ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

ΑΡΧΕΛΩΝ και Εκθαλασσώσεις

ΑΡΧΕΛΩΝ και Εκθαλασσώσεις Η ανταπόκριση σε περιστατικά εκθαλασσώσεων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας του ΑΡΧΕΛΩΝ όλο το χρόνο. Ο όρος «εκθαλάσσωση» αναφέρεται σε περιστατικά νεκρών, άρρωστων ή τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών. Κατά τη διάρκεια του θερινού προγράμματος πεδίου (από Μάιο έως Οκτώβριο) ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανταποκρίνεται σε αναφορές εκθαλασσωμένων χελωνών, είτε μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης που διατηρεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε στενή συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές, είτε μέσω του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου είτε πολλές φορές από ντόπιους ή ακόμα και τουρίστες.

Όταν αναφέρεται μια εκθαλάσσωση στην ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο η ανταπόκριση είναι άμεση. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε για τη χελώνα, συμπεριλαμβανόμενης της τοποθεσίας, του μεγέθους και το αν είναι νεκρή ή ζωντανή πολλές φορές δεν είναι συγκεκριμένες. Είναι σημαντικό λοιπόν να ανταποκρινόμαστε άμεσα εξαιτίας αυτών των αμφιβολιών. Σε αρκετές περιπτώσεις νεκρές χελώνες αναφέρονται ως ζωντανές καθώς λόγω του κυματισμού μοιάζουν να κουνάνε τα πτερύγια τους. Παρομοίως, τραυματισμένες χελώνες μπορεί να είναι αρκετά αδύναμες, να μην κινούνται αρκετά και να φαίνονται χωρίς ζωή. Για το λόγο αυτό το πρώτο που κάνει η ομάδα εκθαλάσσωσης όταν εντοπίζει μια χελώνα είναι να αξιολογήσει την κατάσταση της.

Σε περίπτωση νεκρής χελώνας, οι προτεραιότητες είναι ο καθορισμός της αιτίας θανάτου, η καταγραφή δεδομένων όπως οι διαστάσεις (που βοηθάει στο προσδιορισμό της ηλικίας και του φύλου) και τέλος η ασφαλή απόθεση ή ταφή του άτυχου ζώου. Ενδείξεις όπως εξωτερικά τραύματα, αιμορραγίες ή πετονιές μπορεί να βοηθήσουν στο καθορισμό της αιτίας θανάτου. Οι πιο συχνές αιτίες τραυματισμού ή θανάτου των χελωνών είναι κτυπήματα από προπέλες, ηθελημένα κτυπήματα στο κεφάλι και κατάποση πετονιών/αγκιστριών. Πολλές χελώνες έχουν βρεθεί μπλεγμένες σε δίκτυα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στα πτερύγια, να τα νεκρώσουν και να αρχίσουν να αποσυντίθενται. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στη Ζάκυνθο οι αλιείς είναι αρκετά ενημερωμένοι και ο ΑΡΧΕΛΩΝ διατηρεί καλές σχέσεις μαζί τους. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει και σε όλη την Ελλάδα και μερικοί αντιμετωπίζουν τις χελώνες ως ενόχληση. Παράλληλα διατηρείται μια βάση δεδομένων με τις εκθαλασσώσεις για την παρακολούθηση των μεγαλύτερων απειλών έτσι ώστε αυτές να αντιμετωπίζονται ανάλογα.

ΑΡΧΕΛΩΝ και Εκθαλασσώσεις Στην περίπτωση τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών που εντοπίζονται ζωντανές το πρώτο που κάνουμε είναι η αναγνώριση του τραυματισμού που φέρουν και η διακομιδή τους στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2015, συνολικά 4 χελώνες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης για περίθαλψη το οποίο ήταν εφικτό χάρη στους οδηγούς του ΚΤΕΛ Νομού Ζακύνθου.

Το Κέντρο Διάσωσης ιδρύθηκε το 1994 με τη συνεργασία του Δήμου Γλυφάδας και από τότε έχει επανεντάξει και απελευθερώσει περίπου 70% των χελωνών που στάλθηκαν εκεί . Η περίθαλψη μπορεί να περιλαμβάνει ακτινογραφίες, φαρμακευτική αγωγή, εγχειρίσεις, τάισμα και παρακολούθηση. Σαν κομμάτι του ΑΡΧΕΛΩΝ, το έργο του Κέντρο Διάσωσης χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές και το Πρόγραμμα Υιοθεσίας. Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε την περίθαλψη των τραυματισμένων χελωνών που βρίσκονται αυτή τη περίοδο στο Κέντρο Διάσωσης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.archelon.gr

Διονύσης Αρβανιτάκης
Υπεύθυνος Ζακύνθου

 

Navigation

Social Media