ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αυγουστος 2015)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από την 1η Αυγούστου 2015 έως τις 30 Αυγούστου 2015.

Χελωνο-ενημέρωση

Ως συνήθως τον Αύγουστο, οι περισσότεροι απολαμβάνουν τη θάλασσα. Έτσι έρχονται συχνά σε επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες επίσης απολαμβάνουν το ζεστό καιρό. Δυστυχώς, αυτή η επαφή οδηγεί συχνά σε τραυματισμούς των χελωνών. Πολλές αλιεύονται είτε με πετονιά είτε με δίχτυα. Έτσι υπάρχει κίνδυνος για κατάποση αγκιστριών και πετονιάς, τραυματισμούς στα πτερύγια, πολλές φορές εμφανίζονται κρούσματα με τραύματα στο κεφάλι τα οποία έχουν προκληθεί σκόπιμα, ενώ δυστυχώς, δεν λείπουν οι τραυματισμοί από προπέλες. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, 12 νέες χελώνες υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης παρουσιάζοντας κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις. Δυστυχώς, δύο πέθαναν λίγο μετά την άφιξή τους. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση αυτών των χελωνών.

Αφίξεις

Ο «Freddy», μια Caretta caretta με καβούκι 35 εκατοστά και βάρος 4,5 κιλά έφτασε από τη Σαλαμίνα στις 9 Αυγούστου 2015, με κατάποση αγκιστριού και τραυματισμούς στο λαιμό.

Η «Sunny», μια Caretta caretta με καβούκι 67 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε από τον Λακωνικό Κόλπο στις 10 Αυγούστου 2015, με το ένα της πτερύγιο να λείπει και με τραυματισμό στο καβούκι.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αυγουστος 2015)?Ο «Ηλίας», μια Caretta caretta με καβούκι 31 εκατοστά και βάρος 3 κιλά, έφτασε από το Λαύριο στις 12 Αυγούστου 2015, με τραυματισμό στο πτερύγιο.

Η «Aquis», μια Caretta caretta με καβούκι 81 εκατοστά και βάρος 61 κιλά, έφτασε από την Κέρκυρα στις 13 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

Η «Akeso», μια Caretta caretta με καβούκι 71 εκατοστά και βάρος 31,5 κιλά, έφτασε από την Ελαφόνησο στις 13 Αυγούστου 2015, με τραυματισμούς στο καβούκι, το κεφάλι και το πτερύγιο.

Η «Oasis», μια Caretta caretta με καβούκι 77 εκατοστά και βάρος 49,0 κιλά, έφτασε από την Ζάκυνθο στις 14 Αυγούστου 2015, με τραυματισμό στο πτερύγιο.

Ο «Mario», μια Caretta caretta με καβούκι 72 εκατοστά και βάρος 49,5 κιλά έφτασε από τη Χίο, στις 15 Αυγούστου 2015 με τραύμα στο κεφάλι.

Ο «Sam», μια Caretta caretta με καβούκι 52 εκατοστά και βάρος 16 κιλά) έφτασε από την Βόνιτσα, στις 21 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

Η «Πέρσα», μια Caretta caretta με καβούκι 64,5 εκατοστά και βάρος 22,5 κιλά, έφτασε από την Αμφιλοχία στις 22 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αυγουστος 2015)?Ο «Alan», μια Caretta caretta με καβούκι 77,5 εκατοστά και βάρος 51 κιλά, έφτασε από την Αμφιλοχία στις 24 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

Θάνατοι

Η «Σταυρούλα», μια Caretta caretta με καβούκι 67,5 εκατοστά και βάρος 39 κιλά, έφτασε από τη Σαλαμίνα στις 5 Αυγούστου 2015, με τραυματισμούς στο μάτι και το καβούκι. Δυστυχώς, πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυμάτων της λίγες ημέρες αργότερα.

Η «Katolina», μια Caretta caretta με καβούκι 39,5 εκατοστά, έφτασε από την Ραφήνα στις 7 Αυγούστου 2015. Είχε τραυματισμούς στο πτερύγιο, ήταν πολύ αδύναμη και φάνηκε να είναι υποσιτισμένη. Δυστυχώς, πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

Απελευθερώσεις

Υπήρχαν μόνο δύο απελευθερώσεις κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις χελώνες με τραύματα στο κεφάλι, χρειάζονται μακρά περίοδο αποκατάστασης.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αυγουστος 2015)?Ο «Ραφαήλ», μια αρσενική Caretta caretta με καβούκι 72 εκατοστών και βάρος 46,5 κιλά, ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης στις 18 Αυγούστου 2014 από τη Λακωνία με τραύματα στο κεφάλι και το καβούκι. Απελευθερώθηκε στις 3 Αυγούστου 2015, στη Ζάκυνθο, με τη βοήθεια του Atlantica Eleon Grand Resort & Spa, Castelli Hotel, και Nefis Travel, τρεις οργανισμοί που υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και πολλά χρόνια. (Μπορείτε να διαβάσετε ξεχωριστό άρθρο για την απελευθέρωση στο http://www.archelon.gr/eng/ournews.php?row=row10&nid=769).

Στις 31 Αυγούστου 2015, η «Λυσιστράτη» απελευθερώθηκε. Είχε διασωθεί και σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Ιουνίου 2015 από την ομάδα του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου. Είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο αφαιρέθηκε με επιτυχία και τώρα συνεχίζει την ζωή της στη θάλασσα.

Γνωρίζετε ότι...

Κάθε χρόνο, τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τις θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή μας συλλέγονται από το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ, από εθελοντές, φοιτητές και ερευνητές τόσο από εδώ, όσο και από άλλες χώρες. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους, παρουσιάζονται σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια ή έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Πολλά από αυτά τα έγγραφα είναι διαθέσιμα δωρεάν, ως αρχεία PDF στα Αγγλικά και βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση ακλουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.archelon.gr/eng/bibliography.php?row=row7.

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

 

Navigation

Social Media