υπέρμετερη ανάπτυξη λόγω του τουρισμού, τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης που συναντώνται κατά μήκος της παραλίας και η υποτυπώδης εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων από τις επιχειρήσεις , απλά πράγματα που αφορούν το μάζεμα των ξαπλωστρών και το σβήσιμο του φωτισμού το βράδυ, έχουν εξουθενώσει την παραλία, με αποτέλεσμα την καταστροφή των βιοτόπων και την μείωση προσφερόμενου, για ωοτοκία, χώρου.

Με την διεξαγωγή τέτοιων δράσεων, οι ντόπιοι, οι τοπικές αρχές, οι επιχειρηματίες, και οι τουρίστες, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή, να συνδεθούν και να εξοικιωθούν με την άγρια ζωή. Να μάθουν για την σημαντική προσφορά της θαλάσσιας χελώνας για το νησί, να τη θαυμάσουν και κατ επέκταση να την προστατέψουν.

Οι παραλίες ωοτοκίας των Χανίων χρίζουν άμεσης προστασίας και αυτό θα έρθει πρωτίστως μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου. Τι πιο κατάλληλο λοιπόν από μια δημόσια απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας;

Η απελευθέρωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρουσία του αντιδημάρχου Πλατανιά Νίκου Δασκαλάκη, και του Εντεταλμένου Σύμβουλου στη καθαριότητα Παναγιώτη Μαυρογέννη, καθώς επίσης και του κ. Μανώλη Βεργλιρή, της κ. Ελένης Αγγελογιαννάκη και του κ. Γιάννη Μεραμελιωτάκη από το τμήμα Περιβαλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Κρήτης, με τους οποίους ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται στενά σε θέματα που αφορούν στην διαχείριση της ακτής και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. 

Ευχόμαστε ολόψυχα ο κόσμος να συνεχίσει να στηρίζει και να παρίσταται στις δράσεις του Συλλόγου, ώστε στο άμεσο μέλλον να έχουμε μόνο υγιείς χελώνες να θαυμάζουμε και να προστατεύουμε.

Πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης – τηλ.: 6937352379

 

Navigation

Social Media