ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Σεπτέμβριος 2015)

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Ως συνήθως αυτή την περίοδο του έτους, με το τέλος της περιόδου ωοτοκίας και με λιγότερους ανθρώπους στις παραλίες ή στη θάλασσα, ο αριθμός των τραυματισμένων χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης μειώνεται. Δυστυχώς, όμως, πέντε νέες χελώνες έφτασαν αυτό το μήνα

Αφίξεις

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Σεπτέμβριος 2015)Η “Rike”, μια ενήλικη χελώνα Caretta caretta, έφτασε από τη Ζάκυνθο στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 με τραύμα στο κεφάλι. Δυστυχώς πέθανε αμέσως μετά την άφιξη της πιθανόν λόγω της σοβαρότητας του τραύματός της.

Η “Ραφαέλλα”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 77,5 εκ. και βάρος 54,5 κιλά) έφτασε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Μύκονο με ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι και έχοντας καταπιεί αγκίστρι.

Ο “Jo”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 59,5 εκ. και βάρος 26 κιλά) έφτασε στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Zάκυνθο. Δεν είχε ορατά τραύματα αλλά η ακτινογραφία έδειξε πως το στομάχι της ήταν γεμάτο με κοχύλια. O λόγος αυτής της έμφραξης είναι άγνωστος μέχρι στιγμής και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ελπίζοντας για τη βελτίωση της κατάστασης

Ο “Liam”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 35,5 εκ. και βάρος 5 κιλά) έφτασε στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 από την Εύβοια. Η χελώνα είχε τραύμα στο πτερύγιο από μπλέξιμο σε πετονιά και είχε επίσης καταπιεί αγκίστρι το οποίο θα αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση σύντομα. Ο Liam έφτασε επίσης μαζί με μια μικρότερη χελώνα που ονομάστηκε ”Baby” (με μήκος καβουκιού 28 εκ. και βάρος 2,5 κιλά) όπου είχε μπλεχτεί στην ίδια πετονιά. Ευτυχώς η Baby δεν είχε τραύματα και απελευθερώθηκε.

Θάνατοι

Ο “Damon”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 63 εκ. και βάρος 25 κιλά) έφτασε στις 29 Αυγούστου 2015 από την Σκόπελο με τραύμα στο κεφάλι και πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 λόγω του τραύματος αυτού.

Απελευθερώσεις

Εκτός από τη χελώνα Baby που αναφέρθηκε προηγουμένως, δυο άλλες χελώνες απελευθερώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ο “Άγγελος”, μια πράσινη χελώνα που έφτασε στις 14 Ιουνίου 2015 από την Σαγιάδα με τραύμα στο κεφάλι και απελευθερώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 από βάρκα στον Σαρωνικό Κόλπο. Την ημέρα αυτή, μια υποβρύχια παράσταση χορού με το όνομα ”Drops of Breath” διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Aqua Divers Club. Μετά την παράσταση ένας εκ των χορευτών έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του επίσης χορεύτρια της παράστασης! Το ζευγάρι επιλέχθηκε να απελευθερώσει τον «Άγγελο» στον Σαρωνικό Κόλπο κοντά στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Η “Ζίνα”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 68 εκ. και βάρος 29 κιλά) που έφτασε στις 23 Ιουνίου 2015 από την Σκόπελο με τραύμα στο κεφάλι και απελευθερώθηκε με επιτυχία σε μια ήσυχη παραλία κοντά στο Θυμάρι Αττικής στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Χελωνο-ενημέρωση

Τον προηγούμενο μήνα αναφέραμε την άφιξη της “Πέρσα” μιας χελώνας Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 64,5 εκ. και βάρος 22,5 κιλά) που έφτασε στις 22 Αυγούστου 2015 από την Αμφιλοχία με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Το τραύμα ήταν τόσο σοβαρό που η χελώνα υπέφερε από νευρολογική ζημιά προκαλώντας το κεφάλι της να γέρνει προς τα αριστερά. Στο Κέντρο Διάσωσης, σε περιπτώσεις σαν και αυτήν, η ζημιά μπορεί κάποιες φορές να γιατρευτεί αλλά παίρνει πολύ καιρό για να συμβεί αυτό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα ένα τραύμα σαν και αυτό και είναι ειλικρινά τραγικό.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Σεπτέμβριος 2015)Και τώρα κάποια ευχάριστα νέα: πριν απελευθερωθούν πίσω στη θάλασσα, οι χελώνες μετακινούνται σε μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές για παρατήρηση για αρκετές εβδομάδες. Η διατροφική και η καταδυτική τους συμπεριφορά παρακολουθείται προσεκτικά, ώστε να εξασφαλιστεί ότι είναι έτοιμες. Επειδή δυο από τις εξωτερικές δεξαμενές έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ήταν απαραίτητο για δυο μικρές χελώνες (την “Κλώντια” και τον “Ηλία”) να μπουν μαζί σε μια μεγάλη δεξαμενή. Συνήθως μια χελώνα δεν θέλει να είναι μαζί με άλλη στην ίδια δεξαμενή, αλλά αυτή τη φορά ευτυχώς μπόρεσαν να την μοιραστούν ειρηνικά.

Εκπαίδευση

Παγκόσμια Ημέρα Ονείρου: «Μεταμορφώνοντας τον κόσμο, ένα όνειρο τη φορά”. Πραγματοποιήθηκε ώστε κάθε όνειρο να είναι μια ελπίδα για το μέλλον. Πραγματοποιήθηκε ώστε κάθε ονειροπόλος να δημιουργεί πλούτο δυνατοτήτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Ονείρου επιδιώκει να απελευθερώσει τις δυνατότητες των ανθρώπων μεταμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ονείρου, ο Παύλος Τσάρος συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης αποφάσισε να οργανώσει μια εκδήλωση σχετική με τα όνειρα, απευθυνόμενη σε παιδιά και ενήλικες στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης και ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες. Έπειτα, δόθηκε σε κάθε έναν ένα κομμάτι χαρτί με μια “φούσκα ονείρου” σχεδιασμένη σε αυτό και τους ζητήθηκε να απαντήσουν στην ερώτηση «Τι ονειρεύονται οι χελώνες?», ζωγραφίζοντας μια εικόνα στην φούσκα ονείρου. Οι εικόνες που σχεδιάστηκαν θα ανακοινωθούν στη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook. Κάντε Like στην σελίδα μας και ενημερωθείτε για επόμενες εκδηλώσεις μας. Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες εθελοντές που μας βοήθησαν εκείνη την ημέρα.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Σεπτέμβριος 2015)

Το Διεθνές Σχολείο Zug-Luzern (ISZL) συνεργάστηκε με το Κέντρο Διάσωσης μέσω του Aqua Divers Club για 3 χρόνια συνδυάζοντας καταδύσεις μαζί με εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης. Αυτοί οι μαθητές Γυμνασίου πραγματικά υποκινήθηκαν ακόμη και κατά την επιστροφή στη πατρίδα τους μαζεύοντας χρήματα για το ΚΔ. Για τρεις ημέρες τον Σεπτέμβριο, ερχόντουσαν κάθε πρωί για να δουλέψουν με τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης κάνοντας εργασίες συντήρησης και φροντίδας για τις χελώνες. Μεταξύ άλλων, ανακαίνισαν το μπροστινό μέρος του γραφείου του Παύλου και συντήρησαν την πόρτα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον εθελοντή μας τον Γιάννη για την επίβλεψη όλων των εργασιών συντήρησης. Πολλές ευχαριστίες και σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το τεράστιο έργο που πέτυχαν σε τρεις μέρες.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Σεπτέμβριος 2015)

Ξέρατε ότι...

Στο τέλος του καλοκαιριού, το Κέντρο Διάσωσης αρχίζει να προετοιμάζεται για τον ερχόμενο χειμώνα. Μέχρι στιγμής ο καιρός είναι αρκετά καλός και οι εξωτερικές δεξαμενές μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούνται και οι χελώνες που έχουν θεραπευτεί, μπορούν με ασφάλεια να απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα. Οι θαλάσσιες χελώνες δεν μπορούν να μένουν στις εξωτερικές δεξαμενές όταν έχει κρύο καιρό και πρέπει να μετακινούνται μέσα όπου υπάρχει περιορισμένος αριθμός δεξαμενών. Κατά τη διάρκεια των πολύ κρύων μηνών του χειμώνα, θερμαντικές αντιστάσεις ενυδρείου χρησιμοποιούνται για να κρατούν τη θερμοκρασία του νερού στις εσωτερικές δεξαμενές στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η κάθε αντίσταση κοστίζει 30 ευρώ. Αν θα θέλατε να συνεισφέρετε για τη θέρμανση των δεξαμενών, επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο, τον συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης στα: 2108944444, 6941511511.

Παρακαλώ κάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook: “ΑΡΧΕΛΩΝ (the official page of) the Sea Turtle Protection Society of Greece“ και ενημερωθείτε για τις επόμενες εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Joanne Stournara
(μετάφραση: Έφη Τρίχα)

 

 

 

 

 

Navigation

Social Media